ШТА СЕ КРИЈЕ иза мутне мисије Британаца, светски ловци на благо долазе у Србију

ŠTA SE KRIJE iza mutne misije Britanaca, svetski lovci na blago dolaze u Srbiju

5 oktobra 2021

DŽULIJAN Redklif, predsednik kompanije „Art los redžister“ (ALR) koja se u zapadnim medijima opisuje kao „detektivski servis za umetnine“ prošlog petka je u jednom beogradskom hotelu najavio njeno buduće prisustvo u Srbiji.Na konferenciji za medije je kao partnere najavio ovdašnju obnovljenu nevladinu organizaciju Asocijacija za zaštitu nacionalne kulturne baštine „Blago – Treasure“ i firmu „Sejv art“, koja će se baviti istraživanjima, procenom, osiguranjem i obezbeđenjem srpskih umetnina.

Kao njihov osnivač predstavljen je Vukašin Minić Volf, srpskoj javnosti poznat kao operativac britanske detektivske agencije FIA (Forensic Investigative Associates) koji je od 2000. do 2003. prvo za DOS-ovu vladu tražio, navodne Miloševićeve tajne račune na Kipru, a zatim za poznatu kompaniju za proizvodnju cigareta istraživao rute šverca cigareta na Balkanu.

– ALR pozdravlja formiranje kompanije „Sejv art“ u Srbiji koja će pružati usluge koje će omogućiti bolje evidentiranje bogatog srpskog umetničkog nasleđa – rekao je Redklif.

– „Blago-Treasure“ kao dobrotvorna organizacija ponovo započinje misiju očuvanja nasleđa Srbije podizanjem svesti, naročito u srpskoj dijaspori, o potrebi da se obezbede resursi za evidentiranje stanja, istorije i značaja kulturnog nasleđa.

Minić je najavio da će prva misija organizacije „Blago-Treasure“ biti potraga za dragocenostima Narodne biblioteke Srbije koja je izgorela 1941. u nemačkom bombardovanju. Odavno postoje svedočanstva da su pre požara iz nje pokradeni najdragoceniji srpski srednjovekovni rukopisi. Istražitelj nije detaljnije govorio o projektu, osim da će za njega biti potrebni vreme i novac.

Redklif je najavio spremnost za saradnju sa srpskim institucijama naglasivši da ALR ima najveću svetsku bazu podataka o ukradenim i nestalim umetninama. Po njegovim rečima, u njoj je 750.000 registrovanih predmeta, a kompanija godišnje među njima obavi više od 500.000 pretraga za aukcijske kuće, prodavce, kolekcionare i policiju.

Redklifov dolazak u Beograd je izazvao pažnju u stručnim krugovima jer je njegova firma deoničar najvećih svetskih aukcijskih kuća „Sotbis“ i „Kristis“, a njeno prisustvo ukazuje na poslove sa umetninama velike vrednosti. S druge strane, kontroverzama oko ALR zbog korišćenja „nekonvencionalnih metoda“ u sakupljanju i monopolisanju podataka o nestalim umetninama, kao i visokim provizijama za njihov povratak vlasnicima, opširno su se bavili „Fajnenšenel tajms“, „Tajms“, „Gardijan“ i „Njujork tajms“.

Te afere nisu uzdrmale ALR čiji je osnivač i predsednik Džulijan Redklif, stručnjak za krizni menadžment i ima čin pukovnika. Dok je radio u britanskom ministarstvu odbrane 1999. odlikovan je viteškim ordenom Reda Britanskog carstva, a 2008. je za izuzetne zasluge u službi nagrađen medaljom Kraljičinih dobrovoljaca rezervista.

– Sve prodaje koje obavljaju „Sotebis“, „Kristis“ i 140 drugih aukcijskih kuća, 12 najboljih sajmova umetnosti i stotine trgovaca, proveravaju se iz naše baze podataka – sa zadovoljstvom kaže Redklif.

– Trgovina umetničkim delima je poboljšala proveru porekla predmeta, pa je kriminalcima postalo manje isplativo da pokušavaju da prodaju ukradene komade.

Redklif naglašava potrebu da se sva pokretna kulturna baština Srbije detaljno opiše i katalogizuje, radi njenog lakšeg otkrivanja u slučaju da bude ukradena, a za pomoć u tom poslu nudi usluge svoje firme, odnosno ovdašnje kompanije „Sejv art“. U ALR naglašavaju da se sve usluge naplaćuju, s tim što muzeji plaćaju upola manje, a policija dobija podatke besplatno. Ipak, samo službenici ALR mogu da uđu u bazu podataka jer se, kako kažu, tako eliminiše mogućnost zloupotrebe.

Srbija pripada prostorima sa kojih se umetničko i arheološko blago pljačka i odnosi u SAD, zapadnu Evropu i Daleki istok gde ima bogatih kolekcionara. S druge strane, Srbija je i prostor tranzita kojim cirkuliše „umetnička roba“ sa istoka na zapad, ali i obrnuto.

Istočno tržište sa manje kontrola smatra se pogodnijim za „vruće“ komade. Redklif je upoznao ove krajeve tokom hladnoratovskog perioda radeći kao stručnjak osiguranja za rizična ulaganja u socijalističke zemlje.

Zato je posle pljačke Muzeja u Cirihu 2008. kada su odnete slike vredne oko 100 miliona evra prvi povezao tu krađu sa kriminalcima iz bivše Jugoslavije, koji umetnine razmenjuju za drogu i oružje. U priči o dolasku njegove kompanije, ne sme se zaboraviti ni da je Srbija na meti revizionista istorije, kakvi su oni iz Italije, koji pokušavaju da se dočepaju slika iz Narodnog muzeja legalno dobijenih u vidu ratne reparacije.

Utoliko je intrigantnija misija Džulijana Redklifa koji slovi za „velikog igrača“ u svetu umetnina. Na pitanje „Novosti“, šta je pravi motiv posete, odgovorio je diplomatski:

– Postoji više razloga. Prvi je to što na zapadu ima mnogo predmeta ukradenih iz Srbije u ratovima i onih koji su nelegalno iskopani i smatramo da treba pokušati da ih vratimo.

Drugi razlog je to što smo u Srbiji našli neke slike i druge predmete ukradene na zapadu. Istina je da se dešava da neko poseduje predmete koji su ukradeni, ali da to nije znao kada ih je skupo plaćao, pa ne želi da ih vrati bez nadoknade. Zato često moramo da pravimo kompromisne sporazume, da pregovaramo i dođemo do onoga što nazivamo pragmatičnim rešenjem.

NEOBIČNA PONUDA

SRPSKI stručnjaci za zaštitu baštine koje su „Novosti“ konsultovale, kažu da nemaju informacije o inicijativi engleske kompanije da uđe u posao katalogizovanja naše pokretne kulturne baštine.

Ponudu smatraju neobičnom, jer takve baze podataka nacionalnog blaga sme da poseduje samo država. Oni su nam otkrili da je nedavno odbijena ponuda jedne institucije iz Londona koja je tražila dži-pi-es lokacije srpskih arheoloških lokaliteta, navodno radi pravljenja svetske baze podataka.

(Novosti)

KOMENTARI10 komentara

 1. goran says:

  Ovi odvratni britanci i njihove sluge sada unapred vrše popis umjetničkog blaga u Srbiji kada je sutra napadnu da imaju spisak šta da popljačkaju.

  • Carnex says:

   Izdajnici ce im pomoci nece oni morati zato da dolaze.

 2. milorad5 says:

  ko zna šta su nanjušili ima mnogo indicija da je atila hunski pokopan negde u vojvodini,možda su izronili neki predmeti koji mogu da se povežu sa tim.Zatim srpska srednjovekovna baština je jož najvećim delom pokopana, zvanično, ispod zemlje jer niko to od arheologa nije SMEO da istražuje u sfrj.Ovde možda leže pokopana grandiozna otkrića evropske civilizacije možda još ima i takvih stvari koje su ranga sirmijuma i viminacijuma ali mislim da je srpski srednjovekovni period glavna meta tu baš ništa nije kopano niti traženo a srednjivekovna srbija je bila carevina koja je dugo trajala i imala ozbiljno bogatstvo,pisanu i fizičku kulturnu baštinu,čitavi gradovi i zamkovi su potpuno zatrpani razrušeni i zaboravljeni u centralnoj srbiji a vizantijsko nasledje uopšte kao da ne postoji ovde i na kosovu.Ima tu mnogo toga i to se izgleda iskopava hajdučki,i mora da im je došlo u ruke nešto što ukazuje na daleko veće otkriće od jedne narukvice ili prstena.Inače ozbiljni evropski majstori u trgovini ukradenim "umjetinama" sede u zagrebu pa mislim da bi tamo trebali da otvore detektivsku agenciju ako traže POKRADENA dela ali takodje mislim da cilj ovih "detektiva" nije uopšte potraga za ukradenim stvarima,oni njuškaju nešto mnogo krupnije,vrlo je BRZO sve to sklepano,odjednom grom iz vedra neba od britanske brige za srpsko kulturno nasaledje,ma exspress bre, ničim izazvani.

 3. Ilija Čvorović says:

  Mislim da Srbija ima dovoljno stručnih ljudi koji mogu obaviti taj posao. Što se tiče pirgavih otočana i njihovih 'ser' ovaj te 'ser' onaj,krajnje džentlmenski ih treba najuriti usranom motikom.

  • milorad5 says:

   čvoroviću dok naši arheolozi dobiju pare da nešto istraže ovi će da organizuju ekipu odavde da iskopa sve bagerima i odnese preko zagreba u englesku,to je plan.Šta misliš zašto su šiptari rušili onu tvrdjavu prošle god.Pa napalili su se da je blago nemanjića tu.Jedino što stoka iz engleske ne razume je, da blago nemanjića,ako ga zamišljamo kao sanduke sa zlatom i draguljima ne postoji,pravo blago nemanjića je bilo rudno blago,novo brdo i rudnici po srbiji iz kojih su vadili zlato i kovali novac.Iz srbije se organizovano krade arheološko blago i izvozi napolje i to ne može da uspe bez pomoći spolja, na državnom nivou.ZATO ovaj lik dolazi,da organizuje novu ekipu jer je zadnjih par godina popadao čitav niz kopača i švercera, "veterana" u tom poslu iz srbije.U engleskoj se organizovano bave time,gde još mogu da lapnu nešto nekažnjeno i dovuku kod sebe,onaj film indijana džons nije tek tako snimljen postoje timovu koji nadgledaju potencijalne lokacije i traže aktivno nove iz vojnih i finansijskih razloga.Ubrzano se traga za vanzemaljskim tehnologijama,ako mogu da iskopaju nešto, bilo šta a pare se dobijaju za to od djindjuva iz prošlosti koje usput maznu tamo gde nisu našli ništa drugo.Za vreme jeljcina su se razmileli po sibiru,neznam koliko timova je tamo išlo da se rve sa medvedima jer po nekim pričama rusi poseduju aktivnu podzemnu vanzemaljsku bazu negde kod bajakala,jedino što još niko nije uspeo da prodje kroz štit i da je tačno locira.Piezoelektrični materjali plastika i poluprovodnici su ti direktan primer vanzemaljske tehnologije dobijene reverznim inženjeringom.Nijedna od tih tehnologija nema nikakvo teoretsko uporište u prethodnoj vremenskoj liniji klasičnog napredka nauke od jedne grane ka drugoj tokom vremena,jednostavno su se pojavile niotkuda.Jedino tranzistorima su prethodile elektronske lampe ali samo dok nije odgonetnut metod rafinacije i korišćenja silicijuma,dotle, one su samo kopirale princip rada tranzistora.U zadnjih 100 god.smo svedoci kvalitativnom i kvantitativnom skoku INŽENJERINGA I TEHNOLOGIJA koji je bez presedana i mnoge od tehnologija koje su uvedene uopšte nemaju uporište u prethodnom teoretskom, matematičkom ili čak čisto filozofskom modelu u nauci(drugim rečima niko nije čak ni MAŠTAO O TOME).U isto vreme teoretski deo nauke i bavljenje čisto fundamentalnim otkrićima i teorijama(od anštajna i DNK do danas, nijedna VELIKA i DOKAZANA, fundamentalna teorija u bilo kom polju nauke nije prezentovana) STAGNIRA i to ti je čvoroviću posledica REVERZNOG INŽENJERINGA i ISKOPAVANJA svuda redom.ZATO KOPAJU KO LUDI.

 4. Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

  Po'apsiti bagru čim se pojavi. Ukoliko ih meštani "napipaju" na terenu - motke, kolci, vile... čime ko stigne i ko čime preferira nek zaštiti kulturnu baštinu.

 5. doktrina soka says:

  PROTERATI IZ SRBIJE,A SRBE IZDAJICE U PRZUN,KORONA JE PROJEKAT ZA PLJACKU, SIROM ZATVORITE OCI,PRATITE STA SE NOCU RADI OKO MITROVICE,LJUDI NE SPAVAJTE.

 6. milos says:

  prvo vratite lazarevu krunu iz istambula..

 7. Petrovgrad says:

  Nema lepše priče od Eldorad, a tamo beda i jad. Svaki kraj ima priča o zakopanom blagu.Ako Vas put navede u selima oko Novog Brda na KiM, svaki zaseok ima svoju priču o zakopanim tovarima blaga i tajnim tunelima. Mnogi avanturisti i tragači dolazili su sa najnovijim dektetorima za metal tragajući za zlatom, ali nije zabeležen zvanično nijedan slučaj otkrivenog blaga. Slične priče slušam i za Atilino zlato ukopano oko reke Tise. Ja ovakve fenomene i tragače istražujem, i nalazim sličnosti sa nagradnim igrama, lutrije i sl. Vaqda je to neka nada da će mu se posrećiti da dođe do bogatstva. Što se tiče kulturnog pisanog nasleđa i umetnine, mislim da je dosta izneto iz Srbije. Prvo je Vuk Stefanović Karadžić izneo mnoge retke knjige iz crkava i manastira i gubi im se trag. Da li ih je prodaao ili šta je sa njima mogu da predpostavljam. Šta god da je radio je za interes Austrije, a Ona u interes zatiranja naše duhovnosti. Što se tiče slika i ostale umetnine to su komunisti popljačkali i prodali na zapad, sve što im je došlo pod ruku prilikom oslobađanja Beograda i drugih gradova.Ovi što dolaze mogu da popišu slike Naivaca iz Kovačice ili Uzdina.Skanjati od njih što dalje i uvaliti im da popišu kopije.Dalje od Paje Jovanovića, Predića i drugih velikana.Zapadna evropa je pljačkaška tvorevina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *