ŠTA PUTIN ZAMERA SRBIJI? – Rusija nezadovoljna odlukama Vlade Srbije koje idu na štetu ruskim investitorima

ŠTA PUTIN ZAMERA SRBIJI? – Rusija nezadovoljna odlukama Vlade Srbije koje idu na štetu ruskim investitorima

1 novembra 2013

PutinRussiaKoje su odluke Vlade Srbije donete na štetu ruskih investitora, a nametnule su se u razgovoru dva predsednika Tomislava Nikolića i Vladimira Putina pre dva dana u Moskvi? Nikolić je na neki način prizvao srpsku vladu da nepažljivo donosi odluke, kao i da se neki ljudi i dalje protive ruskom prisustvu u NIS-u.

Ruski predsednik je rekao da takve stvari ne treba dramatizovati i da će one biti rešene kako se to rešava među prijateljima, što je bilo i prvi put da srpska javnost sazna kako problemi među prijateljima postoje.

Novinari koji su imali priliku da čuju dijalog dva predsednika kažu da se u moskovskim kuloarima pominje odluka Vlade Srbije, kojom se NIS-u onemogućava donošenje važnih odluka koje su ranije bile u nadležnosti Upravnog odbora i saveta direktora i za Srbiju traže ovlašćenja koja je imala pre prodaje NIS-a.

Ukoliko se takva odluka vlade ne promeni (a predsednik Nikolić je garantovao da hoće), Rusi nemaju razloga da ostanu u Beogradu, naveli su naši izvori iz Moskve.

Ivan Gorbunov, ministar savetnik u ruskoj ambasadi u Beogradu, potvrdio je juče „Politici” da postoji sporna odluka vlade.

– Reč je o odluci, donetoj 9. avgusta ove godine, koja se tiče poslovanja NIS-a u Srbiji. U odluci postoji niz spornih pitanja koja su na štetu ruskog „Gaspromnjefta”, ima i ozbiljnih primedaba i sa stanovišta ruskog investitora, treba tu odluku korigovati – objasnio je Gorbunov, koji nije mogao da precizira šta je tu na njihovu štetu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović tim povodom za „Politiku” kaže da kada neko predstavlja Srbiju u NIS-u, ne može da radi kao frilenser, već mora da zastupa interese države. Odluka koju je vlada donela 9. avgusta (a bila je označena kao poverljiva), zapravo je polazni osnov da svaki naš predstavnik koji bude zastupao interese u NIS-u mora da čini sve kako bi sačuvali srpskih 29 odsto u kompaniji, jer što je NIS-u bolje, i Srbiji je bolje. A ne da se donose odluke tako da se čini samo NIS-u, a na štetu Srbije.

U NIS-u kažu da je tačno da je deo predloga usvojenih od vlade 9. avgusta izazvao dodatna pitanja u okviru rada na aktualizaciji strategije razvoja kompanije do 2030. godine. Trenutno se pomenuta pitanja razmatraju u okviru rusko-srpskih konsultacija.

Na pitanje na šta se to konkretno misli, nisu želeli da daju dodatna objašnjenja.

Dačića propitivali o Moskvi

Vlada i predsednik republike deo su izvršne vlasti, ali vlada utvrđuje i vodi politiku, a svaka sugestija i kritika predsednika može da se razmatra, rekao je sinoć premijer Ivica Dačić u srpskom parlamentu, odgovarajući na poslaničko pitanje povodom izjave predsednika Tomislava Nikolića u Moskvi da je vlada donela neke pogrešne odluke. Dačić je kazao da vlada autonomno donosi svoje odluke.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić osvrnuo se na izjave predsednika Nikolića u Moskvi, zatraživši odgovor ko donosi odluke u Srbiji, naveo kako je predsednik 90 minuta čekao na ruskog predsednika Vladimira Putina, što je ponižavajuće, i na koji je to konkretan zaključak vlade mislio da treba poništiti.

Premijer Dačić je kazao da je vlada privržena realizaciji sporazuma sa Rusijom, da Srbija ne može da se pohvali velikim brojem saveznika, pa bi bilo neodgovorno da vlada prekida bilo kakve dogovore sa Rusijom. Ti ugovori, dodao je, moraju da vode računa o interesima Srbije, jer smo mi Vlada Srbije. On je naveo da izgradnja gasovoda „Južni tok” počinje u decembru, da deo kroz Srbiju vredi 1,7 milijardi evra, to je naš interes. Dodao je i da bi voleo da može engleskog premijera, nemačku kancelarku, američkog predsednika da čeka 90 minuta, ali još nije takva situacija, zato što će do njih pre stići Jahjaga ili Tači, nego ja.

Đuriću je odgovorila i resorna ministarka Zorana Mihajlović, koja je navela da se radi o dokumentu koji je potpisan 10. avgusta ove godine o dugoročnom razvoju NIS-a, a u kome je navedeno da oni koji predstavljaju Srbiju u NIS-u moraju da se zalažu za to da Srbija ne izgubi svojih 29 odsto u toj kompaniji, naravno piše i da treba da se širi i razvija NIS, a taj dokument je urađen u saradnji sa NIS-om. Ministarka Mihajlovićeva je dodala: „Nisam sigurna da je do predsednika republike stigla prava informacija.”

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. Dragan iz Nisa says:

    U čemu je problem? Kvislinška banda koja je do sada prodala sve što je prodati mogla i koja ima apsolutni pregled svih moguđih ekonomskih zbivanja, naravno uz "pomoć" svojih proamaričkih,proevropskih saradnika pokušava na sve moguće načine da diskredituje poslovnu saradnju između Srbije i Rusije. E sad, nije problem što su "crnobezijanci", "falsifikatori","matrapazi", "mešetari" sada "milioneri", "elita", "siva eminencija", oteli i ulovili u "mutnom" svoju "imovinu", oni bi da "vladaju", da postanu naši suvereni!!! I ko nam je kriv što nismo prodavali benzin, što nismo hteli ili nismo "smeli" na crnu berzu, u mutne vode, u sivu ekonomiju. Odlični su to bili Titovi omladinci, "vaspitavani" od malena u komunističkoj kuhinji, izdaj, žrtvuj druge, otmi, proneveri, lažno optuži, uništi neistomišljenike i sve sa jednim ciljem zaštititi GURUA TITA i njegov "genjalan" projekat nesvrstanih("razvaljivanje" i "oslobađanje" ogromnog broja kolonijalnih zemalja u Aziji, Africi, južnoj Americi a nakon toga "demokratija", "slobodno ropstvo") . Nekada su "jahali" njihovi "prosvećeni" očevi, sada jašu oni Titova verna omladina , a kako su se "organizovali" "jahaće" nas njihovi unuci. Da li je tako i u Rusiji? A kada smo kod "jahanja" naše domaće "vlastele", došlo je vreme da se zapitate kada ćete se probuditi iz vašeg "ružičastog sna"?

  2. Miko says:

    Jasno je da ministarka za Energetiku i dobar deo Vlade podmuklo ruše Južni tok, da bi se izgradio NOVI NABUKO(EU-Srb-Bugarska-TURSKA), i to se radi perfidno, jer EBRD aktivno podržava paralelni gasovod Niš-Dimitrovgrad-Bugarska-Turska, time se umanjuje strateški pravac – Južni tok. *citati: Pored Južnog toka, Srbija je posvećena i izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koji treba da omogući povezivanje gasovoda Srbije i Bugarske, što je predviđeno sporazumom koji su 14. decembra 2012. godine potpisali premijeri dve države, Ivica Dačić i Bojko Borisov. Ruskoj strani je više puta nuđeno da izgradi tu deonicu, ali ona nikad nije potvrdila zainteresovanost za izgradnju ovog gasovoda i zbog toga je sporazumno raskinut ugovor o poveravanju delatnosti od opšteg interesa sa preduzećem Jugorosgas, čime je država Srbija preuzela na sebe pravo da poveri izgradnju i korišćenje ovog gasovoda javnom preduzeću Srbijagas. Nažalost, Srbija trenutno kasni šest meseci u realizaciji ovog projekta za Bugarskom. Nedostajuća sredstva za izradu tehničke dokumentacije trebalo je da budu obezbeđena preusmeravanjem dela kredita koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ranije odobrila Srbijagasu. „Taj novac, međutim, ne može biti stavljen na raspolaganje Srbiji dok ne započne reformisanje Srbijagasa, o čemu je ova institucija (EBRD) i pismeno obavestila Ministarstvo“, navodi se dalje. ................................ Na delu je velika obmana i prevara koju režira EU birokratija sa režimom u Srbiji. EBRD preusmerava sredstva koje je namenilo Srbiji za novi paralelni gasovod(interni) NIŠ-Bugarskasa vezom za TURSKU.Cilj je da se sabotira Južni tok, i da se naprave paralelne instalacije za NOVI NABUKO gasovod, sve na našu štetu i štetu Rusije. Podla izdaja se nastavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *