ШТА НАС ЧЕКА? – Динар сваки дан пада!

ŠTA NAS ČEKA? – Dinar svaki dan pada!

24 januara 2016

pare-dinari2Dinar pada kao sneg, kažu stručnjaci. Nacionalna valuta je, u odnosu na zajedničku valutu evrozone, od početka godine oslabila za jedan odsto.

Dinar će i sutra oslabiti prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs iznosiće 122,85 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Ipak, stručnjaci tvrde da razloga za brigu nema, pošto je ovo uobičajen sezonski pad, koji se uvek događa posle novogodišnjih praznika u januaru.

„To je mesec kada se zatvaraju bilansi i vrši se isplata dividendi stranim akcionarima u evrima pa se povećava malo tražnja. Uvoz energenata, i to su ti neki uobičajeni efekti, a može se očekivati u dužem periodu relativna stabilnost“, kaže Zoran Grubišić profesor Beogradske bankarske akademije.

Da nema razloga za brigu, smatra i Borislav Brujić predsednik Udruženja menjača.

„Dovoljna je mala potražnja, recimo neke velike, jače firme koja ima plaćanje ka inostranstvu ili potraživanje njihovih dužnika, tako da je to jedan od glavnih razloga. Apsolutno drugog razloga nema“, objašnjava on.


Sa srednjim kursom koji je sada 122,8 dinara za jedan evro, građani nisu previše uplašeni.

Kako kažu, do sad je bilo sezonski i da obično u martu počinje da pada kurs, dok drugi veruju da on ne bi trebalo mnogo da raste.

Građani veruju i da će se kurs stabilizovati, a ima i onih koji ističu da nemaju milione evra, pa ih kolebanje kursa i ne pogađa mnogo.

Narodna banka Srbije je od početka ove godine prodala na međubankarskom deviznom tržištu 120 miliona evra s ciljem sprečavanja prekomernih dnevnih oscilacija kursa.

Iz Narodne banke Srbije poručuju da sadašnji nivo deviznog kursa ne treba da izaziva zabrinutost i da je sličan kurs bio i prošle godine u ovo doba. Takođe napominju i da raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora nema nikakve veze sa slabljenjem dinara.

„Ne vidi se, ni prema kakvim podacima, najavi investitora, bilo čega drugog. Znači ovo su uobičajeni sezonski efekti rekao bih, vanredni parlamentarni izbori nemaju sa ovim nista“, istakao je Grubišić.

Dinar je u prethodnih godinu dana bio najjači 1. oktobra, kada je kurs bio 119,7 dinara za jedan evro.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *