ШТА ОВО ЗНАЧИ? ШТА СЕ ДЕШАВА? Албанија се окреће истоку

ŠTA OVO ZNAČI? ŠTA SE DEŠAVA? Albanija se okreće istoku

23 jula 2018

Kao prvo, opcija podele Kosova i Metohije je najzad pomenuta od strane jednog americkog zvanicnika, i to ne od ma kog, već upravo od najvažnijeg predstavnika americke administracije na Kosovu i, drugo, poslata je poruka da ta opcija neće biti sugerisana dvema stranama, kao uostalom ni bilo koje drugo rešenje.SAD ne favorozuju podelu Kosova, ali je više ne isključuju, smatra profesor dr Dragan Simeunović, međunarodni ekspert za konflikte.

Povodom nekih reči americkog ambasadora u Prištini Grega Delavija o mogućoj podeli Kosova, što je sam požurio da demantuje, Simeunović ukazuje na bar dve važne stvari.

„Kao prvo, opcija podele Kosova i Metohije je najzad pomenuta od strane jednog americkog zvanicnika, i to ne od ma kog, već upravo od najvažnijeg predstavnika americke administracije na Kosovu i, drugo, poslata je poruka da ta opcija neće biti sugerisana dvema stranama, kao uostalom ni bilo koje drugo rešenje. Drugim rečima, stranke u pregovoru treba same da dođu do rešenja koje će ih zadovoljiti“, rekao je Simeunović.

Pritom je, navodi on, jedno od tih rešenja i podela Kosova, ne zato što SAD ili Srbi smatraju da je ono najbolje, već zato što se Amerikancima mnogo više nego Rusima žuri da urede Balkan i stoga možda i ne smatraju da je sever Kosova previsoka cena za dobitak u vremenu.

Na konstataciju da Priština sve češće pominje stvaranje vojske, Simeunović kaže da je daleko veći problem u tome što vojsku Kosova hoće SAD.

„Njima je stalo da se na Zapadnom Balkanu što pre stvori solidan kontigent vojnih snaga, koji bi, u vremenima kada Turska postaje sve nepouzdaniji partner SAD, ojačala na ovim prostorima desno krilo NATO prema Rusiji“, kazao je on.

Na konstatasciju da su Albanci veoma lojalni Amerikancima, Simeunović navodi da SAD sigurno znaju da su na Balkanu Albanci bili najvatrenije pristalice Staljinovog komunizma, da su se potom fanatično vezivali za Kinu Mao Cedunga, da bi danas tvrdili da su apsolutno verni samo SAD.

„Te večne političke ljubavi traju samo dok traje i korist. Novi albanski idol dolazi s Istoka“, rekao je Simeunović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *