ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЛАТИНСКОМ АМЕРИКОМ? Почео отпор америчкој хегемонији

ŠTA SE DEŠAVA SA LATINSKOM AMERIKOM? Počeo otpor američkoj hegemoniji

26 maja 2023

Američki političari nastavljaju da se pridržavaju Monroove doktrine, prema kojoj Vašington ne bi trebalo da dozvoli bilo kojoj drugoj sili, da proširi svoj uticaj na države Latinske Amerike.

Prema rečima kanadskog novinara, Ovena Šolka, posle početka ukrajinske krize, latinoameričke zemlje neprijatno su iznenadile SAD saradnjom sa Rusijom. Ovo prenosi publikacija „Canadian Dimension“.Izdanje navodi, da zemlje Latinske Amerike jačaju saradnju sa Rusijom i njenim partnerom Kinom. Oni su takođe odbili da podrže poziciju SAD u ukrajinskom sukobu. Na primer, brazilski predsednik Lula da Silva pozvao je Moskvu i Kijev da odmah počnu mirovne pregovore. Sve ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost Vašingtona.

Zvaničnici u Vašingtonu zabrinuti su zbog Lulinog očiglednog odbacivanja zapadne paradigme „agresor- žrtva“, kao i zbog njegovih napora da stvori klub neutralnih zemalja, koji bi mogao da posreduje u sukobu u Ukrajini.

Bajdenova administracija želi potpunu, neograničenu podršku za svoje inicijative u Ukrajini od država Latinske Amerike. Međutim, Latinska Amerika pokazuje neutralnost, što je u suprotnosti sa američkom politikom. Istovremeno, Bajdenova administracija se plaši da otvoreno izrazi svoje nezadovoljstvo, jer bi oštra reakcija Vašingtona mogla još više približiti latinoameričke države Rusiji.

Oven Šolk smatra, da je želja Latinske Amerike i Kariba da prošire saradnju sa Rusijom, delimično ukorenjena u brutalnoj istoriji kanadskog i američkog imperijalizma u regionu. Ako Otava i Vašington nastave da sprovode takvu politiku u svom dvorištu, rizikuju da izgube uticaj u Latinskoj Americi.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *