ШТА СЕ ДЕШАВА? Медлин Олбрајт у страху због Косова

ŠTA SE DEŠAVA? Medlin Olbrajt u strahu zbog Kosova

11 maja 2020

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt u čijem mandatu je NATO izvršila agresiju na SRJ okrivila je pred Kongresnim odborom za spoljne odnose, kojim je predsedavao albanski lobista Eliot Engel, Srbiju i sadašnju američku administraciju da potkopavaju demokratiju na Kosovu.

Sagovornici Sputnjika napominju da je kosovska demokratija ogledalo njihovih stvaralaca, odnosno, admnistracije Bila Klintona i same Olbrajtove. Po njima, ovde se najmanje radi o demokratiji, već se ona koristi kao paravan da bi se izvršio udar na Donalda Trampa jer su predsednički izbori blizu, ali i da bi se opravdala uloga demokrata i značaj koji je imala OVK u periodu dok su američke demokrate bile na vlasti.Spoljnopolitički analitičar Slobodan Zečević kaže da ne treba zaboraviti da je Medlin Olbrajt opozicija Trampu i njegovoj spoljnoj politici.

„Verovatno Olbrajtova i ti krugovi sada pokušavaju da na neki način ospore Trampovu spoljnu politiku misleći da je previše blagonaklona prema Srbiji, i da je srpsko rukovodstvo ostvarilo određene pomake kad je reč o odnosu Amerike prema Srbiji, čime oni nisu zadovoljni,“ kaže Zečević.

Olbrajtova kritikuje politiku SAD prema Kosovu

Srbija, prema Zečevićevim rečima, sada smeta jer je i Beograd mnogo aktivniji u pokušaju da ostvari neke svoje interese.

„Što se tiče pravne države na Kosovu ona je nestala u onom trenutku kad je OVK preuzeo Kosovo, što je iza sebe ostavilo dosta nerasvetljenih zločina. Ako o tome govorimo, ne znam kako bi Olbrajtova i Engel mogli da ospore te zločine,“ pita se Zečević.

On zaključuje da krugovi oko Olbrajtove jednostavno imaju negativan stav prema Srbiji i misle da bi Srbija trebalo da drži dalje ruke od Kosova.

„Delimično razumevanje Trampove administracije za poziciju Srbije, dovodi u pitanje, praktično, sve što su demokrate tokom svoje vladavine uradile na Kosovu. I to je problem“, zaključuje naš sagovornik.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević uveren je da sve ovo pokušaj američkih demokrata da sa sebe skinu odgovornost za dešavanja tokom devedesetih, pa prebacuju opet krivicu na Srbiju.

„Sve je usmereno ka tome da se ne dovedu u pitanje NATO akcije od 1999. Godine i sve što je tome predhodilo. Cilj je dakle, pre svega da se spreči revizija te politike i tog političkog stava, koja bi mogla da ima posledice po američke demokrate,“ uveren je Milivojević.

Sprečiti analizu delovanja OVK

Ujedno, napominje on, ovo je pokušaj da se zaustavi preispitivanje uloge OVK koju je demokratska administracija zdušno podržavala.

„OVK je bila infrastruktura NATO agresije i realizator onoga što je trebalo da se rešava na terenu. Prema tome, i pozicija OVK se sada otvara kao pitanje, a Olbrajtova i demokrate pokušavaju da njih tretiraju kao oslobodilački faktor kako se ne bi dovela u pitanje njihova ne samo ideološka, već i funkcionalna pozicija u to vreme. Jer, ako se to pitanje otvori, onda se otvara pitanje uopšte cele akcije i smisla bombardovanja SRJ sa mogućim političkim posledicama“, rezimira sagovornik Sputnjika.

To bi moglo da se obije pre svega o glavu političkoj strukturi koja je tada bila na vlasti u Americi.

„Priča o ugroženoj demokratiji na Kosovu, u stvari je svojevrstan pokušaj pranja ne samo tadašnje američke politike, nego i njenih aktera koji su je osmislili i vodili i u Prištini i u Americi,“ zaključuje Milivojević.

Takođe, on smatra da je ovo i pokušaj da se na neki način predupredi akcija Vašingtona i pokušaj da za vreme Trampove vladavine dođe do proboja i do nekog rešenja, koje se ne poklapa sa ciljevima američkih demokrata.

Bitka da se ne promeni stav Amerike prema Kosovu

„A politika demokrata je bezrezervna potvrda kosovske nezavisnosti, onako kako je američka administracija u tri mandata pokušala da je nametne. Ovo se može posmatrati i kao pokušaj da se verifikuje kosovska državnost kroz legitimizaciju političkog sistema u Prištini kao demokratskog, koji funkcioniše besprekorno. Smatraju da bi to bio još jedan od elementa koji bi trebalo da predupredi bilo kakvu politiku osporavanja takozvane državnosti Kosova. U suština, ovo je nastavak bitke da se onemogući promena američkog stav u odnosu na Kosovo koje je svojevremno nametnula Klintonova admnistracija koju u ovom slučaju oličava Madlen Olbrajt,“ uveren je naš sagovornik.

Olbrajtova je, inače izjavila da, na žalost, postoje pitanja u vezi granica između Srbije i Kosova sa žaljenjem konstatujući „da SAD ne pomažu u rešavanju ovog pitanja“. Eliot Engel je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno vodi politiku oko Kosova gvozdenom pesnicom i „čini sve što može kako bi potkopao demokratiju na Kosovu“, pokušavajući da podstakne druge zemlje da otkažu priznanje kosovske države.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Darko says:

  Stara kobila, izvinjavam se kobili zato sto je poredim sa ovim monstrumom

 2. petrovgrad says:

  Velike su šanse na našoj strani. Duboka država tone.NVO Sonje Nateše i ostale Žane i slična boranije nestaju sa javne scene. Trump im zavrnuo slavinu. Dosta dugo ih nema u javnosti. Nemaju nove projekte, i opada im aktivnost. Čim pobedimo duboku državu kod nas, bićemo na konju. Ta struktura je predvodnik dubuke države u Srbiji.

 3. padre says:

  U strahu je ona za jadnu dečicu, kojani moglanastradati, a ovo ipak nije kao sa onom decom u Iraku, gde je njihova žrtva vredela, jer je bila potrebna za širenje demokratije!

 4. Penzioner says:

  E ovo vam je vrh - predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno vodi politiku oko Kosova gvozdenom pesnicom i „čini sve što može kako bi potkopao demokratiju na Kosovu“, pokušavajući da podstakne druge zemlje da otkažu priznanje kosovske države. Toliko je potkopao demokratiju na Kosovu da je potpisivanjem protivustavnog Briselskog sporazuma, ukinuo sve institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiju, suprotno i Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 SB OUN. I toliko je postao nestrpljiv da završi posao na zadovoljstvo "demokrata" koji su nad Srbijom izveli nelegalnu vojnu intervenciju, da nije izdržao da javno na TV Pink pre samo dva dana ne kaže da će priznati nezavisnost Kosova u svim svojim granicama. Toliko se jadničak bori da podstakne druge zemlje da povuku priznanje kosovske države da je na naslovnoj strani Politike plasirao laž da je Rusija spremna da podrži ukidanje Rezolucije 1244, misleći da je vrana svim Srbima popila mozak pa se ne sećaju da su i Vladimir Putin, pa i svi zvaničnici Rusije, bezbroj puta ponovili "da se rešenje kosovskog pitanja može rešavati samo u skladu sa odredbama međunarodnog prava i Rezolucijom 1244 OUN". Koliko je pomenuti gospodin gvozdenom rukom vodio kosovsku politiku izgleda da vi nikad niste čuli da je na RTS Kosovo nazvao državom, ni da je u Sporazumu o saradnji zaključenim sa Sebastijanom Kurcom mapu Srbije prikazao bez KiM u njenom sastavu, a i RTS je više puta to isto učinio, poslednji put pokrivajući KiM zaštitnom maskom. A i ptice na grani znaju da je jedini državnik Srbije koji je podsticao druge države na povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova bio samo Ivica Dačić, a sve mi se čini da je neko izjavljivao da Srbija neće uticati na druge države da povuku priznanje kosovske države. Ko bi to mogao biti možda bi mogao objaviti onaj list koji je objavio proročanstvo Mitra Tarabića u kome se kaže da će doći mudar čovek koji će se razgraničiti pa će u miru Srbi živeti i tamo i vođe, a oni samo tamo. Malo je Dragan Vučićević očigledno pomešao lončiće pa će pre biti da ćemo mi živeti samo vođe, a oni i tamo i vođe. Veoma mudra politika, da takvu bruku i sramotu Srbija nikad nije dočekala.

 5. Penzioner says:

  Zaboravih napomenuti da je upravo zbog mudre politike i priznanja nezavisnosti Kosova narodni poslanik prof dr Miladin Ševarlić bio započeo štrajk glađu, a predstavnici vlasti Aleksandar Martinović i Sandra Božić štrajk protiv poslanika opozicije Boška Obradovića, koji takođe još uvek štrajkuje glađu, protiv koga javni tužilac nije pokrenuo krivični postupak zbog cepanja košulje njihovog uvek mirnog i gotovo nečujnog poslanika Marjana Rističevića. Samo bi bilo dobro da se vrli pravnik malo više zamislio da li je cepanje košulje, ako ju je pocepao Boško Obradović, uopšte krivično delo i ako jeste da li je to delo takve prirode da postupak protiv počinioca nadležni tužilac pokreće po službenoj dužnosti. Posebno je pitanje da li je Obradović to delo učinio u samoodbrani, jer ne vidim razloga da Boško Obradović napada uvek uzornog i pristojnog poslanika Rističevića, koga jedan od članova SRS nazva akademikom (zbog prosipanja pameti). A zašto štrajkuje Sandra Božić? Verovatno joj je malo što za obavljanje pet funkcija ostvaruje mesečnu zaradu u iznosu od 333.000 dinara, kako objavi jedan od nezavisnih portala. Veoma napreDNO! Većina penzionera u Srbiji ima deset puta manju penziju od njene zarade, a od zarade dr Jorgovanke Tabaković dvadeset puta (ako ne i više). Koliko se sećam i Napredni Martinović ima malo više funkcija, a kolika mu je ukupna mesečna zarada ne bih znao kasti.

 6. persida says:

  Baba, dodji na Kosovo da se boris, ako mislis da je to tvoje. Popices metak, keve mi.

  • Evanđelje says:

   Pa ne bi baba bila tako uzbuđena da nema svoj kapital na Kosovu od kojeg rani svoje unučiće akrepe. Njene deonice od kojih dobija živu paru su mislim vezane za telekomunikacije i rudnike na Kosovu samo znam da je lova velika, a matora navikla da ima, kada ode kod frizerke da se izblajha da ima čime da se pohvali kao veliki kapitalista u svojoj sopstvenoj koloniji kosova. Bog će joj dati platu po delima njenim, ah da ti persida ne veruješ u boga već u tužnu realnost koja nas okružuje.

 7. Miraš says:

  Neće se Tramp odreći ni Iraka ni Kosova. Ona ovo izjavljuje da bi otela koji glas Trampu na predstojećim izborima. Matora veštica za 3 dana imaće 83 godine. Kako nju neće korona? Zaštićeni su svim i svačim kao ovozemaljski bogovi, te ne čudi da ne haju za višu šravdu, za pravdu nebeskog Boga.

 8. Crni Petak says:

  Kobila je stara a tako i miriše, ne želi da izgubi svoj kapital i monopol koji je krvavo zaradila promovišući bombardovanje Srbije, Kosova i Crne Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *