ШТА РЕЋИ, БРИТАНИЈА УДАРА НА СРБИЈУ – ОПЕТ! ПРОЦУРЕЛИ ДОKУМЕНТИ ОТKРИВАЈУ СПЛЕТKЕ ЛОНДОНА како би се обезбедило трајно ОДВАЈАЊЕ KОСОВА ОД НАШЕ ЗЕМЉЕ!!

ŠTA REĆI, BRITANIJA UDARA NA SRBIJU – OPET! PROCURELI DOKUMENTI OTKRIVAJU SPLETKE LONDONA kako bi se obezbedilo trajno ODVAJANJE KOSOVA OD NAŠE ZEMLJE!!

29 jula 2021

Dokumenti otkrivaju višemilionsko finansiranje napora Londona da poveća podršku Srba vladi u Prištini, što još jednom dokazuje da Britanija ne može da se odupre naprezanju svojih neokolonijalnih mišića.U septembru 2020. godine, analizira Kit Klarenberg, novinar koji istražuje uloge obaveštajnih službi, Priština i Beograd složili su se da normalizuju ekonomske odnose, što je potez koji su glavni mediji proglasili istorijskim. Međutim, sporazum nije uspeo da reši mnoga ozbiljna pitanja koja su se nadvila nad budućnost Kosova još od kada je kontroverzno proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Primarni izvor spora su četiri severne opštine u kojima etnički kosovski Srbi čine većinu stanovništva i koje ostaju pod de fakto srpskom vlašću. I o podeli i o razmeni teritorija godinama se intenzivno razgovaralo na najvišim nivoima, iako je trenutni stav kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da Beogradu neće biti učinjeni nikakvi teritorijalni ustupci.

Prištinu u ovoj nepopustljivosti podržavaju brojne zapadne zemlje, uključujući i Velika Britanija, koja je odigrala ključnu ulogu u NATO bombardovanju 1999. godine. Nedavno procureli dosijei sada jasno pokazuju da London pokušava da završi posao, ne grubom silom, već manipulacijom, pod maskom podrške zajednici.

Program nazvan „Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji“, sa budžetom od pet miliona funti za period 2020-2022, ima za cilj da među Srbima stvori veću podršku kosovskoj vladi, izazove „narative zasnovane na identitetu“ i postigne „društvene promene na nacionalnom nivou „- drugim rečima, smanjiti tenzije između lokalnog stanovništva i umanjiti svaki pojam razlike između njih.

– Zajednice na Kosovu i u Srbiji biće otpornije na narative koji šire ili generišu sukobe i postaće manje istaknute u glavnom diskursu, te će igrati aktivnu građansku ulogu kako bi se naglasili saradnja i razvoj za sve delove društva – navodi se u „teoriji promena“, koja je predložena u projektu.

Plemenite ambicije u teoriji, razmatraju se zajedno sa prethodno procurelim dosijeima Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, koji se odnose na prikrivene aktivnosti usmerene na rusofonsko stanovništvo u baltičkim državama, na kraju se odnose na prisiljavanje etničkih Srba na Kosovu da napuste svoju maticu i prihvate da su sada, i da će zauvek biti gosti u „nezavisnoj“ stranoj zemlji, značajno je podstaknuto.

Kao i na Baltiku, London je posebno ima za cilj da „uključi“ kosovsku omladinu u razne aktivnosti i programe, kao „agente promena“, gradeći njihov kapacitet da postanu „društveni preduzetnici“ i „vode kampanju i zagovaraju relevantna socijalna pitanja preko etničkih podela“. Mladi građani „koji nisu u mogućnosti da emigriraju“ su od posebnog interesa, te se pretpostavlja da će ih nezaposlenost i nedostatak prilika učiniti verovatnijim i voljnijim da se angažuju.

„Nacionalni i regionalni mediji i uticajni ljudi na društvenim mrežama“ takođe će biti angažovani da „promovišu alternativne narative“ i „pojačaju modele i uspehe projekta, podstaknu alternativne narative, šire lokalno vođene narative putem verodostojnih agenata za promenu“, mobilišući učešće mladih u lokalnim projektima.

Naglašavajući zlokobnu prirodu „mirovne“ inicijative, poseban odeljak u jednom dosijeu opisuje ogromne napore koji bi bili preduzeti da se zataška umešanost Velike Britanije i javno zadrži lažni utisak da je taj napor bio strogo lokalna stvar.Sve organizacije koje učestvuju i njihovi zaposleni treba da potpišu ugovore o neotkrivanju informacija i da budu „upućeni“ o tome „kako predstaviti finansiranje projekata“ ako se to zatraži, iako bi samo osoblje na najvišim nivoima imalo predstavu o skrivenoj ruci Londona. Nijedna interna ili eksterna komunikacija ne bi trebalo da pominje London, a osoblje na društvenim mrežama povezano sa projektom treba da pažljivo geografski označava objave na „području ciljane populacije“, umesto na njihovoj stvarnoj lokaciji.

Štaviše, oglašavanje na društvenim mrežama treba da bude „pažljivo kalibrirano kako bi se osiguralo da se rast posećenosti doživljava kao organsko, a ne kao rezultat spoljnog finansiranja“, a „društvene mreže, tradicionalni mediji i lokalni sagovornici“ treba stalno da se nadgledaju „kako bi se razumelo kako ciljna publika opaža kanale projekata i identifikuje bilo kakvu povezanost projekta sa vladom Velike Britanije ili drugim donatorima“. U slučaju da bilo ko bude otkriven, plan uključuje „mere za uklanjanje ili uništavanje podataka, uključujući čvrste diskove“, te bi bio odmah aktiviran.

Prilično lukavstvo, ali onda London ima sve razloge da zamagli svoju pravu ulogu, ako Srbi nasednu, jer bi razumljivo bili sumnjičavi prema pravim ciljevima poduhvata. Ipak, da li je neko u poziciji moći da iznese primedbe na projekat ili bilo koju drugu prikrivenu akciju Velike Britanije na Balkanu. Mogao bi u kratkom roku da se nađe u velikoj nevolji.

Posebni fajl koji je procurio, a odnosi se na „inicijativu za vladavinu zakona“ koju vodi Stabilizaciona jedinica Saveta za nacionalnu bezbednost, jasno govori da London neće tolerisati protivljenje na visokom nivou svojoj agendi za region i da će spremno primeniti aktivne mere da neutrališe svaki otpor.

„U kontekstima u kojima podsticaji elite nisu usklađeni sa našim ciljevima/vrednostima … mogao bi biti potreban pristup kojim se elitni političari pozivaju na odgovornost“, umotano se navodi u dokumentu, ali zloslutno.

U tom cilju, Jedinica je planirala da „izgradi odnose i saveze sa onima koji dele naše ciljeve i vrednosti za reformu“ finansiranjem i „mentorstvom“ domaćih NVO-a i organizacija civilnog društva kako bi „dovela lokalne vlasti pod odgovornost“ i „uskladila program sa navedenim ciljevima“.

Drugim rečima, gajenje vojske trojanskih konja za lobiranje, blaćenje i, ako je potrebno, rušenje problematičnih aktera regionalne uprave. Konstelacija medijskih organizacija raširenih širom Balkana koju je Velika Britanija finansirala i obučavala, ako ne i direktno stvorila, od kojij je neke nedavno objavio novinar, takođe bi se mogla pokazati efikasnim u ovom naporu.

Takođe bi moglo biti značajno da poverljivi dokument koji se odnosi na jačanje prištinskog pravosuđa, pomalo zapanjujuće otkriva da London igra blisku ulogu u obuci i imenovanju kosovskih sudija i tužilaca, zbog svog nezadovoljstva prethodnim imenovanjima. Da li bi ova moć mogla imati implikacije i na balkanske političare koji nisu dovoljno pogodni za londonske mahinacije?

Ne možemo, a da se ne podsetimo na ozloglašenu brazilsku operaciju Lava Jato, lažnu antikorupcijsku kampanju u kojoj se sumnjiva mala grupa američkih pravnih aktivista urotila da goni, osuđuje i zatvara antiimperijalističke političke figure, poput popularnog bivšeg predsednika Luisa Injacia Lula da Silve, pod potpuno lažnim optužbama.

Datoteka se dalje poziva na Briselski sporazum iz 2013. godine, koji je integrisao nekad paralelnu srpsku i kosovsku policijsku, bezbednosnu i pravnu strukturu, i odredio da sastav nacionalnih i lokalnih sudskih veća bude proporcionalan njenom stanovništvu. Ovo naizgled potvrđuje da London utiče i na njihovo učešće, garantujući da su predstavnici obe strane potpuno podređeni njihovom cilju, odnosno postizanja potpunog i trajnog odvajanja Kosova od Beograda.

Grandiozni planovi britanskog premijera Borisa Džonsona za „globalnu Britaniju“ nakon Bregzita široko su kritikovani kao fanatični, opasni i nesretni pokušaji da se povrate davno izgubljeni dani slave Imperije. Međutim, ovi procureli fajlovi jasno pokazuju da njeno sunce nikada zaista nije zašlo. Sada se samo dominacija dalekih zemalja podmuklo održava tajnom infiltracijom u civilno društvo na svim nivoima, nepoznatim, nevidljivim načinima, i bez pristanka, kako stanovništva Velike Britanije, tako i građana svih zemalja na neokolonijalnom nišanu Lonodona.

KOMENTARI10 komentara

 1. Ivana says:

  Fašističko nacistička katoličko-protestanska osovina zla s papkom na čelu vekovima radi protiv Srba. Ali ne samo protiv Srba već protiv svih pravoslavnih naroda i država. Inače veliki prijatelji velikog vođe i smrtni neprijatelji srbskog naroda i Srbije.

  • ostrogorski says:

   Kratko i jasno. A kako "velikog vođu" dovesti k poznaniju prava?

   • Velika Metla says:

    ostrogorski, njega nikada neće niko privesti k poznaniju prava, pa se u toj situaciji pravo privodi k njemu. Prosto !

 2. Gospodi Pomiluj says:

  Eto mi se ljutimo na Englesku i London, jesu oni i zvanično leglo veštičarenja i đavolske satanizacije, ali i mi konje za trku imamo Čeda Jovanović je koristio svoj uticaj i demokratski izdao "Miloševićevu vojsku" na Košarama u korist albanaca i američke vojske, Drašković sada sve radi protiv Srbije ali i previše očigledno, zatim čitava jedna plejada srpskih izdajnika malih i velikih koji su u tome pronašli svoju političku realizaciju, tako da sada nema niti jednog, nema ni jednog celog. A što se tiče Londona i Engleske, kod njih ordinira sam duh đavolski i to u senatu sa ispostavom na američki kongres i to tako već više od dve hiljade godina, slobodni zidari - Masoni, koji odbaciše kamen od ugla - Hrista i sada se bave kreiranjem zla jer njima upravlja Knez Tame iz vazduha, on upravlja kroz sinove nepokornosti Bogu.

 3. Beli Orao says:

  Anglosaksonska đubradi , marš iz Srbske i Srbije a ako ne slaćemo vas jednog po jednog u plastičnim kesama za Longon!!!

 4. Milutin says:

  Manipulacije i dezinformacije su oduvek bile larka na koju su igrale sve špijunske aktivnosti Ali su za to bili potrebni izuzetni pojedinci koji vuku konce. Davno već nema takvih, ima samo gola sila koja ispred sebe gura laži. Za to nisu više potrebni vispreni pojedinci već gomila birokrate koja odrađuje posao. Kreiranje laži i njihovo utiskivanje na potrebno mesto. Kao pazla koja neodgovara. Ali tu je sila da je utisne. Njihova slabost - društvene mreže - su postale njihova snaga. Ali manipulišu njima oni u stvari izvlače zadnji kamen na kojem počivaju. Ostaće samo holivud trećerazrednih scenarija.

 5. milorad5 says:

  pobesneli su zbog kosovskih rudnika,mislim da je to i jedan od bitnih razloga izlaska UK iz EU,NEĆE DA DELE PARE:)Jer je previše aktera umešano u tom slučaju uključujući i NESVESNE trolove kao što su države EU druge klase(češka,rumuni bugari itd.).Šta mislite ZAŠTO španci NEĆE da priznaju kosovo?Pa uvalili su prtenac londonu da se puši,jer španci ZNNAJU šta je tamo ispod zemlje,havijer solana nije slučajno bio šef napada na nas 1999,pa su ga onda izbacili iz igre engleski inemački šakali.Do juče su bili EKIPA u napadu na nas i onda ,prc odjednom španija neće da prizna kosovo, a to je zato što su ih izigrali kada su španci kao "neutralna " strana predvodili napad protiv srbije i povelje UN za račun engleza i nemaca.Posle toga pošto su se gadno zamerili počela je "katalonska priča" u španiji.Čudna koincidencija dogadjaja, zar ne?Vučić im je svima uvalio karinu u bulju kada je promešao karte i uveo kineze u igru,a kinezi su ušli u to zbog one spaljene ambasade u beogradu,to je bio presudni momenat kineske odluke inače su do tada oni stajali po strani.OGROMNA lova leži ispod kosova,čukaru peku i SVE rezerve litijuma u srbiji, su sitna para u odnosu na ono što tamo ima da se iskopa

 6. Velika Metla says:

  POTOPITI TO PIRGAVO OSTRVO ZLA, I ETO NAJMANJE 95% MANJE PROBLEMA U SVETU. POTOPITI PIRGAVO OSTRVO ZLA, SA SVE STANOVNIŠTVOM !

 7. Mate says:

  Kad Englezi napadaju Hrvate, onda su dobri, ali 1/10 toga upute Srbima, e onda kuka i motika, strašno koje licemjerje serva.

  • Ivana says:

   Mrš usrašo glas koncila u ruke pa tamo usrašuj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *