Šta se krije iza Pajtićeve najave o energičnijoj borbi za autonomiju?

Šta se krije iza Pajtićeve najave o energičnijoj borbi za autonomiju?

28 septembra 2013

Bojan-PajticJoš energičnija borba za autonomiju Vojvodine biće politički odgovor demokrata na hapšenje šefa poslaničkog kluba DS u pokrajinskoj skupštini Borislava Novakovića.

To je najavio Bojan Pajtić, predsednik pokrajinske vlade, čija je vladajuća garnitura praktično ostala kao jedino jako uporište DS u Srbiji.

Istovremeno, ta poruka zamenika predsednika DS stiže neposredno pošto je i Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan, rekao da je sada najbolji trenutak da se otvori pitanje ustavnog položaja Vojvodine.

Pajtić za „Novosti“ nije želeo da precizira šta će sve tačno podrazumevati pojačana bitka za autonomiju, samo je dodao da će insistirati na doslednom poštovanju Ustava i zakona. On je najavio i da će u taj proces ići zajedno sa koalicionim partnerima iz SVM i LSV.

Ištvan Pastor, predsednik pokrajinskog parlamenta i lider SVM, pokušava da „spusti loptu“:

– Treba što pre da sednemo i u korektnom i inteligentnom razgovoru započnemo rešavanje niza otvorenih tema kao što su Zakoni o finansiranju Vojvodine i o nadležnostima.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš smatra da je u Vojvodini trenutno na delu sukob dveju političkih opcija – SNS, koji optužuje aktuelnu vlast da je kriminalna, i DS, koji uzvraća naprednjacima rečima da oni sprovode diktaturu.

– Mislim da SNS treba da dozvoli da institucije rade svoj posao, a demokrate treba da se prisete da su oni diktaturu uveli još 2008. godine – kaže Kostreš.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *