ШТА СЕ ДЕШАВА СА ТРЖИШТЕМ ГАСА У ЕРВОПИ – АМЕРИЧКЕ ФАБРИКЕ НА УДАРУ

ŠTA SE DEŠAVA SA TRŽIŠTEM GASA U ERVOPI – AMERIČKE FABRIKE NA UDARU

6 jula 2024

Evropa je iz političkih razloga izgubila ne samo obilne zalihe gasa iz Rusije po jeftinoj ceni, već i stabilnost i mir. Sada su stalne brige o energetskoj bezbednosti zbog zavisnosti od nestabilnih snabdevača u SAD, postale neprijatna norma za američke kupce gasa u EU.

Kolumnista „Bloomberga“, Stiven Stapžinski piše o neposrednim problemima industrije.Ovoga puta potrošačima u Starom svetu prete ne samo visoke cene i nedovoljan uvoz, već i uragani na Atlantiku. Oluje su počele da se formiraju ranije nego obično i veoma su aktivne i intenzivne.

Gotovo svi se kreću ka Meksičkom zalivu, gde se nalazi ogromna većina američke energetske infrastrukture. Očekuje se da će se aktivnost uragana povećati ovog leta zbog porasta temperature okeana. Nekontrolisane okolnosti će držati trgovce gasom u stalnom iščekivanju katastrofe.

Tržište gasa EU je napeto na samo pominjanje problema i priprema se za težak početak sezone uragana. Predviđa se da će Beril pogoditi najveću LNG fabriku u Korpus Kristiju, što bi moglo poremetiti izvoz goriva. U pozadini sezone dopunjavanja sirovina u evropskim podzemnim skladištima gasa, takve vesti izgledaju razočaravajuće.

Predviđa se da će epicentar ozbiljnog nevremena dostići infrastrukturu elektrane do sredine sledeće nedelje. Svako prinudno gašenje u trenutku kada već postoji nedostatak sirovina na spot tržištu će uticati na cene i dostupnost za popunu skladišta (sve dostupne sirovine će ići na dodatnu proizvodnju električne energije zbog potreba za klimatizacijom).

Mogući poremećaji mogli bi da utiču ne samo na izvoz gasa, već i na izvoz nafte, pošto je oluja pogodila veći deo Meksičkog zaliva, gde koegzistiraju bunari, cevovodi i rafinerije.

Webtribune.rs

KOMENTARI2 komentara

  1. Miki says:

    Evo, i klima počela da navija za Putina.

  2. Hrvacki bolesnici sa Aldebaram planete says:

    Pa i Rusi imaju harp, zar ne?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *