Šta se desilo sa životima 530 nestalih Srba?!

Šta se desilo sa životima 530 nestalih Srba?!

17 decembra 2013

jpegDva udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas su, uoči otvaranja izložbe u Kulturnom centru Beograda, koja govori o stradanju Albanaca, saopštili da imaju razumevanja za sve žrtve, ali i da nisu razjašnjene sudbine više od 530 Srba i nealbanaca koji su oteti u Pokrajini.

U saopštenju se takođe, izražava uverenje da će prezentacija stradanja srpskog naroda biti omogućena u najskorije vreme u kulturnom centru u Prištini.

U Kulturnom centru Beograda, u galeriji Podrum, sutra će biti otvorena izložba „Bogujevci/Vizuelna istorija“, a koja govori o stradanju albanske porodice u Podujevu u martu 1999. godine.

„Saznanjem iz medija o izložbi u Kulturnom centru Beograda o stradanju porodice Bogujevci iz Podujeva, Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i Udruženje kidnapovanih i ubijenih izražavaju razumevanje za osećanja albanskih porodica koje su izgubile svoje bližnje srodnike u konfliktima na Kosovu i Metohiji“ , navodi se u saopštenju.

Međutim, kako se dodaje, nisu razjašnjene sudbine više od 530 Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji koji su oteti pre, za vreme i posle sukoba od 1998. do kraja 2000. godine.

Udruženja su saopštila da se osećaju povređeno i poniženo zbog, kako tvrde, nebrige međunarodnih i državnih institucija i organa koji treba da obaveste porodice o sudbinama njihovih najmilijih.

U saopštenju se tvrdi da su Srbi, nakon potpisivanja Rezolucije 1244, a koja im je garantovala bezbednost i sigurnost, bili predmet nasilja, torture i kidnapovanja, kao i da su doživeli egzodus sa svoje teritorije i to u prisustvu međunarodnih snaga.

Udruženja su apelovala na vlast, javne institucije, Kulturni centar Beograda i medije da posvete adekvatnu pažnju njihovim osećanjima i pravu na istinu, pravdu i procesuiranje onih koji su počinili zločine nad Srbima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *