ШТА СЕ ДЕШАВА? Битка у Сирији се приводи крају: ИЗРАЕЛ СЕ ПОКОРИО РУСКОЈ ВОЉИ

ŠTA SE DEŠAVA? Bitka u Siriji se privodi kraju: IZRAEL SE POKORIO RUSKOJ VOLJI

8 jula 2018

“Danas je jasno da su namere Izraela poražene kada se može objaviti da za sirijsku vojsku prelaženje linije razilaženja iz 1974. godine značilo prelaženje crvene linije.“

Posle samo dve nedelje od početka vojne operacije, džihadisti i militanti u većem delu istočne ruralne Dare na jugu Sirije su se ili predali ili su savladani, a preko 70 sela koja su oni okupirali je oslobodila sirijska vojska.U međuvremenu, Izrael je smanjio svoje zahteve ili uslove izrečene u poslednje dve nedelje: od pokretanja pretnji protiv pristupa sirijske vojske ka jugu, do pretnji u slučaju da Damask pogura snage dalje od linije demarkacije iz 1974. godine i sporazuma o razilaženju između Sirije i Izraela, izveštava Ejmagnier.

To jasno znači da su svi igrači (SAD, Izrael, Jordan, Saudijska Arabija) odbacili džihadiste i militante koje su obučavali i okreću im leđa: oni su sada sami.

Već više od sedam godina, Izrael investira u obaveštajne, finansijske, vojne i medicinske zalihe za ove džihadiste i njihove saveznike. U više navrata, Izrael je rekao da više preferira “Islamsku državu“ nego iranske snage na svojim granicama.

Mnogo puta je Izrel pokazao slike džihadista – uključujući i one koji se bore pod zastavom Al Kaide – u izraelskim bolnicama, kako se oporavljaju od rana nanetih tokom sukoba sa silama Damaska.

Danas je jasno da su namere Izraela poražene kada se može objaviti da za sirijsku vojsku prelaženje linije razilaženja iz 1974. godine značilo prelaženje crvene linije. Izrael sada besni jer sirijska vojska ima nameru i sredstva da porazi sve džihadiste i militante koji su dobijali zalihe iz inostranih zemalja. Siriji nikada nije palo na pamet da započne novi rat sa Izraelom pre nego što se sirijska teritorija (na severu) oslobodi.

Sirijski saveznici učestvuju u bici na jugu Sirije kao savetnici i rezervne (male) jedinice da popune praznine samo ako bitka postane kritična na ovom ili onom frontu. Do sada su džihadisti i militanti bili lako poraženi i pokazivali su mali otpor.

Nema sumnje da će ISIS (“Islamska država,“ Jaiš Kaled Bin al-Valed), raspoređen na liniji razilaženja iz 1974. godine, reagovati jer ni sirijska vojska ni Rusija ne nude premeštaj terorističkoj grupi.

Prema tome, jedini izbor koji ISIS ima u južnoj Siriji jeste borba, predaja ili dozvola za prelazak u Izrael, jer izraelska vojska godinama lepo sarađuje sa ISIS-om. Broj terorista se procenjuje na između 1.500 i 2.000, što je relativno mali broj kada uzmemo u obzir da se sirijska vojska suočila sa desetinama hiljada u Al- Jarmoku, ruralnom Homsu, Al-Badiju, Deir-EzZoru i Albukamalu na severu i severoistoku, i potpuno ih je izbrisala.

Sirijski predsednik Bašar al Asad je zanemario bilo kakvu izraelsku pretnju vezanu za učešće iranskih savetnika i specijalnih snaga Hezbolaha u bici za južnu Siriju. Zapravo, Rusija shvata neophodnost prisustva saveznika Damaska na terenu, tako da je operacija u potpunosti podržana i uspeh je zagarantovan. Štaviše, Moskva dozvoljava da se Hezbolah i iranski savetnici povlače iz svake bitke kada sirijska vojska prevlada i kad god Damask smatra da je oblast dovoljno bezbedna da je preuzme u potpunosti.

Prema tome, predsednik Putin može garantovati svom američkom kolegi Donaldu Trampu (i već je to garantovao svojim izraelskim posetiocima prošlog meseca u Moskvi) da nijedan savetnik iz Irana ili Hezbolaga neće ostati na izraelskim granicama (želja sirijske centralne vlade). To je bilo dovoljno da Tramp obavesti Izrael da SAD nemaju razloga da veruju da se on suočava sa bilo kakvom opasnošću od sirijske vojske na svojim granicama.

Već skoro 45 godina, Damask nije počinio bilo kakav ozbiljan napad na Izrael, počevši od linije razdvajanja iz 1974. godine na granici sa okupiranom Golanskom visoravni. Ne može biti poređenja između prisustva sirijskih regularnih snaga i prisustva terorističke grupe ISIS na izraelskoj okupiranoj Golanskoj visoravni.

Zapravo, biće nemoguće za predsednika Trampa da brani izraelski slučaj da zaštiti ISIS – bez obzira na to što su ova teroristička grupa i Izrael godinama bili “dobri susedi“ – i napadnu sirijsku vojsku da bi povratili svoju teritoriju i potpuno eliminisali prisustvo ISIS-a na jugu Sirije.

Ono što ostaje na jugu Sirije je samo taktička borba. Intenziviraće se na jednom frontu, a na drugom će teći glatko. Bitka je postigla svoj prvi cilj da očisti istočnu Daru, u narednim danima, i da osigura granični prelaz Naseb između Jordana i Sirije, pomažući obema zemljama da povrate nekoliko stotina miliona dolara godišnje u trgovini i razmeni.

U drugoj fazi, zapadno od Dare i Kuneitre, sirijska vojska će pogurati svoje snage ka jugozapadu Dare kako bi očistila džihadiste koji stoje na putu između Sirijske vojske i mesta gde se nalazi ISIS.

Ne postoji određeno vreme za završetak bitke. Ipak, rezultat bitke je lako predvideti: sirijska vojska će ponovo preuzeti kontrolu nad sirijskom teritorijom, naročito nad gradom Dara gde su sve zemlje umešane u “promenu režima“ (Saudijska Arabija, Jordan, SAD, Velika Britanija, Katar) pokrenule svoj protok oružja i finansija za jug.

Oni su uspeli da postignu samo uništenje Levanta (300 milijardi dolara je potrebno za obnovu Sirije), smrt oko 400.000 ljudi, i više miliona raseljenih osoba i izbeglica.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. goran says:

  Naivan tekst. Izrael se ne drzi nikakvih principa, i kada odstupa to je samo privremeno dok ne smisli kako da ponovo ubode noz u ledja.

  • Miraš. says:

   Ko će biti lud da bude ratnik-terorista za Izrael pod kišom ovakvog bombardovanja, pa još sve ostalo naoružanje koje branitelji Sirije koriste. Amerika jeste najprijateljskija država za Izrael, ali zbog tog velikog prijateljstva neće rizikovati sebe da se sudari sa ruskom vojnom silom. Takodje Izraelu je bliska i S. Arabija, ali i oni su shvatili te naprimer u februaru su detaljnije pisali kako su Saudijci otkačili svoje teroriste u Istočnoj Guti, a pre ofanzive snaga SAA. Lepo piše u tekstu "svi igrači (SAD, Izrael, Jordan, Saudijska Arabija) odbacili su džihadiste i militante koje su obučavali i okreću im leđa."

 2. Miraš. says:

  Izraelu će jedini garant sigurnosti prema Siriji sada biti ruske vojne snage. Zato Izrael baš i neće biti pametan ako bude provocirao snage SAA prilikom preuzimanja mesta duž linije razgraničenja prema Golanu jer bi onda ušli u sukobe ne samo sa SAA nego i sa ruskom vojskom. Ili će Izraelci biti ludi da nakon preuzimanja pograničnih mesta pucaju na RUSKU VOJNU POLICIJU. Pobunjenici su upravo prihvatili uslove sporazuma o predaji, a u svim mestima nakon predaje red će održavati isključivo RUSKA VOJNA POLICIJA. Još je važnije primetiti da naprimer prilikom samog preuzimanja važnog graničnog prelaza Nasib sem oklopnih jedinica SAA bila je primetna i ruska kolona teških vojnih vozila. Iz toga se može zaključiti da i prilikom preuzimanja linije razgraničenja prema Izraelu najverovatnije će pored snaga SAA biti prisutna i ruska vojska. Naime sporazumom je konkretno predvidjeno i to da pobunjenici su dužni da prepuste SAA sve pogranične prelaze i celokupnu granicu prema Jordanu i prema Izraelu. ... U sporazumu jasno stoji da u reonu Golanske visoravni SAA će zauzeti pozicije koje je imala na početku sukoba 2011 godine. Moguće je da će neki teroristi ući u onaj sledeći uski pojas zemlje koje su dužne da kontrolišu tamo od ranije prisutne mirovne snage UN. Da će mirovne snage UN savesno odraditi kontrolu te teritorije u to malo verujem. Zato snage SAA sa svojih pozicija prema toj zoni moraće duže vreme biti veoma oprezne. ... Što se tiče enklave Islamske države, koja se zapadnim delom oslanja na granicu sa Izraelom i na južnoj strani izbija na granicu sa Jordanom, pobunjenici su dužni da predaju sve teritorije koje okružuju tu enklavu. To su teritorije severno istočno i južno od te enklave. Prilikom likvidacije ovog džepa ISIS površine od oko 200 km2 u kom se procenjuje da ima oko 1.500 - 2000 terorista biće interesantno pratiti šta će tada preduzimati Izrael, da li će ih primati u Izrael, itd.

  • Velika Metla says:

   Miraš,sumnjao sam u to,iako sam se bunio zašto Rusi nazivaju ove teroriste teroristima kad svi znamo da su to vojnici naci-amerike i kapica,da ih Rusi namerno nazivaju teroristima (iako znaju čiji su oni vojnici)upravo zato jer su naci-amerikanci i kapice UPRAVO teroristi koji terorišu svakoga koga smeju!

   • Miraš. says:

    Ispravno ih zovu teroristi jer to su plaćenici "psi rata" uglavnom skupljeni iz raznih zemalja sveta. Problem je što je terorizam postao novi hibridni vid ratovanja protiv neke zemlje. Po medjunarodnom pravu otvorena agresija na neku zemlju je zabranjena te zato su smislili ovakvu vrstu terorističke najezde - napada kao na Siriju i Irak, a i na druge zemlje. ISIS je počeo da se razvija od 2004 godine u Iraku, ali treba primetiti da je to počelo ubrzo nakon američke invazije Iraka iz 2003 godine. U početku je kao bio beznačajna teroristička grupa i takvim je smatran sve do 2012 godine da bi tada i to baš godinu dana nakon izbijanja gradjanskog rata u Siriji, koji je takodje finansiran spolja, KOBOJAGI IZNENADA i ISIS je počeo da buja. Ali neko je morao da finansira i to bujanje glavoseča. Tako pišu da ISIS je tada navodno sklopio savez sa drugim islamističkim grupama te je tako posredno dobio i novac i oružje od države SAD. Već 2012 godine osvojili su i zapadne delove Iraka i istočni slabije naseljeni deo Sirije i naprimer veći sirijski grad Al Raka. Problem za zemlju koja se brani od ovako smišljene najezde raznih terorista je taj da ona opet po medjunarodnom pravu može samo da se brani od tih terorista raznih vrsta, a ne može vojno da udari ni na okolne države koje su takodje finansirale terorizam jer povodom takvog pretpostavljenog uzvratnog napada mnogi bi zauzeli stav da je to otvorena agresija na drugu zemlju, tvrdili bi da nemaju kao država organizovanog učešća u tome, itd. Zatim u isto vreme za napadnutu zemlju nije ni izvodljivo da vodi dve vrste rata: jedan protiv raznih i mnogobrojnih terorista u zemlji i još drugi protiv susednih država odnosno protiv njihovih regularnih vojnih snaga. Treba to moći. Sećamo se naprimer da Sirija u prvo vreme jedino je mogla da se bori protiv "zelenih" terorista, a protiv "crnih" nije ni stizala da se bori. Ovo je vrhunsko "zlo i naopako" kako su smislili agresiju na Siriju. Ruska pomoć je dragocena i Sirija će biti odbranjena, ali terorizam kao hibridni oblik ratovanja već razvijaju u drugim zemljama. Naprimer Filipinski predsednik Duterte je nešto oštro izjavio protiv Amerike i ubrzo mu se rascvetao ISIS terorizam u zemlji. Zatim je saradjivao sa Amerikancima u borbi protiv tih terorista. Ako nisi sa nama poslaću ti ISIS.

 3. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  Gde su sada oni "strucnjaci" & ANALiticari koji trube da svetom vladaju cionisti??? Kako su ono pricali??? Ahaaa...da je Putin pod njihovom kontrolom, da je izrael vojno jaci od Rusije...haaaaa haaaaa haaaaa haaaaa haaaaaaa

  • goran says:

   Pazi da se ne zagrcnes. Da li Rusija brani granice Izraela ili Izrael brani granice Rusije. Malo razmisljanja i uocavanja ociglednih istina ne bi bilo na odmet.

   • Miraš. says:

    Američka ratna mašinerija sada jedino razmišlja o granicama Irana. Sudeći po izlasku SAD iz nuklearnog sporazuma izgleda da su Trampa već na to nagovorili. Biće jasnije posle susreta Putin- Tramp. Verovatno će pokušati da Rusiju zadrže po strani da se ne meša kao u Siriji u slučaju američkog napada na Irak. Granice Rusije su već probali da načnu, ali očigledno je da ne mogu da pokrenu rat protiv Rusije koristeći Ukrajince i teritoriju Ukrajine. Mogu još da probaju iz Estonije ili Litvanije, ali već su izračunali da im se ni to ne isplati jer ruska vojska je u medjuvremenu dosta modernizovana i značajno ojačana. Sa druge strane Vladimir Putin nije nekakav pravoslavni neracionalni mistik te da će naivno uleteti u bilo koji rat te ni u rat sa SAD. Biće jako dobro ako uspeju da zaustave rat protiv Irana, a ako ga Amerikanci pokrenu ipak neće uspeti da okupiraju Iran kao nekada Irak. Jedino mi je žao koliko će Iranaca nastradati i koliko će biti razaranja zbog novog ratnog pohoda Amerike i NATO-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *