ШТА СЕ ДЕШАВА? Сада и Италија не допушта чланство тзв. Косова у СЕ

ŠTA SE DEŠAVA? Sada i Italija ne dopušta članstvo tzv. Kosova u SE

9 maja 2024

Italijanski ambasador Luka Gori ocenio je da još nije došao trenutak za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope i naglasio da je za tako nešto neophodan suštinski napredak u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

„To je stav koji je Italija zauzela zajedno sa Francuskom, Nemačkom i drugim državama članicama EU i to je ono što pokušavamo da postignemo u Strazburu“, naglasio je Gori za Tanjug povodom zahteva da se odluka Saveta Evrope o članstvu tzv. Kosova odloži.Ambasador je dodao da je pozicija Italije veoma jasna i da Rim veruje da je ZSO ključni element za proces normalizacije između Beograda i Prištine.

„Zbog toga smo uvereni da ukoliko ne dođe do suštinskog napretka u vezi sa ovim ciljem, nije pravi trenutak da se pitanje kandidature Kosova za Savet Evrope stavi na dnevni red“, naveo je ambasador.

Na pitanje o koracima koje Italija preduzima da se odloži članstvo tzv. Kosova u SE, ambasador Gori podseća da su već preduzeti koraci u Strazburu u koordinaciji sa drugim državama članicama EU.

„Pokušavamo da podstaknemo kosovske vlasti da napreduju po pitanju Asocijacije, ali za sada nismo videli nikakav napredak“, rekao je Gori i ponovio da je zato pozicija Italije da još nije pravi trenutak za članstvo tzv. Kosova u SE.

Francuska, kojoj su se pridružile Nemačka i Italija, želi da odloži odluku o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, preneo je „Albanijan post“, pozivajući se na diplomatske izvore.

Francuska, Nemačka i Italija smatraju da članstvo tzv. Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. 1389 says:

    Mislili da imaju državu 😂😂😂😂😂

  2. rade says:

    EU zeli da siptari naprave ZSO da bi oni onda pritiskali Stbiju da prizna siptarsko kosovo.

  3. milorad5 says:

    hehe sad i špagetoni love u mutnom pošto vide da je to ionako propala stvar mogli su i ranije da se jave...ali dobro je to za nas jer bolje ikad nego nikad, i italijani imaju ozbiljnih problema sa albanskom i šiptarskom mafijom i imaćemo mi sigurno saradnju sa njima po tom pitanju...generalno velika većina ne shvata da je "kosovski problem" ustvari problem narko kartela koji je podržan od strane mafijaške vlade u USA i briselske kleptokratije a ne "nacionalni pokret" za neko fantomsko "plobodjenej i ujedinjenje"..zabole K mafiju za "ujedinjenje i šiptarsku slobodu i neovisnost"..zato će i da gadno da najeb.na kraju kako mafijaši tako i ilegalni useljenici i pljačkaši iz albanije koje su mafijaši u tirani i prištini prevarili i prodali im tudju imovinu:)...ko im je kriv kad nisu gledali šta piše u ugovoru:) i sad imaju samo dve opcije,da ih mi proteramo ili poobijemo ili da se bore "svoju imovinu" i budu opet likvidirani...bolje za njih i za nas da se lepo vrate kući i pitaju prodavce šta su im prodali:)manje je opasno i imaju šanse da prežive to...normalno,šalu na stranu,probaće oni da se gicaju i glume obranu a naše je da ih odmah ubedimo da je to uzaludan posao..pretpostavljam da će izdržati najviše DVE NEDELJE a onda kreće ukrajiniski scenario za njih,i sad je sasvim sigurno do od NATO pomoći neće videti ni slovo N...treba sad da se pripremimo natenane da im jbm. mamu maminu i da ih izbacimo sa naše zemlje jednom zauvek...kao što sam i mislio ovi iz londona i nemačke su ih pustili u kanal jer su videli da od njih koristi nema...pole kineskog predsednika eto nama neko sa zapada ,sigurno,neko koje bitno zainteresovan za ono što leži zakopano ispod te naše svete zemlje...ime mu počinje na slovo Š...vi pogadjajte ko bi to mogao biti...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *