ШТА СЕ ДЕШАВА? Немачка упозорила Србију на опасност!

ŠTA SE DEŠAVA? Nemačka upozorila Srbiju na opasnost!

18 maja 2017

Nemačka vlada upozorila je danas da misionarske grupe iz Saudijske Arabije šire ultrakonzervativni vehabizam na Kosovu, kao i da je na Balkanu primetan uticaj drugih Zalivskih zemalja i Turske.

Kako se navodi u odgovoru nemačke vlade na pitanje poslanice opozicione Levice, u koji je „Velt“ imao uvid, primetan je „kontinuiran angažman arapskih finansijera – pojedinaca, nevladinih organizacija kao i državnih i poludržavnih institucija u Islamskoj zajednici Kosova“.

Pitanje vladi u Berlinu postavila je poslanica Levice Sevim Dagdelen koja je upozorila da se „pred očima Kfora Kosovo razvilo u centar islamističkog terorizma u regionu“.

– Skandalozno je da se zahvaljujući prisustvu nemačkih vojnika saudijski propovednici mržnje i nasilja nesmetano mogli da stvore ideološku bazu za to – navela je ona.

Od nemačke vlade se traži da „više ne ulepšava situaciju na Kosovu i javnost ne drži u neznanju o konkretnim brojkama kada je reč o regrutovanju za islamističke terorističke mreže kao što su Islamska država i druge organizacije – prenosi „Velt“.

Nemačka vlada primećuje i rastući uticaj Turske na Balkanu.

„Od stupanja na dužnost AKP (turske Partije pravde i razvoja) 2002. godine a naročito tokom mandata tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua dogodila se strateška promena orijentacije turske spoljne politike. U okviru ove nove orijentacije postavljene su i (mada ne isključivo) politička težišta u oblastima koje su nekad bile deo Osmanskog carstva“, piše u odgovoru nemačka vlada.

Turska u tom kontekstu teži aktivnijoj ulozi na Zapadnom Balkanu, navodi se i dodaje da se prema saznanjima nemačke vlade turski spor između vladajuće AKP partije i Gulenovog pokreta prenosi i na Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    To što su pravili, to su i dobili. A sad lepo sve vehabije, pravac Nemačka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *