ШТА СЕ ДЕШАВА? ЗЕЛЕНСКИ ЗА СВЕ НЕУСПЕХЕ ОКРИВИО ЗАПАД

ШТА СЕ ДЕШАВА? ЗЕЛЕНСКИ ЗА СВЕ НЕУСПЕХЕ ОКРИВИО ЗАПАД

7 јула 2023

Украјински председник Владимир Зеленски је оптужио Запад због споре испоруке оружја како би оправдао себе због неуспеха украјинске контраофанзиве и због губитака на свим фронтовима, оцењују руски експерти.

Политиколог Олег Макаренко сматра да су изговори Зеленског повезани и са предстојећим самитом НАТО-а у Вилњусу.„Он се правда и прекорева друге. Мислим да му је понестало оружја још раније и да је било потребно да Американци и Европљани доносе одлуке брзо, али за то је била потребна логистика и сагласност, а постојала је и потреба да се обуче оружане снаге Украјине за руковање страном техником, како она не би била уништена одмах. Контраофанзива заправо није могла да почне раније због, наглашавам, одуства обученог кадра, тако да су ово само празне речи којима се оправдава недостатак резултата пред самит НАТО-а“, сматра Макаренко.

Зеленски је изјавио да је желео да украјинска контраофанзива почне раније и да је позивао западне савезнике да Украјини испоруче оружје и опрему да би се то омогућило. Према његовим речима, контраофанзива сада иде споријим темпом због тога што је почела касније и због тога што је Русија учврстила одбрану. Како је навео, појединим деловима земље украјинска војска не може „ни да помисли да започне” нападе јер нема одговарајуће оружје, наводећи да је већи део територије сада миниран.

Зеленски је рекао да су Руси добили додатно време да поставе више мина и припреме своје одбрамбене линије, што је довело до успоравања украјинске контраофанзиве.

Војни експерт, потпуковник у резерви Павел Калмиков објашњава да за неуспех украјинске контраофанзиве постоји више разлога:

„Прво, руска војска је припремила добро утврђену ешалониралну линију одбране са минским пољима и рововима, а Оружане снаге Украјине, према неким извештајима, не могу да пробију ни први појас ове линије од минимум три. Стижу до првог појаса и не напредују даље. Друго, да бисте ефикасно нападали, морате имати надмоћ у ваздуху, а Оружане снаге Украјине је немају. Ово су главни разлози, по мом мишљењу“, оцењује руски војни стручњак.

Одлучујуће победе Русија постиже из активне одбране

Експерти оцењују да је Зеленски започео контраофанзиву због притиска западних савезника и страха од слабљења стране подршке. Фактор који подстиче Кијев да настави своју већ пропалу контраофанзиву је политички, додао је Калмиков.

„Ако не наставе са овим покушајима, Запад ће престати да их финансира и да их снабдева оружјем. Сходно томе, неће моћи да се боре. Дакле, једноставно немају другу опцију“, сматра експерт.

Сада када сукоб траје већ 15 месеци, Сједињеним Државама и неким европским земљама хитно су потребне позитивне промене како би убедиле своје друштвене и политичке снаге да наставе да пружају војну и финансијску помоћ Украјини и покажу да је њихова помоћ разумна, исправна и неопходна.

Истовремено, војни стручњак и политиколог Александар Перенџијев сматра да западне земље инсистирају на наставку офанзиве из два разлога, војног и комерцијаног.

„Верујем да је на првом месту комерцијални аспект, пa тек онда војни. Много се прича о војном аспекту – сви говоре о губицима, напретку контрафанзиве и слично, а мало се говори о томе колико на овој контраофанзиви зарађује Запад и више кијевско руководство… Бесмислено је нападати са таквим губицима, али чињеница је да су за ову украјинску контраофанзиву направљене одређене финансијске калкулације, повезане са продајом и препродајом војне технике“, навео је Перенџијев.

Кијевски режим на инсистирање Запада захтева од команде украјинске војске да напредује упркос значајним губицима, а Перенџијев истиче да су руске снаге и кроз историју „одлучујуће победе oстваривале из активне одбране“.

„Чак ако се присетимо Другог светског рата ми смо одлучујуће победе постизали из активне одбране. Ако се сетимо Битке за Москву, Битке за Стаљинград или Битке за Курск онда је јасно да смо издржали притисак непријатеља, згазили га, уништили у току активних одбрамбених операција, а онда, створивши јуришне групе, прешли смо у победничку контраофанзиву. Сигуран сам да и сада поступамо по истом принципу“, додао је Перенџијев.Пребацивање кривице

Зеленски је поново тражио од САД и да му се испоруче амерички ловци Ф-16, напомињући да ти авиони неће само помоћи онима на бојном пољу да се крећу напред, него је указао и на чињеницу да је напредовање „без покривања из ваздуха веома тешко“.

Међутим, шеф Војног комитета НАТО-а Роб Бауер разбио је све наде Кијева, рекавши да Украјина неће добити западне ловце док се њихова контраофанзива не заврши. Он је прецизирао да питање трансфера борбених авиона Украјини „неће бити решено у кратком року“, с обзиром да је потребна обука пилота, обука техничара, обезбеђивање постојања логистичког центра који може ефикасно да подржи ове летелице.

Војни експерт Владимир Јевсејев оцењује да Запад и Украјина покушавају да окриве једни друге за неуспелу контраофанзиву.

„С обзиром на то да се контраофанзива Украјине неуспешно развија, почиње потрага за кривцем. Украјинска страна покушава да окриви Запад, па тврди да би победили да су добили више наоружања, а Запад каже: ‘Ми ћемо вам испоручити оружје, само ви прво победите’. Ушли су у зачарани круг, а као резултат тога на крају гине све више украјинских војника, и то постижући готово никакве резултате. Ето, шта се дешава“, нагласио је Јевсејев.

Руски експерт Дмитриј Журављов оцењује да је руска специјална војна операција у Украјини могла да се заврши много раније да су земље НАТО-а престале да испоручују оружје кијевском режиму. Према његовим речима, западни ментори Кијева не желе да се зауставе, њихов задатак је да наставе овај рат.

„Они желе да ратују са Русијом, али не својим рукама. И овде је Украјина за њих дар, као што је говорио амерички сенатор Линдзи Грем: ‘Руси гину, ово је најбоља инвестиција“. Они зато желе да што дуже ратују. Са ове тачке гледишта, оно што се дешава, за Американце, а посебно за Британце, најбоља је могућа опција…“, закључио је Журављов.

Ипак, украјински губици на фронту су огромни, а бројке се скривају чак и од западних савезника. Руски председник Владимир Путин недавно је обелоданио да је Украјина од почетка своје контраофанзиве изгубила 25 до 30 одсто војне технике која су Кијеву испоручиле западне земље, а да су људски губици Украјине десет пута већи од руских.

(Спутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. da da says:

    Jadan je ukrajinski narod koji je živeo sa 200 dolara mesečno pre rata,a sada sa par litara ulja i makaronama(sa dve glave barem su imali cigara,vodke i kiselih krastavaca,to najviše vole),da sluša ove judene koji su im opljačkali državu.Zelenski bogatiji za par milijardi i svi oko njega,a sirotinju mobilišu po ulici i teraju na prvu liniju.Predajte se svi Rusima,svucite potkošulje i okačite na kalašnjikov i pravac kod rusa,to vam je jedina vadilica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u