Šta Nemci zaista misle o Romima?

Šta Nemci zaista misle o Romima?

4 septembra 2014

article-2365252-18761761000005DC-906_634x442Svaki treći Nemac ne želi Rome ili Sinte u svom komšiluku, a svaki drugi misli da je ta manjina svojim ponašanjem kriva za takav odnos prema njima.

Ovo je pokazala studija Savezne službe protiv diskriminacije, prenose danas nemački mediji.

„Nalazi su dramatični“, rekla je šef te službe Kristine Liders, naglasivši da ravnodušnost, neznanje i odbijanje čine jednu fatalnu mešavinu za diskriminaciju.

Po ovoj studiji, svaki drugi Nemac smatra ograničenje putovanja kao način i sredstvo da se problemi u odnosu prema Sintima i Romima smanje.

Predsednik Centralnog saveta Sinta i Roma u Nemačkoj Romani Rose izrazio je zabrinutost zbog ove studije i rekao da studija pokazuje da u Nemačkoj postoji odbijanje građana Roma i Sinta i da se duboke predrasude uvek mogu aktivirati.

KOMENTARI3 komentara

  1. igor says:

    Ovakvu glupost odavno nisam čuo. Puno sam vremena proveo u Nemačkoj i ako sam negde video integrisane Rome onda je to upravo u Nemačkoj. Tamo sam sreo i Rome koji su vlasnici srednjih pa čak i velikih biznisa, koji imaju na stotine upošljenika, onda Rome doktore nauka, Rome koje voze nove Mercedese i imaju kuće u boljim kvartovima Minhena.... i sve ono što u našoj dragoj, a opet homofobičnoj i fašističkoj državi, koja ne poznaje niti manjine niti različitost, nikad neću videti

  2. anamarija says:

    Bravo Igore !! Istog sam misljenja i ja kao Njemica ! Romi su divan no nesretan narod nad kojim se svi 'istresaju' ali u Njemackoj se velika vecina snasla i izgradila si zivot u zajednici sa nama Njemcima .Ja bih rado pristala da imam susjede Rome ili Sinte i tako bih rado da naucim njihov jezik .Pjesme su im velicanstvene bilo gdje se oni nalazili . Rome ne vole isti oni koji su i sami dosljaci kod nas u Njemackoj a u svojim maticnim drzavama ih ne vole . Nama Njrmcima ti ljudi nisu nista losiji od ostalih nacionalnosti sa kojima zajedno zivimo jer za i e Boga ---Njemacka nije nacionalna drzava vec GRADJANSKA DRZAVA ! To mogu svi da procitaju u nasem Ustavu !

  3. buchkalo says:

    Kao i svugde u svakom zitu ima kukolja tako i tu. Nemci inace ne vole nikoga ali se zadrzava za sebe i u okviru svoje porodice. Retko kad pokazuju javno svoju netrpeljivost prema drugim narodima. Ako nekoga ne vole to su na prvom mestu turci. A sto se tice toga da ima uspesnih roma slazem se. Samo im prosek kavre oni sto prose i prevrcu po djubretu.i ako su radno sposobni i sto kaze mogu konju rep da iscupaju ne zele da rade, i naravno uvek su na udarnim mestima bez stida ko i kod nas. Zbog tih 1-5% svi ostali su izvikani i stavljeni u isti kosh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *