ШТА ОВО РУСИ РАДЕ? „ФРАНКЕНШТАЈН“ ОРУЖЈЕ ШОКИРАЛО СВЕ (ВИДЕО)

ŠTA OVO RUSI RADE? „FRANKENŠTAJN“ ORUŽJE ŠOKIRALO SVE (VIDEO)

9 aprila 2024

Bizarni ruski tenk, koji je korisnike drutvenih mreža podsetio na kuću sa gusenicama ili veliku kornjaču, primećen je na frontu u Ukrajini.

Kako piše portal „The Warzone“, to ne treba nikoga da čudi, pošto u vreme rata uvek dolazi do inovacija i revolucionarnih rešenja, a neka od njih su često veoma čudna.

Ovo vozilo je proizvod očajničke potrage za odbranom od malih dronova-kamikaza.

Gotovo ništa se ne zna o ovoj modifikaciji, ali ono što je jasno je da pokriva gotovo ceo tenk i ograničava vidljivost posade, polje vatre i pokretljivost.

Nakon što su se prvi put pojavili prvi snimci tenka iz vazduha, dok se kreće u sklopu konvoja, pojavile su se i fotografije izbliza.

Na njima se vidi gruba čelična konstrukcija sa pričvršćenim nosačima. Tenk ima instaliran minski plug, zbog čega je možda i izabran za ovu modifikaciju. Aktivnosti deminiranja usporavaju vozilo, što ih čini glavnom metom za neprijateljske dronove.

Čini se da je ovo trenutna ekstremna evolucija „kaveza“ koji se prvi put pojavio neposredno pre nego što je počeo rat u Ukrajini. Od tada, pretnja od dronova je eskalirala.

Nekada improvizovani kavezi na tenkovima sada se vide na drugim tipovima oklopa u sve složenijim konfiguracijama. Takođe se pojavljuju širom sveta, uključujući Izrael, a njihove fabričke verzije postaju izvozne opcije za neke tipove oklopa.

Pojava visoko pokretljivih dronova kamikaza dovela je do sve većih i složenijih kaveza, jer dronovi mogu uleteti i ispod kaveza, pa čak i u otvore vozila.

Ova najnovija konfiguracija uveliko ograničava sposobnost takvih dronova da izvrše lak napad, ali na taj način čini tenk u velikoj meri beskorisnim za napad.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *