ШТА СЕ ДЕШАВА? ТРАМПОВ ЧОВЕК УПОЗОРИО СРБЕ: У Србији рат до истребљења

ŠTA SE DEŠAVA? TRAMPOV ČOVEK UPOZORIO SRBE: U Srbiji rat do istrebljenja

23 oktobra 2018

Rivali SAD, a pre svih Rusija i Kina, šire politički, vojni i trgovinski uticaj na Balkanu svim mogućim sredstvima. Amerika to ni po koju cenu ne sme da im dozvoli, poručio je Ves Mičel, glavni Trampov čovek za ovaj deo Evrope.

Ovu pretnju pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove izrekao je na konferenciji Atlantskog saveta u Vašingtonu, najavljujući da će Vašington Moskvi i Pekingu žestoko odgovoriti, posebno tamo gde se oni trude da ostvare najveći uticaj.

Izvori iz diplomatskih krugova kažu da ne treba biti preterano upućen da bi se izveo zaključak da je Mičel, pominjući Balkan, pre svega mislio na Srbiju i Republiku Srpsku, koje na zapadu vide kao najveće oslonce Putina i Si Đinpinga u ovom delu sveta.Na liniji vatre

Najavu da će se neka vrsta rata velikih sila odvijati upravo u Srbiji, jedinoj preostaloj balkanskoj državi koja pokušava da održi neutralnu poziciju i dobre odnose sa svim svetskim moćnicima, sagovornici doživljavaju kao stvar zbog koje bi i te kako trebalo da se brinemo.

A što je tako, krivca nalaze u Vašingtonu, umesto, kao Mičel, u Moskvi i Pekingu. Sukob će se, kako procenjuju, odvijati na vojnom, političkom i ekonomskom planu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić napominje da su Amerikanci napravili vakuum moći na Balkanu, a da je Srbija na liniji vatre, što nije prijatna pozicija.

– Vašington je zanemario Balkan, a ta zaokupljenost zapadnih sila svojim problemima i nedostatak prepoznavanja problema na Balkanu doveli su do toga da su Rusi i Kinezi svojim uticajem ušli meko, bez otpora, bez velikih ulaganja resursa. Upravo to sada smeta Amerikancima – primećuje Radić.

Ko je opasniji?

Za SAD je dugoročno mnogo opasniji uticaj Pekinga, smatra politički analitičar Jelena Vukoičić.

– Amerikanci su i dalje generalno gledano najveća svetska sila, ali Kinezi će ih prestići za manje od 10 godina ekonomski, a svaka ekonomska nadmoć pre ili kasnije postane politička i vojna.

Kinezi preko Balkana prodiru u Evropu sa svojim svežim kapitalom i to niko ne može da spreči jer zapadne zemlje nemaju taj kapital. Što se tiče Rusije, optužbe Mičela su smešne, Rusi će uvek imati preimućstvo u energetici, pošto je čitava ta priča o američkom gasu iz škriljaca najobičnija glupost. Vašingtonu preostaje da pokušava da nas uvuče u NATO i iscrpljuje finansijski.

Prema mišljenju konsultanta za strana ulaganja Mahmuda Bušatlije, SAD uporno prave probleme.

– Amerika ne shvata da će i dalje biti velika ekonomija, ali da više nikada neće biti prva ekonomija sveta jer nema takvu strukturu da može da opstane na tom mestu. Dok to ne shvati, biće kao ranjena zver koja će svima stvarati probleme.

Vučić: Ne smemo da se mešamo

Na pitanje gde je u ratu velikih Srbija, dobar odgovor nedavno je dao predsednik Aleksandar Vučić.

– Srbija je mala zemlja, koja u igre velikih sila ne treba da se meša. Mir i stabilnost po svaku cenu – poručuje šef države.

Neke od Mičelovih poruka

1. Današnje geopolitičko nadmetanje snažno se oseća u centralnoj i istočnoj Evropi. Od Baltika do Jadrana, širom Balkanskog poluostrva i kroz Kavkaz rivali Amerike šire sopstveni politički, vojni i trgovinski uticaj.

2. Rusija je ponovo vojni faktor u ovom regionu, nakon invazije u Gruziji i Ukrajini. Daleko preko sopstvene granice.

3. Rusija koristi manipulativnu energetsku taktiku, korupciju i propagandu.

4. Prvi put u istoriji Kina je postala veliki igrač u centralnoj i istočnoj Evropi.

5. Peking koristi diplomatiju dužničke knjige da akumulira infrastrukturu i natera manje nacije na ustupke.

6. Peking je angažovan u nepoštenoj trgovinskoj praksi, koja uključuje krađu IP adresa, privrednu špijunažu i damping cene.

7. Kina je 2008. investirala manje od milijarde dolara u Evropi, a 2017. kineske direktne investicije u Evropi iznosile su 42 milijarde dolara, a ukupne investicije 318 milijardi dolara.

8. Kina je preuzela kontrolu nad 360 evropskih kompanija, a poseduje ili kontroliše gotovo desetinu lučkih kapaciteta Evrope.

Zašto Mičelove reči imaju težinu

-čovek od velikog Trampovog poverenja

-preko njega često Tramp šalje preteće poruke američkim neprijateljima

-glavni arhitekta politike SAD prema Rusiji i Kini na Balkanu
poznat po tvrdom stavu prema Rusiji i Kini

-nasledio Viktoriju Nuland, koja je imala veliki uticaj u vašingtonskoj administraciji

-stručnjak za NATO i transatlantske odnose

-ono što najavi obično se veoma brzo obistini, čak i kada u prvi mah ne izgleda realno.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI28 komentara

 1. Velika Metla says:

  Rusija i Kina su dobrodošle,a vama nacistima iz naci-amerike želim samo leđa da vidim! Načestitati ćemo vam se mile majčice,bagro jedna i ološi!

  • SLAVKO-KNIN says:

   E vidis ja upravo suprotno mislim od tebe.Bas Amerika i EU su potrebni Srbiji i Balkanu.A nikako Rusija i Kina.

   • Nina says:

    Takve "misleće" i "misleći" koji bi saradnju sa neprijateljem i agresorom na svoju zemlju zovu se PETA KOLONA ili IZDAJNICI. U Srbiji peta kolona nastupa u 3 grupe: 1)Političari i političke partije koje su pod direktnom kontrolom Zapada i raznih obaveštajnih službi 2) Razne NVO (nevladine organizacije) koje rade kao kontrolori izvršne vlasti i preko njih se slivaju stotine miliona dolara za razne antidržavne kampanje 3) Treću grupu čine pojedinci koji otvoreno podržavaju prozapadne političke opcije i svaki vid antirspske delatnosti. VAŠE DOSTOJANSTVO IMA CENU!

   • Duca says:

    A ti idi tamo, ionako si došao iz krvatske, što si uopšte dolazio, sada bi bio u eu i nato i 2m pod zemljom zahvaljujuči istima.

    • SLAVKO-KNIN says:

     E bas zato sto su me ustase procerale iz Krajine sad zastupam pro NATO stavove.Dok sam zivijo u Krajini vjerova sam u naku standarnu laznu pro Srpsko pro Rusku pricu. Koja se i danas podmece nasem narodu.Sve dok njesam svatijo da je sve to laz sto se potura nasem narodu.Konkretno price o tome kako je Zapad vavje bijo protiv Srba a kako je Rusija vavje Srbe podrzavala.Svatijo sam i progleda sam i svatijo da je citava ta prica obrnuta.Da su Rusi oni koji nam rade o glavi. A da je Zapad u stvari istinski i jedini oslonac za Srpski narod.I jos nesto ja njesam uteka iz Krajine niti sam svojom voljom osa odanle.Ja sam proceran svatas?A to nije isto i nemere nikad biti.

     • raikkonen says:

      ti si obican slepac pri ociju..daj bezi i nemoj da siris miris dugo nosene carape..

   • Velika Metla says:

    Slavko Knin,pod uslovom da si Srbin,u šta debelo sumnjam,mogu ti samo reći......, jadniče! Pa upravo ta naci-amerika i fašističja eu su te i proterale iz svojeg doma! Kao drugo,obrati se "belim mantilima",jer ti očigledno boluješ od Stokholmskog sindroma!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Gospodne Velika Metla Ves Micel je veoma skolovan cojek.On je zavrsijo dva fakulteta i diplomira je.Osim toga vazi za odlicnog strucnjaka za post Sovjetski prostor i za Balkan.On ima i Srpske korjene to est njegova mater je iz mjesanog Srpsko Americkog braka.Misljenja sam da od doba Vudro Vilsona njesmo imali u Americi naklonjenijeg cojeka do upravo gospodna Vesa Micela.Na kraju krajeva preporucijo bi vam da nabavite upravo napusanu knjigu Vesa Micela i procitate je.Zaboravijo sam naziv knjige znadem samo da u naslovu se pominje Austrougarska.

   • raikkonen says:

    ti si procita jedino price iz nepricave..i kupusni list! i daj ne smaraj vise !!

  • Putin br. 2 says:

   Pravićete vi uskoro tu Ameriku od blata kad vam na vrat zasednu ove tajkunske komunjare iz Azije. Ali biće vam kasno i opet ćete po starom običaju druge da krivite i za taj vaš loš izbor. - a što se mene tiče, sve te imperije trebaju i moraju da propadnu, jer su iste i iste namere imaju prema malim narodima i slabim državama

 2. Deda Micko says:

  Natamo američko pseto, ne slušam tvoj lavež, trunuo u kabinetu gazde monstruma, crvi te jeli, a i tvoju decu. Za doručak jeo uranijum, do kraja veka.

  • Velika Metla says:

   DM,ova "junačina" bi malčice ratovala,ali ne naravno svojom zadnjicom,nego tuđom,kao i uvek što je! S pristojne distance! Po faci mu se vidi da je piii3da!

  • ralence says:

   Kad se dva Slona biju tu samo trava strada. Poučna rečenica iz Afrike.

 3. Milan says:

  Kuva se tiho i velika žaba SAD u svom velikom loncu. Vulkan u Jeloustonu ključa i sve više izbacuje paru i dim u atmosferu. U slučaju njegove erupcije gradovi u krugu od 300 milja (=482,8 km) bili bi prekriveni pepelom do kolena.

 4. rajko says:

  Stvari možda ne bi izgledale tako loše da su amerikanci samo zanemarivali Balkan, kako kaže Andjelković, ali Klintonova i Obamina administracija je sistematski delovala protiv Srbije i njenih interesa. Gde god je mogla da napakosti, napakostila je, što god je mogla da otme, otela je, koji god ustupak drugima na račun Srbije je mogla da iznudi iznudila je. Nije im palo na pamet da će im jednog dana Srbija možda zatrebati za nešto. U medjuvremenu u Srbiji su nestale sve simpatije prema americi koje su do devedesetih prošlog veka bile ogromne, kao i sve nade da će zapad konačno shvatiti koliku nam nepravdu i često besmislenu štetu čine. Srbi više ne žele amerikance u svojoj zemlji, neće u NATO niti u EU. To je stvar emocija izgradjenih na dugogodišnjem negativnom iskustvu i tu se više ništa ne može učiniti. Mogu oni otvoriti novo žarište kod nas, mogu nas tući i peći, ništa se neće promeniti. Rusi i Kinezi će ovde doći u svakom slučaju. Čak i da je skorija istorija Srbija bila daleko blaža oni bi došli, možda istim, a možda i nekim drugim putem. To je nešto kao prirodan proces, svetska ekonomija i razvoj velikih država i društava funkcionišu kao plima i oseka a protiv njih se ne vredi boriti. Amerikanci i zapad bi trebalo da sad sa Kinom i Rusijom održavaju što bolje odnose i pokušaju da se i sami priključe toj njihovoj plimi, a onda, kad njihov zamah počne da jenjava da se bace u akciju iz sve snage i povrate primat. Ovo što oni sad rade najviše će štetiti njima samima, ako izuzmemo nas kojima stradanje ne gine jer smo trava ispod posvadjanih slonova.

  • Zaboravljaš says:

   Istoriju učiteljica života i proroštva. Čini se da je zlo jače, ali na duge pruge se zapravo radi o lopati koja na gumnu razdvaja plevu od pšenice. Zato, Boga se bojno, zapovesti Njegove držimo jer to je čoveku sve. A On će počistiti carstva i civilizacije koje ne poštuju vlastelinstva i Božju hijerarhiju na zemlji. Kad smo kod slonova, ima i vic u kojem beži miš kroz šumu, pitaju ga vuk i lisica zašto beži, odgovara miško: silovali slonicu pa slon traži sumnjive. Mi dakle sumnjivi nismo.

   • rajko says:

    Hahaha. Dobar vic. Samo što smo mi uvek bili i do danas ostali sumnjivi za sve moguće i nemoguće nepodopštine, čak i kad se to protivilo elementarnoj logici i planinama dokaza naše nevinosti. Nisam zno da postoji lopata koja razdvaja plevu od pšenice. Ja sam mislio da se to razdvajanje radi prevejavanjem na vetru. I ja se u Boga uzdam, u njegovu pravdu i mudrost.

 5. opet ja says:

  Pa najveći problem ovde je A. Vučić sa svojom izdajničko kriminalnom bandom koji uništava ono malo što je ostalo od Srbije. A on i dopušta Americi da radi šta hoće, pa čak im i zdušno pomaže.

  • Jovo Veselinovic says:

   naj veci je problem srbi sto sute u Srbiji SUTATI Je Naj Veci ZLOCIN vlada u beogradu radi za uniju i ameriku a Putin i Cajna ne daju nista Srbiji za odbranu od NATO PAKTA Rat je na Pragu

 6. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  Ymrite odvratni kauboji !

 7. Smrt Fasizmu says:

  Odlazite, daleko vam lepa kuca, dole nato, dole eu, zivela Srbija!!!

 8. trikornjanin says:

  Razmislja o nasem prostoru kao mogucem za ratne igre sa Rusijom i Kinom ali sad se zvecka novim oruzjem pa postoji velika mogucnost da i neki njihov grad bude kolateralna steta - onda ce svet videti kako reaguju amerikanci ako su onoliko cmizdrili za bliznakinje. Zato im je bolje da ne zajebavaju ni medveda ni zmaja ako se pokrene kataklizma onda ce i sami biti definitivno u teskoj situaciji. Neka im Vijetnam bude podsetnik gde su samo drogirani njihovi vojnici bili u stanju da ratuju.

 9. SLAVKO-KNIN says:

  Cojek je samo skreno paznju Srbiji i Republici Srpskoj da se nalaze na liniji vatre.I da vode dobro racuna sta rade i da previse ne talasaju u odnosu prema Moskvi.Ja barem vako razumijem ovu izjavu Vesa Micela.

 10. Branicevac says:

  E pa kad lupi jedna po Jeloustonu bice tebi rat do istrebljenja!

 11. Mica fuksa says:

  Evropa prvo mora da de oslododi američkog ropstva,pa tek tada će moći da razmišlja svojom glavom,a ne da poslušno izvršavaju naređenja amerikanaca

 12. Msx says:

  Srbe su križali sa uranijumom da ih prosvetle i poboljšaju.

 13. test01 says:

  Laz - on uopste nije spomenu Srbiju i pretio ratom. Zasto mediji toliko lazu - da bi narod lakse progutao "razgranicenje" Srbije od Srbije koje vucic servira narodu!

  • Nina says:

   Ves Mičel: "Rivali SAD, a pre svih Rusija i Kina, šire politički, vojni i trgovinski uticaj na Balkanu svim mogućim sredstvima. Amerika to ni po koju cenu ne sme da im dozvoli," Ove reči: "ni po koju cenu ne sme to da dozvoli" mogu da podrazumevaju i nove sukobe. Za koliko oni mogu da isceniraju nove sukobe npr. pojava terorista-džihadista u Makedoniji i na jugu Srbije ili na nekom drugom mestu i da udje NATO da nas spašava? Zasad ovo rade. Iznad svega demonizuju Rusiju stavljajući joj tako etiketu najvećeg negativca. To im služi da kad neku novu državu nameravaju da još više osvoje da onda kažu da su samo spašavali demokratiju i taj deo sveta od "nevaljale Rusije", a sakrivaju svoju osvajačku ulogu. ... Čim kaže Balkan misli i na Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *