ШТА СЕ ДЕШАВА У СБ УН?

ШТА СЕ ДЕШАВА У СБ УН?

3 фебруара 2019

СБ УН одложио је формално усвајање програма рада за фебруар због неслагања око тога да ли ће у дневни ред бити уврштен редован тромесечни извештај о Kосову.

То је новинарима у Њујорку рекао Анатолио Ндонг Мба, амбасадор Екваторијалне Гвинеје која у фебруару председава Савету безбедности УН.Говорећи о месечном програму рада, Ндонг је рекао да су поједине земље изразиле забринутост због најављеног плана да се о редовном кварталном извештају о раду мисије УН на Kосову (Унмик) расправља на седници 7. фебруара.

Те чланице, како је навео, верују да је одржавање отворених седница на тему Kосова свака три месеца превише често, објављено је на сајту светске организације.

Ндонг је подсетио да је неслагања око расправе о Kосову у СБ УН било и прошле године и изразио наду да ће земље чланице ускоро постићи споразум о овом питању и избећи процедурално гласање о дневном реду.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић недавно је изјавио да ће СБ УН расправљати о Kосову 7. фебруара. Он је рекао да је „Екваторијална Гвинеја, која председава… херојски поступила када је ставила Kосово на дневни ред седнице за фебруар“, али да је тај потез наишао на противљење неких земаља.

Савет безбедности УН је од 1999. и усвајања резолуције 1244, расправљао о Kосову свака три месеца. Та пракса прекинута је у августу 2018, када је Велика Британија као председавајућа одбила да стави извештај о раду Унмика на дневни ред.

О извештају о раду Унмика СБ УН је поново расправљао у новембру када је тим телом председавала Kина.

Западне земље чланице Савета безбедности УН залажу се за промену формата и динамике седница о Kосову, као и за смањење буџета Унмика, тврдећи да ситуација на Kосову не представља стварну претњу по међународни мир и безбедност.

Београд сматра да питање Kосова није решено и да ситуација на терену указује на неопходност даљег присуства и ангажман Унмика у несмањеном обиму и непромењеном мандату и у томе има подршку Пекинга и Москве.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u