ШТА СЕ ДЕШАВА, НЕМЦИ ТРАЖЕ KАЉИНГРАД НАЗАД, ШТАМПАНЕ СУ И KАРТЕ СА РУСKИМ ГРАДОМ У САСТАВУ НЕМАЧKЕ!

ŠTA SE DEŠAVA, NEMCI TRAŽE KALJINGRAD NAZAD, ŠTAMPANE SU I KARTE SA RUSKIM GRADOM U SASTAVU NEMAČKE!

29 avgusta 2021

Pred nemačke parlamentarne izbore u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija osvanuli su plakati s kartom Nemačke u predratnim granicama koje obuhvataju i Kalinjingradsku oblast Rusije. Ruski eksperti smatraju da je reč o predizbornoj provokaciji ali i upozoravaju da treba biti spreman na razna „iznenađenja“ iz Nemačke.Na spornim plakatima, kopijom predizbornih plakata iz 1949. godine, u nemačke teritorije uključen je Kalinjingrad i čitava Istočna Pruska, čiji je deo danas teritorija Poljske.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj negativno reaguje na slučaj, ali i izrazio uverenje da to nema veze sa zvaničnom pozicijom Nemačke. Kako je naglasio, Berlin zvanično ne dovodi u sumnju teritorijalni integritet Rusije.

Nemačka Hrišćansko-demokratska unija se ogradila od agitacije tog tipa, a njen predstavnik Hanes Detman poručuje da stranka nema nikakve veze sa postavljanjem tih plakata, da ih treba ukloniti i da takva kampanja zbunjuje. Jurij Zverev s Baltičkog federalnog univerziteta „Imanuel Kant“ kaže da je dobro što je zvanična vlast u Berlinu osudila incident.

– Vrlo je važno da su nemačke vlasti brzo i adekvatno reagovale i otvorile istragu. Koliko shvatam, ogromna većina nemačkog naroda ne podržava ovakve incidente – ističe ruski ekspert za Sputnjik.

On je uveren da su retki Nemci koji bi se usudili da ospore činjenicu da je Kalinjingrad teritorija Rusije i čitav slučaj dovodi u vezu sa predstojećim izborima.

– Ne bih pridavao veći značaj ovom slučaju. Drugo bi bilo da je to organizovala neka od zvaničnih nemačkih partija ili ne dao Bog nemačka država. To bi tada bilo obnova nacizma i međunarodni skandal. A ovako je očigledna provokacija, pritom čak ne ni protiv Rusije nego protiv CDU – navodi Zverev.

Politikolog Mihail Smolin smatra, međutim, da je incident rezultat toga što mlađe generacije Nemaca više ne osećaju krivicu za Drugi svetski rat.

– Čini se da ne shvatamo kako valja šta se tačno zbiva u Nemačkoj. Navikli smo odnekud da postoji neka Alternativa za Nemačku i neke druge, radikalnije grupe, koje su revanšističke. Ali treba razumeti da su u Nemačkoj stasale nove generacije koje ne samo da više nemaju percepciju da su krivi za Drugi svetski rat, nego čak smatraju da je to jako davna istorija i da su se Nemci branili od nekakve sovjetske ofanzive – objašnjava Smolin.

Treba se spremiti za novu svest u Nemačkoj, za nova nemačka iznenađenja tog tipa. Nestaju generacije, upozorava politikolog, koje su osećale krivicu za nacional-socijalizam a u Nemačkoj se menja raspoloženje.

– Zato u nemačkom društvu jačaju već revanšistička raspoloženja u smislu da je zaista jedan od glavnih centara Nemačke – Pruska rasformirana kao rezultat tog rata, da je veliki deo pripao Poljskoj, a da su Rusi dobili Kalinjingradsku oblast. Otuda i takve želje da se makar vizuelno, informaciono, daju takve karte, da se pokaže da se oni sećaju kako su tamo živeli Nemci i da je to nekakav centralni deo Nemačke koja se zapravo ujedinila u vreme Bizmarka – kaže Smolin.

Plakati, koji su se pojavili u gradu Teterov i nekim drugim gradovima te pokrajine, pozivaju da se glasa za Hrišćansko-demokratsku (CDU) i Hrišćansko socijalnu uniju (CSU), blok partija desnog centra koje čine vladajuću koaliciju u Nemačkoj. Lokalni organi reda kažu da su se istorijski plakat pojavili širom te pokrajine, kao i da su deo kampanje i drugih partija.

Povodom ovog incidenta tužilaštvo grada Rostok pokrenulo je istragu.

KOMENTARI9 komentara

 1. petrovgrad says:

  Da je Staljin vratio Germanima jedan za jedan, sada Švabovi ne bi crtali karte. Šta je tu je. Opet će Nemci dobiti keca iz istorije, nikako da nauče lekciju iz Staljingrada, Kurska,Berlina 45 , letovanje u Sibir i td. Radna a glupa nacija. Bila bi to lepa prilika da im vratima 1999 god, ono da im počistima sefove Dojče Bank radi naknade ratne štete iz bombardovanja.

  • persida says:

   Kriv je Staljin sto govna nije sravnio sa zemljom. Rusi su majstori da oproste svojim neprijateljima. Tesko oboljenje.

   • Ivke says:

    Isto kao i mi srbi

  • Pomoranian says:

   Rusi jedva čekaju da im neko ulepša dan. 20 miliona poginulih Rusa zbog Hitlera! Plus kamata.

 2. goran says:

  Oni bi da vrate Kaljiningrad a mi bi da vratimo Kosovo!

  • Kosovac says:

   @ goran, .....persida, ti li si? ……………Skrati malo jezik.

  • Beli Orao says:

   Mi ćemo da oslobodimo Kosmet od šipaka ali zato će švabe dobiti “ qUrac “ od Kaljingradske oblasti( Rusije) !

  • Pravda says:

   e vidis Rusija kaze Kaljiningrad je Rusija a Kosovo je Srbija pa ti sad lupaj tu tvoju glavu bez mozga,

 3. Rusofil: Ljubomirov Putinovski says:

  Baš simpatično, što bi reklo da se "Džoramo" vi nama, mi vama. Nego baš čudno Kaljingrad se zove baš po ruski i pripada baš Rusiji, šta bi rekli na to Kaljingrađani? "Kaljin, kakaljin, kakaljin, kamaja". Germani šta je vama, malo što smo ameriki dali celu Aljasku da se šire ko infekcija? Ali Kaljingrad ljubezni, ljubov maja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *