ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СТРАТЕГИЈЕ ЗАПАДА? Разбили су СФРЈ, а сада…

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СТРАТЕГИЈЕ ЗАПАДА? Разбили су СФРЈ, а сада…

17 октобра 2020

Нови инвестициони план за Западни Балкан, усвојен ових дана у Бриселу, као један од циљева поставио је боље повезивање региона, иако су водеће чланице ЕУ својевремено међу првима поздравиле распад Југославије.Прво растуриш, сад би да спајаш, примећује публициста Бранко Павловић, који ипак сматра да је такво понашање само наизглед контрадикторно.

На распаду Југославије, објашњава Павловић за Спутњик, инсистирали су зато што је она била суверена и била је препрека за ширење њихових, пре свега, економских, а онда и других интереса.

Растурена Југославија, да би се спајао регион

„Сад су направили велики број малих и суштински несуверених или једва суверених држава којима они диктирају макроекономску политику. Дакле, Југославију су растурали да би уништили било какву могућност да та привреда једном постане конкурентна, а свакако да уђу на њено тржиште, униште њену привреду и распарчају је на мале државе. А онда дођу и кажу — хајде сад да интегришемо“, с горчином примећује Павловић.

Економиста др Горан Николић као доказ да је у плановима за регион геополитика често изнад економије види и пројекат „мини Шенген“, мада примећује да је добра околност за Србију што је највећа економија на Западном Балкану и има суфицит са земљама региона.

„Поздрављам сваки напор у том правцу. Више ћемо извозити и имати више прихода. Имамо срећу да се то уклапа с нашим економским интересима. Али ту постоји циничан мотив Брисела, а то је да је европско проширење које је ионако било на дугом штапу, постало на још дужем. Ово је нека замена за чланство“, упозорава Николић.

Европске инвестиције — шаргарепа, али не засађена

Економско-инвестициони план ЕУ за Западни Балкан предвиђа да се за пројекте у региону до 2027. издвоји девет милијарди евра бесповратних средстава, а у наредних десет година још и гарантни фонд који би ангажовао до 20 милијарди евра из разних међународних финансијских институција.

Kако је током посете земљама региона објаснио комесар за проширење Оливер Вархељи, бесповратна средства намењена су за пет приоритетних сектора — транспорт, енергетику, животну средину, дигиталну агенду и приватни сектор и омладину. Вархељи верује да ће то подстаћи напредовање региона на европском путу и његово боље повезивање и приближавање јединственом тржишту Уније.

По мишљењу Павловића, најављене бесповратне инвестиције ЕУ у Србији су шаргарепа која још није ни засађена и питање је колико ће уопште да расте. Не само да се сума од девет милијарди којом се барата односи на читав Западни Балкан и то за више година, већ су, како каже, сви планови бесповратних средстава везани за велики пакет наводних бесповратних средстава од 390 милијарди који још није договорен.

ЕУ има обичај да врло помпезно најављује износе које даје, а у суштини се ради о релативно малим парама, не само у компарацији са њиховим укупним средствима, него и кад је у питању фискална потрошња појединачних земаља, истиче Горан Николић.

Он прецизира да је оно што је Србија добијала од ЕУ у претходних седам година и што ће добијати у наредних седам једва око један одсто њене укупне фискалне потрошње, што су мале суме.

„Мало више од ништа“

„Притом, највећи део тих средстава не иде у буџет него за наменске програме ЕУ, где се то своди на убеђивање људи да је добро бацати смеће у праве контејнере или да је пожељно ићи ка евро или евроатлантским интеграцијама.Од тога нема много хлеба — око 200 милиона евра годишње, а сад ће бити 220 или 250. Ради се о веома скромним парама. Међутим, кад помножите то са седам година, па додате све земље Западног Балкана, укључујући Турску, па онда ако буде гарантни фонд од чега нема ништа, па додате неке зајмове које даје ЕБРД или ЕИБ, испадне да нас они много помажу“, каже Николић.

Он напомиње да треба имати у виду да гро тих пара иде невладиним организацијама или чак страницама који све то организују, тако да се, како примећује, све сведе на „мало више од ништа, много приче, лепо упаковано, а унутра мрвице“.

ВИДЕО:

(Спутник)

KOMENTARI8 коментара

 1. Si Ju Leter Aligeder says:

  Ali zašto su je razbili? Zato što je bila Titova, a taj Tito je osnivač tada najvećeg i najjačeg bloka u svetu. Bloka nesvrstanih zemalja koji se borio protiv imperijalizma Amerike i Engleske, borio se za slobodu porobljenih kolonija svuda u svetu, nešto kao i komandante Če Gevara i Fidel Kastro, zato je naš Tile uvek pušio "kubanke" tompusiće od kubanskih prijatelja.

  • Zoltan Ssiveski says:

   At prop je nesvrstane po zadatku , da sve te nesvrstane nebi tousle na stranu koja veliki a neodgovara

  • Kosovac says:

   @ Si Ju Leter Aligeder, …..Није Југославија била Титова. Када је тај сатрап липсао, није могао Југославију да понесе са собом. Него ју је оставио неком комитету „предедништво“, и тек после 10 година је Европа разбила Југославију. ……………Није јасно докле ће да се јављају такви типови као ти, са резидуалном титоистичком енергијом. Мало нам је Драшковићеваца, Ђинђићеваца, Вучићеваца, само нам још фали да забиберите ви Титоистички комунисти.

  • milos says:

   Pokret nesvrstanih je osnovan da se te zemlje ne bi svrstale uz SSSR i kao takav je imao prikrivenu podrsku zapada

  • Željko says:

   Razbili su je zato što je nakon Brozove smrti SFRJ bila Srpska Federativna Republika Jugoslavija, ili Velika Srbija gdje je samo jedan narod, srpski, imao sve a ostali narodi i narodnosti skoro ništa!

 2. Косовац says:

  Публициста Бранко Павловић. Економиста др. Горан Николић. Хвала Богу да се у медијумима нашао неко ко раскринкава лоповску политику Европске Уније. Да подсете нас медијумске потошаче да ми од тог помпезно најављеног поклањаног новца има да чујемо само звекет док се он трпа у џепове сорошоидних Срба и европљана типа Мирослава Лајчака. ……………Поштовани Бранко Павловић ме је својим излагањем о бризи Европске Криминалне Уније за „боље повезивање региона Западног Балкана (Велике Србије)“, подсетио на овејаног српског криминалца Млађана Динкића. Динкић је био промотер Европског разбијања Србије такође на регионе. Па када су успели (за сада административно) да Србију разбију на регионе (етничке), онда је Динкић основао партију „Уједињени Региони Србије“, па је као Европска Унија сада, то што је разбио, решио да „уједињује“, односно да српским мулцима прода Муда За Бубреге.

 3. šiško says:

  Ne shvatam šta je ovde čudno? Razbili su SFRJ da bi tu SFRJ, a naročito Srbiju opljačkali i plasirali svoje interese i ljude za budućnost, ne libeći se pritom ni kečeva iz rukava i drugih marifetluka. Kad su pokupili talon sabrali su štihove i tri na karte, a sad, kao što se to uvek radi, skupljaju ponovo sve karte na gomilu i kreću da ih ponovo mešaju. I tako do 101, tj. dok Srbija ne nestane. Nema tu nikakvog razloga za čudjenje ili nedoslednosti. Naprotiv, zapad je savršeno dosledan i pedantan u primeni ovog metoda, od vajkada ga je u istoj formi i istim sredstvima primenjivao i primenjivaće sve dok im on bude donosio korist. I kraljevina Jugoslavija je takodje bila samo metod za uništenje Srba. Meni samo nije jasno kako to mnogi Srbi još uvek nisu shvatili.

 4. marko says:

  kakva evropa i ona nema novca da bih dala balkanu kraj svakoj prici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u