ŠTA SE KRIJE IZA? – Bi-Bi-Si skinuo reportažu sa očevicima rušenja Boinga

ŠTA SE KRIJE IZA? – Bi-Bi-Si skinuo reportažu sa očevicima rušenja Boinga

26 jula 2014

avion maleyijskiRuska služba Bi-bi-Si-ja skinula je prilog o padu malezijskog Boinga 777 sa svog sajta. Na društvenim mrežama je zbog toga usledio talas protesta. Mnogi su u tom činu videli cenzuru. Glavni urednik Jan Leder na sajtu je saopštio da prilog ne odgovara uredničkim kriterijumima Bi-Bi-Si-ja i ima nekoliko propusta.

U reportaži dopisnice Olge Ivšine našla su se svedočenja očevidaca pada malezijskog aviona u Ukrajini i mišljenja pripadnika samoodbrane, ljudi, koji se retko mogu videti i čuti u materijalima zapadnih medija. Međutim korisnici su nakratko mogli da se upoznaju sa alternativnim pogledom na tragediju, jer je uskoro prilog skinut sa sajta Bi-Bi-Si-ja i sa društvenih mreža.

Kasnije je glavni urednik Ruske službe Bi-Bi-Si-ja Jan Leder rekao da je kompaniju nateralo da povuče reportažu to što nije imala „kompletnu strukturu“ i što „nije u skladu sa uređivačkim kritrijumima Bi-Bi-Si-ja“.

Leder je rekao da je materijal greškom objavljen.

U ovom slučaju reportaža nije prošla uobičajenu za Bi- Bi-Si redakcijsku analizu i zato se pojavilo nekoliko propusta. To su i optužbe na koje u skladu sa našom uobičajenom praksom novinar mora da odreaguje postavljanjem dodatnih pitanja, ali i odsustvo ekspertskog mišljenja, koje bi omogućilo da se razmatrana pitanja postave u širi kontekst“, kaže se u saopštenju urednika.

Ipak, najavljeno je da će reportaža biti ponovo objavljena pošto bude dorađena.

Blogeri pretpostavljaju da je prilog mogao da bude skinut zbog predstavnika samoodbrane, koji su posvedočili da ukrajinski vojni avioni koriste civilne letove kao pokriće. Takođe, u prilogu su borci samoodbrane govorili o tome da u naoružanju nemaju sisteme, koji su u stanju da pogađaju ciljeve na velikoj visini.

Obrazloženje glavnog urednika Ruske službe izazvalo je bujicu negativnih komentara. Mnogi komentatori su ogorčeni zbog toga što je objektivnost Bi-Bi-Si-ja na koju su navikli nestala, čim se povela reč o Ukrajini.

Evo nekih komentara čitalaca:

· Pedeset godina pratim Rusku službu Bi-Bi-Si-ja kako bih dobio objektivne informacije. Sada vidim da se vrhu Bi-Bi-Si-ja ta objektivnost, prisutna u Olginoj reportaži, ne sviđa.

· Tu je objavljeno bolesno maštanje Jacenjuka na temu: „Su mogao da obori ruski presretač“. A mogao je i da ne bude ruski. A mogao je i da ne bude presretač. A mogao je i da ne bude oboren, već da slučajno odleti na Mars. Zanimljivo je da ovakve vesti u potpunosti odgovaraju „uređivačkim kriterijumima“ i „standardima“, kojima se Bi-Bi-Si ponosi. I sve je više i više razloga za ponos.

· Ja sam sa vama skoro petnast godina, ali ovaj slučaj je odvratan.

· A kakva se dodatna pitanja mogu postaviti ženi koja je videla borbeni avion pored Boinga. Nešto poput: Da li ste sigurni da je to bio borbeni avion, a ne golub mira? Da li ste razmotrili naoružanje – da li su na avionu bile instalirane rakete vazduh-vazduh? Da li je pilot bio trezan? Da li je bio Rus ili Ukrajinac“. To su sve gluposti. Ako posle korekcije ne budu ostali ti intervjui, Bi-Bi-Si će se pred licem celog sveta pokazati kao neprofesionalan i nemoćan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *