ШТА МИСЛИТЕ КО СТОЈИ ИЗА РЕВОЛУЦИЈЕ У БОЛИВИЈИ? Србија треба да се стиди пред целим светом због једног Србина

ШТА МИСЛИТЕ КО СТОЈИ ИЗА РЕВОЛУЦИЈЕ У БОЛИВИЈИ? Србија треба да се стиди пред целим светом због једног Србина

13 новембра 2019

Пре него што је Ево Моралес, победник председничких избора у Боливији (са разликом између девет и 11 одсто), избегао на тле Мексика, „највећи српски извозни политички бренд“ — „Канвас“ као да се похвалио улогом у „увођењу демократије“ и у овој латиноамеричкој држави.

Поједини медији у Србији, али и у региону, објавили су фотографију Срђе Поповића, вође „Канваса“, српске невладине организације која „извози плишане револуције“ широм света, са једном боливијском, невладином „активисткињом“.То је нова ставка у иначе „пребогатом си-вију“ највећих српских извозника у „привредној грани“ званој политика. Покушали смо да то питамо и самог Срђу Поповића, али он није желео да разговара са новинаром Спутњика.

Револуција као бизнис

Сценариста и режисер Борис Малагурски, који је, снимајући своје филмове, истраживао ситуацију у Латинској Америци, каже за Спутњик да нема сумње да су Срђа Поповић и његов „Канвас“ умешани у војни пуч који се десио у Боливији и додаје да је Поповић умешан „готово свуда, ако не и свуда“ у свету где се Америка меша у унутрашње послове суверених земаља.

„Виђали смо његов рукопис у државама попут Украјине, Грузије… Свуда где смо могли да наиђемо на песницу ’Отпора‘, иза тога је, свакако, стајао ’Канвас‘ и Срђа Поповић. Они су, нажалост, после свргавања Милошевића, које је спроведено уз помоћ ЦИА и западних обавештајних структура, одлучили да то брендирају и да по свету извозе револуцију као бизнис“, каже Малагурски.

Реч је, додаје он, о обојеним, а не о народним револуцијама, зато што народне револуције проистичу из народа, а као пример наводи тренутна дешавања у Чилеу, где су грађани изашли на улице незадовољни властима и њиховом неолибералном, антинародном политиком.

„У западним, мејнстрим медијима никад не видимо шта се дешава у народним револуцијама, док, са друге стране, свакодневно гледамо шта се дешава на улицама Хонг Конга, где су демонстранти запалили човека који им се вербално супротставио“, подсећа наш саговорник.

Нереалан одраз у огледалу

„Када је реч о Боливији, војска је после демократских избора натерала демократски изабраног председника да поднесе оставку и питање је да ли ће се нови избори расписати након овог „демократског пуча“ и да ли ће они бити стварно слободни“, оцењује Малагурски.

„Апсолутно се види печат Срђе Поповића у свим земљама где Америка покушава да издејствује некакве промене против вођа који покушавају да воде суверену политику у корист свог народа“, истиче саговорник Спутњика.

„У Боливији, конкретно, Ево Моралес је успео да смањи сиромаштво за неких 40 одсто, а екстремно сиромаштво чак за 60 одсто, и то су све позитивни резултати које донедавно чак ни ’Вашингтон пост‘ није крио“, додаје наш саговорник.

„Међутим, Срђа Поповић је на неки начин доживео неуспех, зато што он углавном спроводи акције које су усмерене против народа, односно обмањује народ, а овде је морала војска да се умеша, иначе, вероватно, не би могли да свргну Ева Моралеса. Зато су, практично, морали да прибегну војном пучу, јер пропаганда по моделу ’Канваса‘ није успела у Боливији“, сматра Малагурски.

Кад је реч о Поповићевој изјави — да би могао да сруши чак и Владимира Путина, Малагурски констатује да човек има нереално виђење самог себе, јер ни у Боливији није успео.

Од пропасти „Отпора“, до Нобелове награде

Историчар доктор Чедомир Антић, један од лидера студентских протеста 1996. и 1997. године, каже да људи попут Срђе Поповића не представљају наслеђе студентских протеста из деведесетих и подсећа да је он био активиста Демократске странке, који је постао активан у „Отпору“ тек кад је „Отпор“ постао народни покрет.

Антић додаје да је „Отпор“ почео деловањем једне групе студената која је хтела да се супротстави режиму на факултетима, да би убрзо прерастао у народни покрет, који је после 1999. године почео да прима велики новац из САД и ЕУ.

„То је било легитимно у Милошевићевој Србији, зато што је Милошевић приграбио сав новац од Савеза комуниста Србије и ССРН-а за своју партију, док је опозицију оставио, практично, на просјачком штапу“, сматра Антић.

Међутим, после 5. октобра долази до компромитације „Отпора“, почевши од маргинализације његових хероја из Пожаревца и Срема, до активације „неких људи који су хтели да буду помоћници конзула или чланови управних одбора“, истиче Антић и подсећа да је „Отпор“ постао политичка партија.

„’Отпор‘ је поражен на изборима 2003. године, кријући се иза Чедомира Чупића и још десетак наших професора. Онда је Поповић направио ту организацију и просто смо осуђени да читамо о том човеку који добија важне улоге на страним универзитетима и сваке године је, малтене, кандидат за Нобелову награду за мир“, каже Антић.„Борци за слободу“

„Међутим, није Срђа Поповић продао кућу свог деде, па уложио новац у ’Канвас‘“, додаје Антић.

„Проблем је што ти људи представљају једну политику. Ко то плаћа, ја у то нећу да улазим, али оно што је лоше је да они представљају један сегмент деловања САД“, наглашава Антић.

„Трагедија је што су такви људи били посланици у нашем парламенту“, оцењује наш саговорник и поставља питање — у којој је од двадесетак држава где су они „извозили револуције“ успостављена демократија.

​Такође, сматра Антић, питање је да ли Србији уопште треба тако нешто, јер Србија је одувек била уточиште слободнима и подржавала је Гарибалдија када су велике силе хтеле да га прогласе терористом, у ондашњем смислу те речи.

„Имамо ситуацију где се такви људи представљају као борци за слободу, што они нису“, истиче Антић и додаје да су они борци за једну страну у великом сукобу који траје, а то је страна која прихвата демократију само када одговара њеним империјалним циљевима, и то је страна која је бомбардовала Србију.

Скарадно и језиво

Иако Антић сматра да су левичарске владе у Латинској Америци донеле више штете него користи, оне су, ипак, одраз демократске воље народа тих земаља, а уз то нису повеле ни светски рат нити су напале икога или иницирале тероризам.

Због тога му није јасно зашто се поједини српски медији поносе деловањем Срђе Поповића и „Канваса“.

„Ми данас треба да се поносимо — чиме? Тиме што су нека врста претходнице ЦИА и војних служби некакви наши ветерани из ’Отпора‘? Ја мислим да је то потпуна бесмислица и да је то, просто, скарадно, та жеља да се неко фотографише у сукобу о коме не зна ништа и у коме одређује страну према томе ко му даје новац. То је језиво“, каже Антић.

„Не само да углед Србије у свету није повећан деловањем ’Канваса‘, него је и додатно смањен“, закључио је Антић.

(Спутњик)

KOMENTARI17 коментара

 1. Zoran says:

  Nisam procitao da je Morales prozvao ikoga sa strane da mu pravi revoluciju.

 2. petrovgrad says:

  SKOJEVCI, OTPORAŠI, ISSIL, sve su to Soroševi regruti. Nije im uspelo u Srbiji posle 5 oktobra, pa nadenuli u Siriji. Sve je to bilo rezervisano za Beograd i Srbiju.

 3. Roki says:

  Da je lider Canvasa Srbin, on to svakako ne bio rado!

 4. Predrag says:

  dokle to više slušati, treba ga neutralisati. međutim mi imamo na gomile tih srba-anti srba koji više vole ameriku i nemačku,rusiju nego srbiju.

  • Boze Pravde says:

   Tu Rusiji nije mjesto, ustaso.

  • Velika Metla says:

   Где нађе да ставиш Русију у исту реченицу са овим фашистима??? Ауууууууу...........,не мешај бабе и жабе.

 5. Zoran says:

  Oce puc na 270 dolara prosecne plate.

 6. milorad2 says:

  Ne moramo mi da se stidimo ovog pacova, pa mi smo mu prve žrtve.Sramota je na onima koji ga nisu roknuli na vreme i sramota je svaki minut u kome je gnjida udahnula vazduh.ersonifikacija , makijavelija i krajnjeg neljudskog ZLA to je taj glodar.Vidoe sam mu saradnike iz otpora i čuo ih ,ako ih je zavrnuo i napušio teko to je ogavna gnojava priča.

  • Velika Metla says:

   Научио је овај Поповић од Јове Капичића како се поступа с "јуначким" Србима.

   • persida says:

    Morales me je razocarao, nije pruzio niakakv otpor, a kamoli da je bio spreman na zrtvu. Nije objasnio svoje kurvinsko napustanje uloge koju mu je dodelio narod. Eto i njega uskoro na Floridi ili u Moskvi.

  • Ljubljana says:

   Ljudstvo zbunjeno od reality insta-potrosnicke kulture neobhodno odlazi u q..c Prosperiraju izdajice, budale i prostituti svih redova. A ova zdapi bi svrgnula cara Vladimira? Pa ja licno cu ga staviti na rostilj...

 7. slobodan says:

  Ha ha ha Antić, produžena ruka Britanije za trovanje naroda i istorije, pokušava da se distancira od veleizdaje Pete kolone 2000-te u kojoj je veoma aktivno učestvovao, koja je širom otvorila vrata američkom okupacionom sistemu koji razara Srbiju, prestavljajući se Srbinom, a organizovano uništava levicu na svakom koraku. Originalna levica u svetu se skriva i pokušava prikazati terorističkom organizacijom zato što potiče iz duše naroda a ne iz prirode imperijalizma, međutim narod je neuništiv i samo je stvar vremena kad će ta prava duhovna snaga eksplodirati, upravo tamo gde su je američki zlotvori ugasili i zapretali. "Če je živ!"

 8. Nika says:

  Zar Ujedinjeni arapski emirati, s kojima Vučić ima odličnu saradnju, nisu "KANVAS" proglasili terorističkom organizacijom?

 9. Bruka says:

  Уопште ми га не би било жао.

 10. SasaS says:

  Doci ce jedan dan i djavo na naplatu....nece ga sakriti stotinu CIA ,niti pomoci zamena identiteta ako mu vec i nije potpisana presuda....kako sejes tako ces i da zanjes.

 11. теоретичар says:

  Добри Боже, Антић брани и као тамани свога саборца. Па Антић је рушио све протесте на филозофском факултету заборављајући да је он водио протесте све док његови нису дошли на власт. А онда се укључуио у краљевску политику. Антићев канвас такође делује у Србији и то више него Срђин. Никада ми неће бити јасно да толика љигавост може да га одржи на површини а очигледно може. Видим само један коментатор овде који зна те ствари о Антићу. Ви остали мора да сте врло млади.

 12. Miloje Lepi ali ne iz Parova says:

  Jaoo, zato je precednika uvatilo srce! To on sprema i u Srbiji. Begaj narode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u