ŠTA NAS ČEKA: Od 1. oktobra gas skuplji za 4,8 odsto!

ŠTA NAS ČEKA: Od 1. oktobra gas skuplji za 4,8 odsto!

11 septembra 2014

British Gas to increase prices for domestic customers by 9.2 per centGas u Srbiji za javno snabdevanje poskupiće od 1. oktobra, u proseku za sve kupce, 3,6 odsto, a za domaćinstva 4,8 odsto, saopštila je danas Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Nova uprosečena cena gasa u Srbiji iznosiće za sve kupce 43,4 dinara, a za sva domaćinstva 47,4 dinara po metru kubnom, bez PDV-a.

Do poskupljenja je dominantno došlo zbog rasta kursa dolara u odnosu na dinar, koji je za poslednjih 15 dana avgusta iznosio 88,7 dinara, što je 4,6 odsto više od kursa primenjenog za obračun sadašnje cene gasa. Na osnovu novog kursa utvrđena je nova cena gasa.

Savet AERS-a dao je saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za 32 javna snabdevača i nove cene za pristup distributivnim sistemima gasa. Ovo je treća promena (povećanje ili smanjenje), cena gasa od 1. septembra 2013. godine. Zbirno, za poslednjih godinu dana, sa ovom novom promenom, prosečne cene gasa za sve kupce su povećane 1,2 odsto, naveo je AERS.

Cena gasa, po kojoj Srbijagas, na osnovu tendera koji je sprovela Vlada, snabdeva sve javne snabdevače, od septembra prošle godine se usklađuje sa realnim troškovima po kojima se on kupuje iz uvoza i domaće proizvodnje.

Cene pristupa distributivnom sistemu (takozvane mrežarine) koje se primenjuju od 2011. godine, sada su manjim delom korigovane kod jednog broja distributera, kod kojih su nastale bitnije promene – pad ili rast količina distribuiranog gasa.

AERS je podsetio da se regulisana cena gasa menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama 15-odnevnog proseka kursa dolara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *