ШТА СЕ ДЕШАВА? Срби у договору са Харадинајем!?

ŠTA SE DEŠAVA? Srbi u dogovoru sa Haradinajem!?

13 jula 2018

Portal Zeri info javio je da su potpredsednik Skupštine Kosova Slavko Simić i šef poslaničke grupe Saša Milosavljević danas seli u delu sale gde sede poslanici vladajuće koalicije.

Deo poslanika srpske liste vratio se u petak u Skupštinu Kosova u deo sale gde sede poslanici vladajuće koalicije što je u tamošnjim medijima protumačeno kao dokaz da je bio uspešan sastanak premijera Kosova Ramuša Haradinaja s predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednikom Milanom Radojičićem.Portal Zeri info javio je da su potpredsednik Skupštine Kosova Slavko Simić i šef poslaničke grupe Saša Milosavljević seli u delu sale gde sede poslanici Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative.

Poslanici Srpske su napustili vladajuću koaliciju kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Odmah posle toga poslanici Srpske liste su napustili deo gde sedi vladajuća koalicija i prešli udeo gde sede poslanici opozicije

Istovremeno su ministri iz Srpske liste zamrzli funkcije u Vladi Kosova, ali ih nisu napustili

Neodgovornost i spinovanje kosovskih medija permanentno spekuliše poziciju poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova. Mediji i pored svega stvaraju kontraverznu kampanju protiv političkih lidera Srba sa KiM i uz to još nadograđuju temu da li su poslanici Srpske liste u opoziciji ili vlasti.

Ovako je u petak reagovao Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste na navode pojedinih prištinskih medija da su se poslanici Srpske liste vratili u kosovske institucije odnosno pridružili vladajućoj koaliciji jer su dva poslanika Srpske liste na jučerašnjoj sednici kosovske Skupštine sedela u delu Skupštinske sale gde sede poslanici vladajuće većine.

Reagujući na pomenute navode Simić ističe da poslanici Srpske liste svakodnevno obavljaju odgovorno svoj posao u smislu prave opozicije u Skupštini i kako navodi, bez oobzira, bili vlast ili opozicija nisu u prilici da svoja mesta u Skupštini pozicioniraju tamo gde mediji žele kako bi oni koristili svaku priliku da se bave spekulacijama.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da je pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u vladu, te da je sa predstavnicima te liste razgovarao o koalicionom dogovoru i bezbednosnoj situaciji.

“Sa predsednicima Srpske liste Goranom Rakićem i Milanom Radojčićem, koji sada ima političku funkciju u Srpskoj listi razgovarao sam o partnerstvu i problemima koje imaju. Rekao sam im da bi bilo dobro da se vrate u vladu. Njihovo odsustvo ne šteti Kosovu, već samo njima”, kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare, preneli su prištinski mediji.

Srpska lista je nakon poslednjih parlamentarnih izbora pomogla formiranje Haradinajeve vlade, ali je iz nje izašla krajem aprila, nakon što ni posle pet godina vlast u Prištini nije uradila ništa po pitanju formiranja zajednice srpskih opština, što je sastavni deo Briselskog sporazuma.

Komentarišući ostavke pojedinih srpskih pripadnika u Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), Haradinaj je, nakon sednice vlade, rekao da je “Kosovo otvoreno za sve Srbe”, te da, kako je naveo, “neće dozvoliti da neko preti pripadnicima KBS”.

Navodi se i da je na funkciju sekretara u Ministarstvu za zajednice i povratak u naredne tri godine izabran Nenad Stojčetović.

Komentarišući, kako se navodi, navodnu rezoluciju njegove stranke, Alijanse za budućnost Kosova u kojoj stoji da proces dijaloga sa Beogradom treba zaustaviti do konačne odluke o viznoj liberalizaciji za Prištinu, Haradinaj je rekao da očekuje pozitivnu prporuku Evropskog parlamenta po tom pitanju i da o toj rezoluciji neće biti rasprave u kosovskoj skupštini.

Očekuje, kazao je, da Evropski parlament i vlade zemalja Evropske unije 17. ili 18. jula ove godine dati pozitivnu preporuku za ukidanje viza građanima Kosova.

“Preporuka će biti pozitivna. Objavljivanjem preporuke posao neće biti završen. Molim medije, političke partije i civilno društvo da nam ne otežavaju ovaj proces. Čeka nas još mnogo posla, jer će odluku doneti parlament, i odluka svake vlade je nezavisna. Što se zahteva poslaničke grupe Alijanse tiče, taj zahtev neće ući u preceduru, jer će preporuka biti pozitivna”, dodao je predsednik vlade.

(Agencije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    To nisu Srbi nego vučićeva marva! Nemaju oni sa srbstvo ama baš ništa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *