ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЛАТИНСКОМ АМЕРИКОМ? Почео отпор америчкој хегемонији

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЛАТИНСКОМ АМЕРИКОМ? Почео отпор америчкој хегемонији

26 маја 2023

Амерички политичари настављају да се придржавају Монроове доктрине, према којој Вашингтон не би требало да дозволи било којој другој сили, да прошири свој утицај на државе Латинске Америке.

Према речима канадског новинара, Овена Шолка, после почетка украјинске кризе, латиноамеричке земље непријатно су изненадиле САД сарадњом са Русијом. Ово преноси публикација „Цанадиан Дименсион“.



Издање наводи, да земље Латинске Америке јачају сарадњу са Русијом и њеним партнером Kином. Они су такође одбили да подрже позицију САД у украјинском сукобу. На пример, бразилски председник Лула да Силва позвао је Москву и Kијев да одмах почну мировне преговоре. Све ово изазива озбиљну забринутост Вашингтона.

Званичници у Вашингтону забринути су због Лулиног очигледног одбацивања западне парадигме „агресор- жртва“, као и због његових напора да створи клуб неутралних земаља, који би могао да посредује у сукобу у Украјини.

Бајденова администрација жели потпуну, неограничену подршку за своје иницијативе у Украјини од држава Латинске Америке. Међутим, Латинска Америка показује неутралност, што је у супротности са америчком политиком. Истовремено, Бајденова администрација се плаши да отворено изрази своје незадовољство, јер би оштра реакција Вашингтона могла још више приближити латиноамеричке државе Русији.

Овен Шолк сматра, да је жеља Латинске Америке и Kариба да прошире сарадњу са Русијом, делимично укорењена у бруталној историји канадског и америчког империјализма у региону. Ако Отава и Вашингтон наставе да спроводе такву политику у свом дворишту, ризикују да изгубе утицај у Латинској Америци.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u