ШТА СЕ ДЕШАВА? Америка наоружава балтичке земље

ШТА СЕ ДЕШАВА? Америка наоружава балтичке земље

25 децембра 2019

Истраживачка служба америчког Конгреса направила је студију у којој се наводи да је балтичким земљама потребна још већа помоћ САД по питању безбедности, те се позива америчка власт да настави да наоружава Летонију, Литванију и Естонију, како би биле у стању да пруже адекватан одговор „руској агресији“.

У документу стоји да су те земље поуздани партнери и савезници Америке, које се залажу за безбедност и стабилност целе Европе, а уједно су и става да је управо Вашингтон највећи гарант заштите од „руске претње и притисака Москве“.Поред тога, Конгрес подсећа да је Америка у неколико наврата већ пружала финансијску помоћ када је реч о куповини наоружања — почев од 2014. године у оквиру два програма балтичке земље су потрошиле скоро 800 милиона долара за куповину одбрамбених средстава, док су од 2015. године потрошиле додатних 150 милиона за јачање одбране од хибридних и сајбер-претњи.

Не треба занемарити ни чињеницу да су те земље у више наврата саме инсистирале на ширењу војне сарадње са САД, што се могло видети и из недавних изјава министара спољних послова и одбране Естоније и Литваније, да је, како су навели — „дугорочно присуство америчких оружаних снага у њиховим земљама више него добродошло“.

„Стрпљиво радимо на ширењу дугорочног војног присуства САД у Литванији и у целом региону. Присуство америчких снага представља снажан фактор обуздавања, пре свега Русије, и доприноси напорима НАТО-а у целокупном региону Балтика“, навео је министар одбране Литваније Рајмундас Кароблис.

Наоружавање Балтика — обуздавање Русије

Према речима аналитичара, након распада Совјетског савеза, те три републике остале су, такорећи, на периферији, и једине паре од Запада могу да добију на конто антируске реторике, што Америка у великој мери поздравља и финансијски подржава.

Поред тога, стручњаци су мишљења да војна помоћ Запада представља елемент обуздавања Русије, будући да на тај начин приморавају Москву да уђе у трку у наоружању, док је о било каквом већем конфликту који би могао да букне између Русије и земаља Балтика практично бесмислено говорити.

Војни стручњак Олег Морозов тврди да је сва та наводна претња од стране Русије један обичан мит који пласирају те три земље, али да је још већи мит то да би Америка и НАТО стале иза тих земаља и заратиле са Русијом.

„Ником ни на крај памети није да зарати са Русијом и да доведе у питање могућност да постане мета руског нуклеарног наоружања због тих земаља“, додаје он.

У питању је, дакле, према његовим речима, чисто „јурење комерцијалних интереса“ — Американци тим земљама продају своју војну продукцију, а у исти мах добијају и војно обуздавање Русије.

Америчке базе су више него исплативе

Са друге стране, војни стручњак Иван Коновалов тврди да балтичке земље и САД сарађују на обострану корист. Како образлаже, поред тога што те земље од Америке купују оружје, владама балтичких земаља је крајње исплативо да се на њиховим територијама налази инфраструктура НАТО-а и америчке војске, с обзиром да то доноси изузетно лепе суме новца у буџет.„Управо из тог разлога све три земље Балтика покушавају да у што већој мери оцрне Русију, како би на њиховим територијама било још више војске и база“, наводи он.

Истовремено, Коновалов констатује и да је Американцима изузетно исплативо да користе балтичке земље као инструмент за подгревање конфликтних ситуација са Русијом, као што је то случај и са Украјином.

Када је реч о Русији, саговорник Спутњика сматра да је наоружавање Балтика за њу изузетно осетљиво питање, јер се ради о земљама које се са њом граниче, те се са великом пажњом прате све активности по питању ширења војне инфраструктуре, како НАТО-а, тако и саме Америке.

„Управо из тог разлога је Русија и принуђена да развија своју војну инфраструктуру на западним границама земље“, закључује Коновалов.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. Slobodanka says:

    Estonija površina 45.226 km2, Letonija 64.582 km2, Litvanija 65.300 km2. Ukupno to je malo više od 175 000 km2 dakle površina malo manja od teritorije Sirije, a SAD I NATO preko ove tri baltičke države-ludjakinje dobijaju da su na granici sa Rusijom prema Sankt Petersburgu, Novgorodu i Pskovu (iz Estonije i Letonije), prema ruskoj a izdvojenoj teritoriji Kalinjingradske oblasti (iz Litvanije), i još na granici prema Belorusiji (iz Letonije i Litvanije). Pa jo[ Ukrajina, Rumunija, Bugarska. SJEDINJENE DRŽAVE OVIM POKAZUJU DA SU SE USTREMILI NA EVROPSKI DEO RUSIJE KOJI JE I NAJNASELJENIJI. U Evropskom delu Rusije na oko 3 miliona km2 živi око 78% STANOVNIŠTVA RUSIJE. Тri baltičke drŽave-ludjakinje rizikuju da budu spržene, ŠTO NARAVNO ZA AMERIKANCE NEĆE BITI BOLNO niti će im smrdeno izgorelo ljudsko i drugo meso sa Baltika tamo daleko na drugom kontinentu.

  2. Miraš says:

    Da li će se SAD stvarno usuditi da napadne Rusiju? NE. Meni se čini da će SAD napraviti novi haos na Bliskom Istoku, pretpostavljam u Libanu, možda i u Jordanu, a držanje okidača blizu slepoočnice Rusije sa teritorije 3 balatičke države-ludjakinje, služi kao preteća opomena Rusiji da im ne kvari novi ratni posao na nekom novom mestu u svetu, recimo u Libanu i Jordanu ili ko zna gde. Medjutim stvarno prženje one 3 baltičke države-ludjakinje jeste moguće i postaje sve izvesnije. Do sukoba može da dodje i greškom, a u uslovima preteranog gomilanja ljudstva i tehnike na Baltiku.

  3. persida says:

    A sto da ne, sto Rusija nije postvila rakete na Kubi, u Kolumbiji, Venecueli? Rusija ne radi nista, a onda kuka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u