ШТА КАЖУ СТРУЧЊАЦИ И ЗАКОНИ: Да ли Србија мора да изручи Шешеља?

ŠTA KAŽU STRUČNJACI I ZAKONI: Da li Srbija mora da izruči Šešelja?

2 aprila 2015

seselj_copy_1 54665Kada je pre pet meseci slao Vojislava Šešelja u Srbiju, navodno iz humanitarnih razloga, Haški tribunal nije našao za shodno čak ni da zvanično obavesti Vladu Srbije o njegovom povratku. Vlada Srbije se tom prilikom nije obavezala da će ga vratiti u Sheveningen čim sud to zatraži od nje. Ipak, našu zemlju obavezuje Zakon o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, i to je pravni osnov po kome Šešelj mora da bude izručen kad to Hag zatraži, po istoj matrici kao što je bilo i sa drugim optuženicima.

Međutim, u članu 4. ovog zakona piše i to da vlada, ukoliko proceni da bi određeni postupak saradnje mogao da ugrozi suverenitet ili interes bezbednosti države, može da uloži prigovor tribunalu. Srbija do sada nikada nije pokušala da iskoristi ovaj paragraf zakona.

Treba očekivati da iz Haga vrlo brzo stigne nalog Pretresnog veća za predaju Vojislava Šešelja. Da li će to biti još jedna odluka otkucana na engleskom jeziku i stavljena na sajt tribunala, maltene krišom, kao da je se neko tamo stidi, ili će se ovoga puta Sekretarijat suda obratiti direktno Vladi Srbije sa zahtevom da izruči Šešelja – može samo da se nagađa. Iz načina na koji je naša zemlja saznala da Hag ponovo traži Šešelja, ne treba da čudi ako zahtev za njegovo izručenje osvane na sajtu www.ICTY.org, među raznoraznim podnescima i manje važnim proceduralnim odlukama, kao što se zbilo sa prekjučerašnjom odlukom Apelacionog (žalbenog) veća.

Hag zna da Šešelj neće hteti da se vrati i da će srpska policija morati da ga hapsi da bi sprovela odluku suda.

Lider radikala sam se predao tribunalu čim je saznao za optužnicu još u februaru 2003. godine.

Nikada nije tražio da ga puste, čak ni da ode na sahranu majci, jer nije hteo da pristane na ono na što su pristajali drugi optuženi: da prihvati uslove suda za privremeno puštanje na slobodu.

Nikada nije pristao ni na jedan uslov tribunala, čak je i unapred najavio kako će se ponašati ako ga puste, pa su ga ipak pustili.

Ni posle više od 11 godina presude nema ni na vidiku, a njegova bolest kao da je poslužila kao zgodan izlaz iz problema, odnosno paravan za hašku bruku i nesposobnost. Tako se tribunal otarasio Šešelja i vratio ga u Srbiju kao pravno nevinog čoveka o čijoj se krivici formalno još odlučuje.

Drugim rečima, sve na šta se sada poziva Apelaciono veće bilo je poznato i 6. novembra prošle godine. Tada je Pretresno veće odlučilo da pusti Šešelja na privremenu slobodu, pod ciničnim obrazloženjem o humanitarnim razlozima i brizi za njegovo zdravstveno stanje. Nije poznato da se Hag u međuvremenu zvanično interesovao kako je Šešelj, ali ne treba sumnjati da o tome ima pouzdane informacije. Antonetijevo veće ostalo je i u januaru pri svom stavu, kada je odbilo Bramercovu žalbu, rekavši pored ostalog da od Šešelja za sada nije ni traženo da se vrati i da njegova izjava da se neće odazvati ne predstavlja nikakvo kršenje uslova. Pošto se Bramerc tada pozvao i na Šešeljevo obraćanje svedocima, Pretresno veće je ocenilo da je reč o neodređenim izjavama koje ne predstavljaju uticanje na svedoke ili žrtve i, prema tome, ne krše uslove puštanja na slobodu.

Da je Apelaciono veće zaista samo htelo da ispravi „procesnu” grešku nižeg suda i posle pet meseci kazni Šešelja pritvorom zbog izjava da se neće vratiti, tribunal je mogao da se obrati vladi i ponudi da se u tišini sprovede neminovna procedura. Tako bi se možda umanjila mogućnost da se oko svega ustalasa javnost.

Pretresno veće sudije Žan-Kloda Antonetija, koje je Šešelju bezuslovnim otpuštanjem posle više od 11 godina otvorilo haška vrata i reklo – „Idi”, sada mora da povuče reč i kaže – „Vrati se”. Zvuči apsurdno, ali sudija Antoneti sada će morati da, po nalogu Žalbenog veća, privede Šešelja u Hag da bi utvrdio da li je on prekršio uslove bezuslovnog otpuštanja na slobodu. Jer uslovi zaista nisu ni postojali, sem da se Šešelj ne obraća svedocima i žrtvama i da u Srbiji ne dobije novi pasoš.

Apelaciono veće čak kaže da je potrebno da se sada procene novi uslovi pod kojima Šešelj eventualno ponovo može da bude pušten na slobodu. U toj proceduri Hag će saslušati i stav Srbije, iako je poznato da su garancije Šešelju više puta nuđene, ali ih je on odbijao. To znači da bi veće sudije Antonetija, u teoriji, moglo da zatraži privođenje Šešelja u Hag, da ga sasluša, sprovede sve naloge Žalbenog veća i ponovo ga pusti. Tužilac će opet imati pravo žalbe, a Apelaciono veće mogućnost da i tu odluku ukine. Ništa od Haga ne treba da čudi.

Igra sa Šešeljem može se posmatrati i u kontekstu novih haških standarda o komandnoj odgovornosti, o čemu se dosta govorilo kada su oslobođeni Gotovina, Perišić, Stanišić i Simatović. Po novoj praksi, za krivicu po komandnoj odgovornosti potrebno je dokazati da je komandant direktno naredio svojim potčinjenima da izvrše zločin. Inače je nevin.

Jasno je da je presuda glavni problem tribunala, a ne to da li će se Šešelj pojaviti na mig iz Haga i kako će se ponašati dok je u Srbiji. Prvo izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013. godine. Kada sud zakaže izricanje presude, onda je već odlučeno o krivici i verovatno je da se radi samo na još nekim manje bitnim pitanjima i obrazloženjima. Sudije, čini se, odugovlače jer znaju da Šešelja ne mogu da osude ako su oslobođeni njegovi navodni saučesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Ili imaju već presudu u džepu, koja je taman onolika da „pokrije pritvor“ i da ga, sa olakšanjem, opet isprate kući.

——————————————————————-

Šešelj danas svedoči u Palati pravde

U Višem sudu u Beogradu danas treba da počne suđenje zameniku predsednika SRS-a Nemanji Šaroviću zbog paljenja zastave SAD na protestu održanom u novembru 2012. godine povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju. Na ročištu bi trebalo da svedoči Vojislav Šešelj.

——————————————————————-

Kako je postupila Francuska

Mediji ovih dana prenose izjave francuske novinarke Florans Artman, bivše portparolke Karle del Ponte. Zanimljivo je da niko ne pominje činjenicu da je i Artmanova haški osuđenik (zbog nepoštovanja suda). Međutim, novinarka je odbila da plati novčanu kaznu na koju je osuđena, a francuska država se nikad nije pobrinula da građanka Artman ispoštuje svoju obavezu prema Haškom tribunalu.

——————————————————————-

Zdenko Tomanović: Vlada Srbije treba da se obrati Savetu bezbednosti

Ako Vlada Srbije zaista veruje da odluka tribunala ugrožava stabilnost zemlje, onda ne treba da izruči Šešelja Hagu, kaže za „Politiku” poznati beogradski advokat Zdenko Tomanović i dodaje:

– Pravno uporište za takvu odluku naći će u Povelji UN, kao i u mnogobrojnim konvencijama. Postoje situacije kada je državama dozvoljeno da ne ispune međunarodne obaveze i da prekrše međunarodno pravo.

Komisija za međunarodno pravo UN u članu 25. Pravila o odgovornosti države za protivpravni akt predviđa nužnost kao dozvoljen osnov za neispunjenje međunarodne obaveze. I Međunarodni sud pravde je stao na stanovište da je član 25. pravila deo običajnog prava .

Ako odluka tribunala ugrožava stabilnost Srbije, Beograd može da se obrati Ujedinjenim nacijama i Savetu bezbednosti i da se pozove na taj član, to jest na nužnost održanja stabilnosti Srbije i regiona i potrebe nacionalne bezbednosti. To su dovoljni osnovi.

Postoje i drugi pravni razlozi da se Šešelj ne izruči Hagu. Norme koje regulišu ljudska prava imaju veću pravnu važnost od obaveze prema Tribunalu. Ne može se slati čovek pred sud koji 12 godina poništava zagarantovana prava. Uostalom, pustili su ga iz humanitarnih razloga. Je li on u međuvremenu ozdravio, pa ga sad hoće natrag?

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. Dušan says:

    Potpuno je iluzorno uopšte komentarisati odluke ovog kvazi suda jer je i vrapcima dokazao da je to vašingtonsko-briselski pozorišni komad pa mu se tako i ptice više podsmevaju.

  2. Apis says:

    Kakva vlada srbije kakvi bakrači. Picousti je samo jedna vreća go.... Jel postoji neki zahtev zapada koji on nije odmah potpisao i sproveo, NE! Jel postoji neko obećanje narodu koje je ispunio, NE! Jel postoje video zapisi da laže ko pas, DA! Izvinjavam se svim psima jer je poređenje uvredljivo.

  3. z-i says:

    Sto taj sud ne sudi i druge nego smo Srbe,a vlada isporucuje samo da se pokazu kako su dobri,neka ih za milosevica bila ucena 10 miliona dolara dal dobise onda ili ga popusise

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *