ШТА МИСЛИТЕ КО ЈЕ ЗАПОЧЕО ЛАЖИ О СРЕБРЕНИЦИ? Ево ко је ОН!

ŠTA MISLITE KO JE ZAPOČEO LAŽI O SREBRENICI? Evo ko je ON!

14 aprila 2019

ZLOČIN u Srebrenici jula 1995. godine ne može se smatrati genocidom u skladu sa opšteprihvaćenom definicijom koju je utvrdila i međunarodna konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, a koja i danas egzistira kao instrument međunarodnog prava, jedan je od zaključaka međunarodne naučne konferencije „Srebrenica, stvarnost i manipulacije“, održane u Banjaluci s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

Organizatori konferencije su u završnom dokumentu naveli da je na skupu snagom argumenata razobličena neosnovanost optužbi i presuda usmerenih protiv srpskog naroda u nameri da mu se pripiše krivica i odgovornost za navodni genocid nad Bošnjacima Srebrenice tokom jula 1995.U proteklom ratu u celoj BiH bilo je zločina različitog obima i intenziteta, navodi se u zaključcima i dodaje da ne postoji dovoljno naučnih i pravno verifikovanih dokaza da je na srpskoj strani u građanskom ratu u BiH postojao udruženi zločinački poduhvat o prisilnom uklanjanju muslimanskog stanovništva, kao ni zajednička namera i cilj za tako nešto, pa time nema ni dokaza o genocidu i udruživanju radi njegovog vršenja.

„Pravne kvalifikacije zločina u Srebrenici, koje je dao Haški tribunal nakon izricanja presuda određenom broju optuženih i osuđenih lica, nisu zasnovane na naučno, stručno i profesionalno verifikovanim činjenicama i dokazima, već uglavnom na neistinitim izjavama pojedinih svedoka iz reda bošnjačkog naroda i drugih. Zbog toga one moraju biti podvrgnute naučno-stručnoj i profesionalnoj verifikaciji“, poručeno je nakon ove konferencije.

Na skupu je zaključeno da nema naučno potvrđenih dokaza o tačnom broju stradalih u borbenim dejstvima i van njih u Srebrenici tokom 1995. godine.

„Može se zaključiti da iseljavanje civilnog stanovništva iz Srebrenice nije bilo prisilno, već jednoglasan izbor predstavnika civilne vlasti i lokalnog stanovništva, kao i komande 28. divizije takozvane Armije BiH i određenih mehanizama međunarodne zajednice“, navodi se u dokumentu.

Organizatori su naveli da postoji dovoljno pouzdanih činjenica da je zločin u Srebrenici ciljano osmišljen, detaljno isplaniran, dugo pripreman i uspešno realizovan od operativaca stranih obaveštajnih službi, te finansijski i medijski podržan od moćnih zapadnih zemalja, te bošnjačkog vojnog i civilnog rukovodstva s ciljem pribavljanja valjanog alibija za bombardovanje položaja Vojske Republike Srpske i stanovništva Srpske, a sve u svrhu slabljenja Republike i dugotrajnog i sistematskog uništenja Srba u BiH.

Učesnici su ocenili da je Haški tribunal nezakonita, zavisna i pristrasna krivično-pravna tvorevina, koja nije primenjivala opšteprihvaćene standarde međunarodnog prava, već je sudila na osnovu svojih pravila koja ne mogu biti relevantan izvor međunarodnog prava zbog čega je potrebno preispitati sve izrečene presude.

„Nikakve presude, pa i one Haškog suda, ne mogu biti prepreka za naučna istraživanja radi ustanovljenja celovite istine“, navodi se u zaključcima.

Poručeno je i da treba obaviti popis svih žrtava u 20. veku i u poslednjem ratu u BiH, pokrenuti inicijativu za gradnju Memorijalnog centra žrtava srednjeg Podrinja i ojačati institucionalne kapacitete Srpske radi utvrđivanja pune istine o proteklom ratu u BiH i daljeg razvoja i opstanka Srba i Republike Srpske na ovim prostorima.

„U cilju približavanja istine svim zainteresovanim stranama, te sprečavanja širenja neistina o dešavanjima u Srebrenici, završni dokument i zbornik radova sa konferencije na srpskom, engleskom i drugim jezicima treba uputiti svim relevantnim subjektima domaće i međunarodne javnosti“, zaključili su učesnici i dodali da je na skupu činjenično sagledan istorijski kontekst zločina i pogroma nad Srbima u Srebrenici tokom svetskih ratova i poslednjeg rata u BiH.

Organizatori su naveli da međunarodna konferencija „Srebrenica, stvarnost i manipulacije“, koja je ponudila 48 referata 52 autora, od kojih su 16 radovi autora izvan prostora bivše Jugoslavije, predstavlja naučno-stručni nacionalni projekat s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

(Srna)

KOMENTARI4 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Bošnjaci bi trebali da priznaju sudelovanje sa KROmanjoncima u genocidu u njihovoj zajedničkoj "državi" NDH, to je starijeg datuma pa zašto se prvo to ne reši a ne s kraja prema početku. Kad budu priznali svoje sudelovanje u genocidnoj politici sa hrvatima u zajedničkoj nacističkoj "državi" NDH, onda možemo da se bavimo novijim datumima, recimo izazivanjem rata protivustavnim nepoštovanjem konstitutivnosti srpskog naroda na referendumu '92., jer i to je starijeg datuma od Srebrenice. Eto, toliko od mene, dok se ovo starije ne reši ništa s kraja me NE ISTERESUJE.

 2. E.Lirsch says:

  Prednjacili su Hitlerovci sa BND-om. A u ono vreme je glavni Hitlerovac za BND bio danasnji predsednik Hitlerovaca Frank-Walter Steinmeyer... Napravio na krvi srpskoj zavidnu karijeru. A sta ces… Taka vremena bila. A Boga mi i osatla.

 3. Zoran says:

  Koga to briga, kad Rusija podrzava Vucica a ne opoziciju.

 4. Oboriti laž says:

  Dobro ste se setili, ali sve sankcije zbog Srebrenice smo dobili.Trebalo je to uraditi mnogo pre, ali bolje je i sada, nego nikada.Naš problem je lično bogaćenje, a za naciju niko više ne brine.zato je ovaj posao za pohvalu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *