Šta nudi Treća Srbija?

Šta nudi Treća Srbija?

6 marta 2014

aleksandar-protic gfaAleksandar Protić, predsednik Treće Srbije, izjavio da njegova stranka nije želela u koalicije s drugima je su sve postojeći predizborni savezi neprincipijelni.

Na pitanje šta je to prva, a šta druga Srbija, on je u Kažiprstu B92 rekao da u suštini postoje dve simbolične podele, koje datiraju još od devedesetih. Tako, ističe Protić, i danas imamo neke stranke koje postoje od uvođenja višestranačja, a koje se ili su se deklarisale kao kvazi patriotske i kvazi nacionalističke.

„To je najpre bio SPS, pa je od njih tu ulogu preuzeo SRS. Onda smo imali odgovor na to, koji je bio javan, te stoga imate ljude koji se deklarišu kao ’drugosrbijanci’. To je bila ta neka građanska Srbija, u koju su spadale Građanska inicijativa, LDP…“, kaže Protić.

„Danas je drugačije, ali na nivou simulacije. Kako se približavano kraju svi postaju nervozni i vidimo ponovu tu podelu, ekstremnu…Zato mi iz Treće Srbije kažemo da ne treba da bude tog ekstremizma, već traba da vidimo šta ne valja, a šta je najbolje za sve nas…“, istakao je on i dodao da stranka na čijem je čelu nije isključivo ni tradicionalistička, ni samo građanska, već da je i za jedno i za drugo.

Na pitanje gde se Treća Srbija vidi u odnosu na druge stranke koje učestvuju na izborima, Protić kaže da TS nije namerno želela da traži predizborne partnere „jer su sve postojeće koalicije toliko neprincipijelne“, odnosno u njima su stranke koje se suštinski zalažu za suprotne stvari, kaže on.

„Ono što je ideja Treće Srbije nije da bude kritizer i da samo konstatuje realnost, time se bave analitičari, naša ideja je da se ono za šta se mi zalažemo, da se te ideje sprovedu, ali važno nam je i sa kim bi se te ideje sprovodile“, rekao je Protić.

Odgovarajuči na pitanje koje su tri ključne tačke njihovog programa za parlamentarne izbore, Protić kaže da se Treće Srbija trudila da bude jasna, kada je u pitanju njen program, koji je, kako je rekao, pisan skoro godinu dana i dostupan je internetu svima koji žele da ga pročitaju.

„Ono što smo odabrali, na čemu insistiramo su prodica, obrazovanje i rad, ali smo izgleda ostali upamćeni po decentralizaciji“, rekao je on i dodao da se Treća Srbija, kada je o tome reč, zalaže da se napravi „debeogradizacija“ Srbije.

„Mislimo da je to važno i zbog Beograda i zbog Srbije. Na kraju ćemo svi živeti u Beogradu“, ističe Protić.

Govoreći dalje o decentralizaciji, on kaže i da bi se pravi predlog decentralizacije sastojao u tome da umesto što sada imamo sedam nivoa vlasti, imamo tri. „To bi bilo: centralni nivo vlasti, lokalne samouprave i zajednice opština. Takođe predlažemo da se napravi delokacija institucija, pa da se na primer vojska prebaci u Niš“, rekao je Protić.

Kada je reč o Beogradu i programu za glavni grad, on kaže da se Treća Srbija bori protiv „tabloidne bordelizacije“, za šta je kao primer naveo da je nedavno u centru Beograda zatvoren striptiz bar.

Takođe, ističe on, Beograd se u stranim medijima predstavlja kao grad u kom su žene lepe, piće jeftino, i gde se dobro provodi. Međutim, Beograd nije samo provod, već je to grad pun kulturno-istorijskih znamenja na čijoj promociji bi trebalo da se radi i da se na taj način privuku turisti, od čega će se na kraju imati i više novca za rešavanje komunalnih problema.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sinisa says:

    Jedina nova snaga i jedini novi ljudi na partijskoj sceni Srbije...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *