ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СТРАТЕГИЈЕ ЗАПАДА? Разбили су СФРЈ, а сада…

ŠTA SE KRIJE IZA STRATEGIJE ZAPADA? Razbili su SFRJ, a sada…

17 oktobra 2020

Novi investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen ovih dana u Briselu, kao jedan od ciljeva postavio je bolje povezivanje regiona, iako su vodeće članice EU svojevremeno među prvima pozdravile raspad Jugoslavije.Prvo rasturiš, sad bi da spajaš, primećuje publicista Branko Pavlović, koji ipak smatra da je takvo ponašanje samo naizgled kontradiktorno.

Na raspadu Jugoslavije, objašnjava Pavlović za Sputnjik, insistirali su zato što je ona bila suverena i bila je prepreka za širenje njihovih, pre svega, ekonomskih, a onda i drugih interesa.

Rasturena Jugoslavija, da bi se spajao region

„Sad su napravili veliki broj malih i suštinski nesuverenih ili jedva suverenih država kojima oni diktiraju makroekonomsku politiku. Dakle, Jugoslaviju su rasturali da bi uništili bilo kakvu mogućnost da ta privreda jednom postane konkurentna, a svakako da uđu na njeno tržište, unište njenu privredu i rasparčaju je na male države. A onda dođu i kažu — hajde sad da integrišemo“, s gorčinom primećuje Pavlović.

Ekonomista dr Goran Nikolić kao dokaz da je u planovima za region geopolitika često iznad ekonomije vidi i projekat „mini Šengen“, mada primećuje da je dobra okolnost za Srbiju što je najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu i ima suficit sa zemljama regiona.

„Pozdravljam svaki napor u tom pravcu. Više ćemo izvoziti i imati više prihoda. Imamo sreću da se to uklapa s našim ekonomskim interesima. Ali tu postoji ciničan motiv Brisela, a to je da je evropsko proširenje koje je ionako bilo na dugom štapu, postalo na još dužem. Ovo je neka zamena za članstvo“, upozorava Nikolić.

Evropske investicije — šargarepa, ali ne zasađena

Ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan predviđa da se za projekte u regionu do 2027. izdvoji devet milijardi evra bespovratnih sredstava, a u narednih deset godina još i garantni fond koji bi angažovao do 20 milijardi evra iz raznih međunarodnih finansijskih institucija.

Kako je tokom posete zemljama regiona objasnio komesar za proširenje Oliver Varhelji, bespovratna sredstva namenjena su za pet prioritetnih sektora — transport, energetiku, životnu sredinu, digitalnu agendu i privatni sektor i omladinu. Varhelji veruje da će to podstaći napredovanje regiona na evropskom putu i njegovo bolje povezivanje i približavanje jedinstvenom tržištu Unije.

Po mišljenju Pavlovića, najavljene bespovratne investicije EU u Srbiji su šargarepa koja još nije ni zasađena i pitanje je koliko će uopšte da raste. Ne samo da se suma od devet milijardi kojom se barata odnosi na čitav Zapadni Balkan i to za više godina, već su, kako kaže, svi planovi bespovratnih sredstava vezani za veliki paket navodnih bespovratnih sredstava od 390 milijardi koji još nije dogovoren.

EU ima običaj da vrlo pompezno najavljuje iznose koje daje, a u suštini se radi o relativno malim parama, ne samo u komparaciji sa njihovim ukupnim sredstvima, nego i kad je u pitanju fiskalna potrošnja pojedinačnih zemalja, ističe Goran Nikolić.

On precizira da je ono što je Srbija dobijala od EU u prethodnih sedam godina i što će dobijati u narednih sedam jedva oko jedan odsto njene ukupne fiskalne potrošnje, što su male sume.

„Malo više od ništa“

„Pritom, najveći deo tih sredstava ne ide u budžet nego za namenske programe EU, gde se to svodi na ubeđivanje ljudi da je dobro bacati smeće u prave kontejnere ili da je poželjno ići ka evro ili evroatlantskim integracijama.Od toga nema mnogo hleba — oko 200 miliona evra godišnje, a sad će biti 220 ili 250. Radi se o veoma skromnim parama. Međutim, kad pomnožite to sa sedam godina, pa dodate sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Tursku, pa onda ako bude garantni fond od čega nema ništa, pa dodate neke zajmove koje daje EBRD ili EIB, ispadne da nas oni mnogo pomažu“, kaže Nikolić.

On napominje da treba imati u vidu da gro tih para ide nevladinim organizacijama ili čak stranicama koji sve to organizuju, tako da se, kako primećuje, sve svede na „malo više od ništa, mnogo priče, lepo upakovano, a unutra mrvice“.

VIDEO:

(Sputnik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Si Ju Leter Aligeder says:

  Ali zašto su je razbili? Zato što je bila Titova, a taj Tito je osnivač tada najvećeg i najjačeg bloka u svetu. Bloka nesvrstanih zemalja koji se borio protiv imperijalizma Amerike i Engleske, borio se za slobodu porobljenih kolonija svuda u svetu, nešto kao i komandante Če Gevara i Fidel Kastro, zato je naš Tile uvek pušio "kubanke" tompusiće od kubanskih prijatelja.

  • Zoltan Ssiveski says:

   At prop je nesvrstane po zadatku , da sve te nesvrstane nebi tousle na stranu koja veliki a neodgovara

  • Kosovac says:

   @ Si Ju Leter Aligeder, …..Nije Jugoslavija bila Titova. Kada je taj satrap lipsao, nije mogao Jugoslaviju da ponese sa sobom. Nego ju je ostavio nekom komitetu „prededništvo“, i tek posle 10 godina je Evropa razbila Jugoslaviju. ……………Nije jasno dokle će da se javljaju takvi tipovi kao ti, sa rezidualnom titoističkom energijom. Malo nam je Draškovićevaca, Đinđićevaca, Vučićevaca, samo nam još fali da zabiberite vi Titoistički komunisti.

  • milos says:

   Pokret nesvrstanih je osnovan da se te zemlje ne bi svrstale uz SSSR i kao takav je imao prikrivenu podrsku zapada

  • Željko says:

   Razbili su je zato što je nakon Brozove smrti SFRJ bila Srpska Federativna Republika Jugoslavija, ili Velika Srbija gdje je samo jedan narod, srpski, imao sve a ostali narodi i narodnosti skoro ništa!

 2. Kosovac says:

  Publicista Branko Pavlović. Ekonomista dr. Goran Nikolić. Hvala Bogu da se u medijumima našao neko ko raskrinkava lopovsku politiku Evropske Unije. Da podsete nas medijumske potošače da mi od tog pompezno najavljenog poklanjanog novca ima da čujemo samo zveket dok se on trpa u džepove sorošoidnih Srba i evropljana tipa Miroslava Lajčaka. ……………Poštovani Branko Pavlović me je svojim izlaganjem o brizi Evropske Kriminalne Unije za „bolje povezivanje regiona Zapadnog Balkana (Velike Srbije)“, podsetio na ovejanog srpskog kriminalca Mlađana Dinkića. Dinkić je bio promoter Evropskog razbijanja Srbije takođe na regione. Pa kada su uspeli (za sada administrativno) da Srbiju razbiju na regione (etničke), onda je Dinkić osnovao partiju „Ujedinjeni Regioni Srbije“, pa je kao Evropska Unija sada, to što je razbio, rešio da „ujedinjuje“, odnosno da srpskim mulcima proda Muda Za Bubrege.

 3. šiško says:

  Ne shvatam šta je ovde čudno? Razbili su SFRJ da bi tu SFRJ, a naročito Srbiju opljačkali i plasirali svoje interese i ljude za budućnost, ne libeći se pritom ni kečeva iz rukava i drugih marifetluka. Kad su pokupili talon sabrali su štihove i tri na karte, a sad, kao što se to uvek radi, skupljaju ponovo sve karte na gomilu i kreću da ih ponovo mešaju. I tako do 101, tj. dok Srbija ne nestane. Nema tu nikakvog razloga za čudjenje ili nedoslednosti. Naprotiv, zapad je savršeno dosledan i pedantan u primeni ovog metoda, od vajkada ga je u istoj formi i istim sredstvima primenjivao i primenjivaće sve dok im on bude donosio korist. I kraljevina Jugoslavija je takodje bila samo metod za uništenje Srba. Meni samo nije jasno kako to mnogi Srbi još uvek nisu shvatili.

 4. marko says:

  kakva evropa i ona nema novca da bih dala balkanu kraj svakoj prici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *