ШТА СЕ ДЕШАВА У СВЕМИРУ

ŠTA SE DEŠAVA U SVEMIRU

12 aprila 2024

Zapadne zemlje rade na stvaranju sistema naoružanja za upotrebu u svemiru, a u medijima šire tvrdnje o zlonamernim planovima Rusije, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

„Dok u medijima šire tvrdnje o zlonamernim planovima Rusije u svemiru, naše zapadne kolege posmatraju svemir kao najvažniju oblast za borbena dejstva u kontekstu ambicioznih programa za stvaranje sistema naoružanja, predviđenih za upotrebu sile i pretnju silom u svemiru”, rekao je Nebenzja.Takođe je saopštio da je Rusija predložila Americi i Japanu da u njihov nacrt rezolucije SB UN unesu zabranu raspoređivanja bilo kakvog oružja u svemiru, a ne samo nuklearnog, ali su Vašington i Tokio odbili.

„Od početka konsultacija o pomenutom nacrtu rezolucije, insistirali smo na uključivanju tih obaveza. To bi omogućilo Savetu bezbednosti da pošalje jasan, nedvosmislen signal međunarodnoj zajednici da svemir mora ostati miran – bez ikakvog oružja, uključujući i nuklearno. Međutim, autori nacrta se protive našim akcijama”, rekao je Nebenzja.

Kako je objasnio, Amerika i Japan odbacili su amandmane Rusije, koji imaju za cilj sprečavanje raspoređivanja bilo koje vrste oružja u svemiru.

„Zar vam to nije čudno? Pitajte naše kolege iz Amerike i Japana zašto se tako ponašaju”, rekao je ruski diplomata.

Po mišljenju Nebenzje, cilj nacrta rezolucije je da se politizuje pitanje i podrške optužbe Amerike protiv Rusije da navodno namerava da rasporedi nuklearno oružje u svemir, prenosi Sputnjik.

On je napomenuo da Rusija u potpunosti ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o svemiru koji zabranjuje razmeštanje oružja u kosmosu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    pada skylab?dok oni nešto naprave u svemiru ozbiljno,ovde dole će sve da bude završeno...osim toga nemaju oni te pare,za takav poduhvat,ne više...morali bi prvo da promene politički i ekonomski sistem za takav poduhvat...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *