Šta sad, braćo Hrvati?!

Šta sad, braćo Hrvati?!

30 maja 2013

Zoran ŽužaPiše: Zoran Žuža

Početkom decembra prošle godine, nekoliko sedmica nakon oslobađajuće presude generalu Gotovini, gostujući u emisiji „Refleks“ sarajevske OBN televizije, sa stoprocentnom sigurnošću prognozirao sam ishod procesa protiv Jadranka Prlića i ostalih pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Rekao sam da, bez obzira na iste kvalifikacije u optužnici, postoji bitna razlika između ta dva procesa: u slučaju generala Gotovine žrtve su Srbi, dok su u slučaju Prlića i ostalih žrtve pretežno Bošnjaci. Ta činjenica determinisala je osuđujuću presudu čelnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR HB). Kako i ne bi, kad je reč o političkom sudu koji pune dve decenije predano radi na realizaciji američkih političkih interesa na Balkanu!

Nisam to tada rekao, ali priznajem, verovao sam da će Haški tribunal ipak odbaciti deo optužnice protiv Prlića i ostalih koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat, odnosno da se „komandna odgovornost“ neće protezati do Tuđmana, Šuška i generala Bobetka. Mislio sam, dakle, da sudije tog suda neće moći da sami sebi skoče u usta, nakon što su, u slučaju Gotovina, odlučili da etnički očišćenu Hrvatsku amnestiraju od zločina i takvu je predaju u okrilje EU. Jer, pobogu, kako pokojnici Tuđman, Šušak i Bobetko mogu biti i nevini i krivi za iste zločinačke radnje koje su vojne snage pod njihovom komandom preduzimale i u Hrvatskoj i u BiH?!

Kad isključimo pravnu logiku, što se u Hagu dešavalo svih ovih 20 godina, objašnjenje za ovu vratolomiju može biti samo političko. Ono i jeste takvo: rečeni trojac, zajedno sa Gotovinom, zločine u Hrvatskoj, koji sadrže sve elemente genocida, počinio je pod direktnim patronatom SAD! Istovremeno, Amerikanci nikada nisu dali zeleno svetlo za stvaranje HR HB. Zato je Tuđman tu tvorevinu u Vašingtonu morao da utopi u ovo što danas zovemo Federacijom BiH. I da, kao nagradu, dobije etnički čistu Hrvatsku i miran san do smrti u odnosu na haške inkvizitore.

Zato je presuda Prliću i ostalima, u stvari, najobičnija američka politička poruka i „evropskoj“ Hrvatskoj, u kojoj će vlast na prvim sledećim izborima verovatno ponovo preuzeti Tuđmanova stranka, ali i čelnicima dva HDZ-a u BiH da ne sanjaju san o obnovi hrvatskog entiteta na tlu ove nesrećne zemlje. Naravno da zluradi bošnjački, pa i neki hrvatski lideri, priželjkuju da antisecesionističke poruke iščitaju i u budućim haškim presudama Karadžiću i Mladiću. Ali, kakve god one bile, RS formalno čuva međunarodni sporazum u Dejtonu, a suštinski njen narod.

Zato će zvanični Zagreb, baš kao i Hrvati u BiH, dejtonske barijere morati da probijaju samo u okvirima FBiH. I da budu mnogo jasniji u svojoj politici i konkretniji u zahtevima prema Bošnjacima i inostranom faktoru. U suprotnom, rezultat će izostati. Baš kao i vidljiva srpska podrška projektu trećeg entiteta.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *