ШТА СЕ ДЕШАВА? ЗАШТО АМЕРИКА ЋУТИ

ŠTA SE DEŠAVA? ZAŠTO AMERIKA ĆUTI

30 januara 2020

Predsednik SAD Donald Tramp ima mnogo toga da kaže na sve teme, ali evidentno je da se vrlo oprezno izjašnjava o širenju smrtonosnog tipa koronavirusa u svetu.

AP piše da je Tramp oprezan u izjavama jer ne želi da izazove potrese na berzi niti da naljuti Kinu.Tramp, koji je, kako sam priznaje, opsednut čistoćom i uništavanjem bakterija, u javnosti malo govori o novom virusu od kojeg je umrlo 170 ljudi, a zaraženo više od 7.700 osoba.

Do sada je rekao da je o virusu razgovarao sa predsednikom Kine Si Đinpingom i da Peking i Vašington blisko sarađuju po tom pitanju.

„Blisko sarađujemo sa Kinom kad je reč o virusu koji se širi“, rekao je juče Tramp nakon ceremonije potpisivanja novog trgovačkog sporazuma SAD sa Kanadom i Meksikom u Beloj kući.

Kasnije je na Tviteru objavio fotografije sa sastanka sa zvaničnicima administracije o koronavirusu, uz ocenu da SAD imaju najbolje eksperte koji rade 24 sata.

Bela kuća je potom saopštila da je na sastanku formiran 12-očlani tim za brzo reagovanje kao odgovor na novi virus, kojim predsedava sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Aleks Azar.

Saradnici kažu da Trampov oprezan pristup temi koronavirusa predstavlja deo njegove političke strategije da bi se izbeglo uznemirenje na berzi ili eventualno optuživanje Kine da ne upravlja dovoljno dobro situacijom.

Trampovi komentari su u oštroj suprotnosti sa kritikama koje je žestoko iznosio na račun svog prethodnika, Baraka Obame, tokom epidemije ebole 2014. i 2015. godine, kada je u zapadnoj Africi umrlo vise od 11.000 ljudi.

Tada je Tramp govorio da je Obama „glupan“ i da je „nesposoban“ i tražio da se ljudima iz zemalja zaraženih ebolom zabrani dolazak u SAD.

Tramp se tada čak zalagao i za to da se zaraženim američkim zdravstvenim radnicima zabrani da dođu u SAD da se leče.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Broker says:

    ponuio vakcine Siju, pa čeka odgovor?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *