ШТА СЕ ДЕШАВА У ХРВАТСКОЈ ВОЈСЦИ? Специјалци на кокаину…

ШТА СЕ ДЕШАВА У ХРВАТСКОЈ ВОЈСЦИ? Специјалци на кокаину…

14 октобра 2021

Због случајева петорице војника позитивних на кокаин у протеклих неколико месеци, поставља се питање што се то догађа у Хрватској војсци.Из Министарства одбране Хрватске (МОРХ) поручују да раде све како би таквих случајева било што мање јер имају нулту толеранцију на дроге.

Због конзумације кокаина за двојицу је припадника Оружаних снага војна каријера завршена.

“Они су добили раскид уговора, а за још три припадника војске процес је још увек у току”, истиче Дејан Џидић, командант у Пуку војне полиције за ХРТ.

Међу њима је и војни специјалац који је недавно ухваћен у тајној акцији усред ноћи.

“Нема разлога за посебну бригу“, истичу из МОРХ-а.

“Све што се догађа у тзв. обичном свету, догађа се и у војсци. Kонтроле се проводе стално, а добијају се и дојаве о дрогирању. Идемо на циљане особе, када знамо за особу именом и презименом, да бисмо је могли да доведемо у везу са почињеним делом. А превентивне контроле су аналитичке, дакле када добијемо нове војнике, на пример у Центру за обуку у Пожеги”, каже наредник Давор Павловић.

Појачана тестирања

Због већег броја новооткривених случајева тестирања су појачана. Она се одвијају у министарству одбране уз присуство сведока цивила. Ако особа то жели, тестирање се понавља и у здравственој установи. Све се најстроже надзире како не би било грешке.

“Значи, у том случају водимо га код доктора, ако он не прихвата наше резултате. Доктор ће извадити крв, узеће узорак урина и све ће се то заједно анализирати”, додаје Павловић.

Ако су позитивни, пријављују се војном суду, који одлучује о казни. Они који одбију тестирање такође добијају пријаву. Број позитивних међу тестираним војницима не расте, тврде у МОРХ-у.

“Ми сматрамо да је то стално на истом нивоу отприлике, нема никаквих повећања ни смањивања, једноставно спроводимо контроле и на основу достављених резултата реагујемо”, додаје Џидић.

Министарство тврди да су ови случајеви изоловани и да нико није намеравао да продају дрогу, него су кокаин, чини се, санкционисани војници имали за особну употребу. Да ли је разлог конзумације дрога преоптерећеност, немогућност ношења с одговорношћу на послу или нешто треће, тек треба да се утврди.

(индеx.хр)

KOMENTARI4 коментара

 1. Pendrek says:

  Droga ili diagnoza hrvat nema razlike.

 2. RASPUCHIN says:

  Не разумијем због чега се Србима пласира текст у којем се износи забринутост због тога што се усташка војска дрогира? Можда им је то остало у традицији од 1991 (па и мало раније) када су својим "бојовницима" обезбјеђивали дрогу у неограниченим количинама како би лакше клали Србе. Наравно , у снабдијевању дрогом су им помагала њихова "браћа по оружју"-шиптари. То би била тема о којој би се требало писати на "нашим" порталима а не о бризи за "братство-јединствене" усташе.

 3. Veliki brat says:

  Ima se, može se. Dobar standard.

 4. Gospodi Pomiluj says:

  Samo onaj koji nije nikad bio specijalac ne zna da je koka obavezna za specijalce. Na kraju i njih koknu da ne bi išli u penziju i ispovedali svoja nedela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u