Šta poznati Hrvati misle o ulasku Hrvatske u EU

Šta poznati Hrvati misle o ulasku Hrvatske u EU

1 jula 2013

y294153285439371-786240198Ulazak Hrvatske u EU u svakom je slučaju velik događaj za građane te zemlje, ali mišljenja oko ulaska kod velikog su broja Hrvata podeljena. Tako je i u slučaju poznatih ličnosti.

Vedrana Rudan koja je u svojim kolumnama često pisala o Evropi i šta Hrvatskoj ulazak u EU donosi. Ona je ovog puta bila izuzetno kratka i jasna te je izjavila samo ovo: „Ono što se naziva Republika Hrvatska moglo se „samoubiti“ i na pametniji način“.

Njeno mišljenje deli i reper General Woo, koji je izjavio: „Nisam zadovoljan. Načelno sam protiv ulaska jer ne mislim da ulazimo u zajednicu u kojoj će sve funkcionisati onako kako mi očekujemo. Na kraju i ja sam za ulazak u neki oblik zajednice, ali ne na ovakav način i pod ovakvim uslovima. Smatram da je reč o korporacijsko-bankarskoj tvorevini, a sve ostalo je šminka. U svakom bih slučaju bio za uslove da smo ravnopravni, ali jasno je da nisu fer. Ukratko, mislim da smo se zajebali“.

Oliver Dragojević takođe je bio skeptičan oko ulaska u EU: „Ne slavim. Ulazimo u EU po njihovim pravilima, pa to i nije najsjajnija situacija. A narod kao narod, mi se teško prilagođavamo i trebaće proći puno vremena pre nego to profunkcioniše sve. Ako uopšte profunkcioniše. Do tog trenutka malo ko može predvideti šta ćemo dobiti, a šta izgubiti. Nažalost, primanja ostaju ista, standard bi mogao pasti, a već je ionako na niskim granama. S druge strane, ulazak me raduje zbog koncerata, pa verujem da ćemo imati prilike videti mnoge popularne izvođače koje dosad nismo gledali. Nisam dobar prognozer, ali nisam optimističan“.

Glumac i voditelj Tarik Filipović podeljenog je mišljenja: „Moji su osećaji podeljeni jer radi se o velikoj nepoznanici. Nadam se i očekujem da će se neke stvari urediti jer bezakonje ovih prostora prenosi se s kolena na koleno pa se nadam da će ulazak doneti i neke pozitivne promene.

Tereza Kesovija je rekla: „Ja sam već dugo vremena u Evropi tako da mi ovaj ulazak ne deluje kao posebno velik korak. Naravno, ako će taj ulazak značiti da ćemo biti patuljici u zagrljaju King Konga, to nikako nije dobro za nas. A očekivanja nemam, ako sama ne zaradim, niko mi neće dati. Na kraju krajeva, kada vam neko nešto daje ili poklanja, morate se zapitati zašto to čini.“

Njena koleginica Josipa Lisac smatra da je Hrvatska oduvek bila deo Evrope: „Sigurno da je ulazak pozitivan za nas. Posebno zato što nam uvek treba neko sa strane da nam kaže da vredimo jer još uvek nismo samostalni. Istorijski gledano, uvek smo bili pod tuđincem. Pozitivno sam orijentisana jer mi smo oduvek bili deo Evrope. Zagreb je bio „mali Beč“. Mi nosimo kulturu i uprkos tome što Balkan smatram predivnim prostorom, mi nemamo tu balkansku kulturu. Uvek smo razvojno se okretali zapadu. Kod nas se stalno vrtela Evropa, a evropski delujemo i kroz nauku, kulturu i sport. Doduše, nismo baš složni pa se nadam da će se u EU to malo popraviti.“

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gojko B. says:

    Po meni sretan im put . Samo se neće mnogo ovajditi . Onaj koj je srušijo svoju državu , praveći nacijonalnu državu . Tome će na neki naćin biti što šta neprijatnog od strane tih država . Jer niko neceni izdajnike . S druge strane , pokazalisu se kao genocidna država , za tuđe interese . To sve Evropa zna . Uostalom živi bili pa videli . Činimi se da najviše odgovara hrvatskim političarima .............

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *