ШТА СЕ ДЕШАВА? Док се Трамп мири с Путином, амерички тенкови опкољавају Русију

ŠTA SE DEŠAVA? Dok se Tramp miri s Putinom, američki tenkovi opkoljavaju Rusiju

31 januara 2017

Us army tnaks 56

Na jugozapadu Poljske, američki tenkovi i jedinice počeli su zajedničke vojne vežbe sa vojskom te zemlje na poligonu blizu grada Zagan. Zvaničnici NATO i Poljske tvrde da je to nužno u strahu od Rusije i Vladimira Putina, ali mišljenje novog predsedka SAD Donalda Trampa o svemu tome nije poznato.

Najnovije razmeštanje tenkova i drugog teškog naoružanja praktično na samoj granici sa Rusijom deo su najvećeg razmeštanja američkih trupa u Evropi od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine. Dugo planirano razmeštanje trupa dolazi u najneizvesnijem trenutku po evropsko-američke odnose od Drugog svetskog rata. Novi predsednik SAD Donald Tramp preispituje američke odnose sa tradicionalnim saveznicima i gradi mostove ka Kremlju.

Kada je Barak Obama dao odobrenje da 3.500 američkih vojnika bude razmešteno u istočnoj Evropi, oni su krenuli kao nedvosmislena podrška savezničkim zemljama u kojima raste strah od Rusije. Sada, američke trupe tamo se nalaze uprkos Beloj kući, a ne sa njenim odobrenjem.

– Ruska invazija Ukrajine i aneksija Krima je ta koje je prouzrokovala razmeštanje američkih jedinica – objasnio je general Ben Hodžiz, komandant američke vojske za Evropu uoči početka vojnih vežbi nedaleko od poljskog grada Zagan.

– Poslednji američki tenk napustio je evropsko tlo pre tri godine zato što smo se nadali da će Rusija postati naš prijatelj. A sada moramo da ih vratimo nazad – rekao je Hodžiz.

Tramp je slao pomešane poruke vezane za NATO. Samo dan pre inauguracije, izjavio je da je NATO zastarela organizacija, ali ministar odbrane Džejms Matis pozvao je Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a već prvog dana po stupanju na dužnost. Matis je u tom razgovoru naglasio „ulogu NATO-a u očuvanju bezbednosti Evrope i Severne Amerike“, objavljeno je kasnije iz Severne alijanse.

Tramp je istovremno bio daleko bliskiji sa Putinom nego bilo koji drugi lider američkih saveznika u Evropi. Čak je i izjavio da je Kremlj ključni partner SAD u borbi protiv Islamske države, a za samog Putina tvrdi da je jak lider.

U subotu su Tramp i Putin pričali sat vremena preko telefona, započinjući novu eru u američko-ruskim odnosima. Dvojica lidera jedva da su pomenula primarni problem između Istoka i Zapada, odnosno anakesiju Krima 2014. godine nakon koje su SAD Rusiji uvele sankcije.

Ukoliko bi Tramp odlučio da povuče američlke trupe iz Evrope, to bi moglo značajno da oslabi evropske odbrambene mogućnosti smatra Fabris Potier, bivši NATO zavničnik.

– To bi vodilo ka nestabilnoj Evropi, a to je gubitak i za SAD i za Evropu – naglasio je Potier.

Američke trupe, pored Poljske biće razmeštene i u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj. Velika Britanija i Kanada šalju svoje bataljone na Baltik, u sklopu dogovora postignutog u julu u Varšavi.

– Pre trideset godina, što nije tako davno, imali smo jedinice u Zaganu koje smo morali da tretiramo kao saveznike, rekao je poljski predsednik Andžej Duda govoreći o sovjetskim snagama – Danas su u Zaganu jedince koje simbolišu slobodu.

Nakon slavljeničkog govora, poljski i NATO tenkovi i teška artiljerija zajedno su učestvovali u vežbama čiji je cilj da pokažu da mogu zajedno da se bore protiv neimenovanog neprijatelja. Pucnji i eksplozije odzvanjali su poligonom za vojne vežbe prekrivenim blatom i snegom.

(Blic)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gordan says:

    Čudni su Ameri ponekad, ne treba im verovati mnogo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *