ШТА СЕ ДЕШАВА? Амерички бомбардери који су нас бомбардовали прилазе Србији! НОСАЧИ АВИОНА У МЕДИТЕРАНУ

ŠTA SE DEŠAVA? Američki bombarderi koji su nas bombardovali prilaze Srbiji! NOSAČI AVIONA U MEDITERANU

24 aprila 2019

Severna Makedonija biće od 20. maja do 15. jula poligon za najveću međunarodnu vežbu NATO-a u toj zemlji. Kako Sputnjik saznaje, u manevrima će učestvovati i američki bombarderi B-1B. Avioni koji su pre tačno 20 godina bombardovali SR Jugoslaviju izbaciće bombe na poligon Krivolak.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je vežba „Odlučni udar 2019“ deo velikog manevra „Anđeo čuvar“, koji organizuje i finansira Komanda američkih snaga u Evropi, na kojoj će učestvovati čak 27 hiljada vojnika.„Primarni cilj vežbe ’Anđeo čuvar‘ biće uvežbavanje snaga SAD i njihovih saveznika iz NATO-a za reagovanje u slučaju krize na prostoru koji gravitira ka Crnom moru i na Balkanu, zato je posebna dinamika vežbe na teritoriji Mađarske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije. Makedoncima je jako stalo, jer im iz unutrašnjepolitičkih razloga prema regionu kao poruka treba neka velika aktivnost koja će etablirati njihov ulazak u NATO i čvrsto savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama“, kaže Radić.

On dodaje da scenario vežbe u Makedoniji predviđa učešće do dve hiljade domaćih i isto toliko američkih vojnika, saveznika iz Crne Gore, Albanije, Bugarske i Litvanije, a trebalo bi da pokaže kako izgleda uspostavljanja mira.

Kuriozitet vežbe je, kako navodi Radić, činjenica da će se na ovim prostorima prvi put pojaviti američki strateški bombarderi B-1B, avioni koji su korišćeni u napadu na SR Jugoslaviju 1999. godine. Korišćeni su i u Iraku i Avganistanu, vrlo retko se pojavljuju na vežbama u Evropi, a uopšte je presedan za naš region da strateški bombarderi prikažu svoju moć, kaže ovaj vojni analitičar.

„Pojava dva aviona, koliko god bila u vojnom smislu simbolična, ipak predstavlja snažnu političku poruku o američkoj dominaciji na ovom prostoru. Bombarderi će verovatno doleteti iz baze u Velikoj Britaniji, gde imaju logistiku, a tamo će doći iz svoje matične baze u Sjedinjenim Američkim Državama. Ući će u vazdušni prostor Makedonije, baciti bombe i vratiti se nazad, ali to će verovatno izazvati jako velike reakcije u našem javnom mnjenju“, ocenjuje Radić.

General-major u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, za Sputnjik kaže da je za Srbiju zabrinjavajuća i sama činjenica što će se ovakvi manevri odigrati gotovo na granici Srbije. Tema je jasna, to je test njihovih mogućnosti da zajednički vojno deluju na bilo kojoj tački na Balkanu, kaže Kovač.

„Oni u krajnjem slučaju i otvoreno govore o tome: ako se stvari ne dovrše političkim putem, a bude potrebe za primenom vojne sile, to će i učiniti da bi nametnuli svoju volju. Ova vežba je upravo indikator te teze. Nedvosmisleno se vidi agresivna namera NATO-a, pre svega njegovih vodećih sila da u celosti ovladaju Balkanom“, kaže Kovač.

On dodaje da je Makedonija pristankom da u vežbi učestvuju i bombarderi koji su sejali smrt po komšiluku, a građani Makedonije pre dvadeset godina zbog toga svakodnevno protestovali, pokazala neviđenu servilnost NATO-u.

Organizator vežbe, Komanda američkih snaga u Evropi, jedan je od glavnih partnera Vojske Srbije, pa nije isključena mogućnost da će od naše zemlje tražiti dozvolu za preletanje na putu do Makedonije. Kovač ne isključuje tu mogućnost.

„Jadno je ako ne odbiju. Jer to je dokaz da se ne poštuju dovoljno žrtve, pogotovo što avijacija tog karaktera i namene, sa takvim ubojnim sredstvima iritira svakog građanina Srbije koji čuje da će uopšte avioni dolaziti i gađati ciljeve na poligonu Krivolak, koji je čak i blizu Srbije, a kamoli da preleću našu teritoriju. Ja ipak verujem, ukoliko to bude javna informacija, da vlast neće smeti da odobri tako nešto“, ocenjuje Mitar Kovač.

On dodaje da NATO uviđa da na Balkanu nije sve završeno onom dinamikom kojom su to, pre svega želele SAD i Velika Britanija i da se u tom smislu na Zapadu sve više servira priča o ruskim geostrateškim težnjama.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. samostalan says:

  Verujem da ce u dogovoru sa Rusima Amerikanci ponovo bombardovati Srbiju. Gladni su krvi, gladni su da dokazu da makar negde mogu da istresu svoje komplekse. Komunista Putin nece nista uciniti, samo ce tetka Lavrov kevtati da odradi platu.

  • Miraš says:

   Da li je tvoj specijalni zadatak da strašiš ljude? Zar su sendviči toliko ukusni? Ili već si se uplašio i zatim strasno uživeo u mogućnost novog napada na Srbiju. U pitanju je demonstracija sile u trajanju od 55 dana, verovatno sa ciljem da pospeše priznanje Kosova od strane Srbije. Zato ne laprdaj i ne širi paniku.

  • TRIBALIJA says:

   Ne mlati mama

 2. Bole says:

  Pali radare,spremaj rakete pa da mi to poobaramo.

 3. Slobodanka says:

  Ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman izjavio je da američka flota u Mediteranu, predvođena nekolicinom nosača aviona, treba da bude signal za Moskvu. (Samo ovo je signal i za Beograd da ispunjava već poznata američka očekivanja.) Hatsman je izjavio da svaki nosač aviona u Mediteranu predstavlja „100.000 tona međunarodne diplomatije“ i još ovo> „Diplomatske veze i dijalog u dosluhu sa moćnim odbrambenim sistemima tih brodova (američkih brdodova) pokazuju Rusiji da, ukoliko zaista želi da uspostavi bolje odnose sa Amerikom, mora da obustavi sopstvenu destabilizujuću aktivnost širom sveta“. Dve grupacije američke flote, predvođene nosačima aviona „Abraham Linkoln“ i „USS Džon Stenis“, stigle su u Sredozemno more kako bi učestvovale na vojnim vežbama. Pored nosača aviona na kojima je raspoređeno 130 aviona, u Mediteran je uplovilo i 10 drugih brodova. Na njima je raspoređeno ukupno 9.000 mornara i marinaca.

 4. Slobodanka says:

  Zatim u bsš ovoj vojnoj vežbi "Odlučan udar" na prostoru Makedonije izgleda da ne učestvuje članica NATO alijanse Grčka. Tako pišu da "Zajednička vežba Armije Severne Makedonije i Evropske komande Vojske SAD (US EUCOM) biće sprovedena u nekoliko faza i u njoj će učetvovati i 100 pripadnika vojske Crne Gore i po 25 Bugarske, Litvanije i Albanije, a biće korišćeno i više stotina vozila". Po svoj prilici Vojske Grčke neće biti u ovoj vežbi! Zašto? Kad je u igri konačno stasavanje Velike Albanije onda moćni tata treba da izbegava odupiranje svog starijeg i velikog deteta po imenu Grčka. Zatim Grčka im posebno treba ako će morati da povuku svoje snage iz Turske. Teritorija države Grčke ima značajno veći geostrateški značaj od teritorija Crne Gore i Makedonije. Zato sa Crnj Gorom i S. Makedonijom mogu da brišu patos kako god hoće. Grčka nije trebala da učestvuje u Prespanskom sporazumu.

 5. Rade says:

  Krajnje je vreme da se rukovodstvo Srbije urazumi I da zatrazi zastitu Rusije I Kine. I ako prihvatimo ponizavajuce uslove zapadnih sila (Sad,Velika Britanija,Nemacka,Francuska idr .)uslovljavanju nikad kraja dok nas potpuno ne rasture.Nikada u nama nece gledati prijatelje I pouzdan faktor u njihovoj strategiji geopolitike da zagospodare Evropom vec samo male Ruse.A sve ove zemlje oko nas samo su postale robovi njihovih interesa.Ne treba biti mnogo pametan I obavesten da ne vidi sta se dogadja .I budali je jasno cemu teze fasisti sa zapada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *