Šta se krije iza zidina Ministarstva spoljnih poslova Srbije?

Šta se krije iza zidina Ministarstva spoljnih poslova Srbije?

5 novembra 2014

branko-lazarevic-1393017749-449625Srpska diplomatija je u stanju rasula. Pojedini ambasadori Srbije imaju pozamašne kriminalne dosijee, a drugi ne poseduju nikakve kvalifikacije za rad u diplomatiji. Evo ko nas predstavlja u svetu.

Kakve država, takvi i ambasadori

Slučaj Branka Lazarevića

Branko Lazarević je otpravnik poslova u našoj ambasadi u Atini, iako je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužni predlog protiv njega. To znači da Srbiju i dalje predstavlja čovek koji je optužen da je odavao službene tajne poznatom pljevaljskom narko-bosu Darku Šariću.

Prema saznanjima Teleprompter.rs, Lazarević je u Ministarstvu spoljnih poslova zaposlen protivno zakonu, ne ispunjava uslove za bilo kakvo diplomatsko zvanje jer nikada ranije nije radio u MSP, a već četiri godine je na službi u ambasadi Srbije u Atini. Ambasadora u Atini nemamo već oko godinu dana, a nije ni predložen novi.

Osnovna plata mu je oko 3.200 evra koju je primao i dok je par meseci bio na ispitivanjima u policiji i kućnom pritvoru u Beogradu, saznaje Teleprompter.rs. Lazarević ima i dodatak kao otpravnik poslova, službeni automobil, vozača i ostale dodatke.

Diplomatija puna starleta, manekenki i glumica

Vuk Jeremić je za vreme svog mandata ministra spoljnih poslova masovno i nezakonito zapošljavao. Prema kadrovskom spisiku Ministarstva finansija, MSP bi trebalo da zapošljava oko 1.000 ljudi. Jeremić je taj broj uvećao za oko 100, a prema pisanju medija, Mrkić je na tu brojku dodao još 400 novozaposlenih u MSP.

Mrkić je masovno zapošljavao starlete, glumice, rođake, komšinice, prijateljice, kolege i njihovu decu, uglavnom bez odobrenja Vlade.

Manekenka Marija Grujić

Ovih dana bi trebalo da isteknu ugovori manekenki Mariji Grujiću koja je u medijima predstavljena kao “nova golišava savetnica u diplomatiji” koju je zaposlio Ivan Mrkić. Glumici Neveni Ljubić Lojović bi takođe trebalo da istekne ugovor ovih dana. One su radile kao savetnice u službi za odnose s javnošću, saznaje Teleprompter.rs

Glumica Dušanka Šešlija

Slična je situacija i sa Dušankom Šešlijom, još jednom Mrkićevom “prijateljicom”.

„Šešlija je po Mrkićevom nalogu poslata na radno mesto u Madrid koje ne postoji! Tamo je prvih šest meseci živela u hotelu. Inače, ne zna španski, nikad nije polagala nijedan diplomatski ispit i ne zna se po kom ju je osnovu Mrkić zaposlio“, priča izvor Teleprompter.rs

“Starleta” Danijela Pušara

U MSP normalno radi i Danijela Pušara koja je kod Mrkića bila portparol MSP.

„To je čak i za MSP bilo šokantno i neviđena uvreda za državu i diplomatiju. Ona i dalje radi u MSP. Nije poznato na kom radnom mestu i zašto i koje uslove ima i ko joj i zašto isplaćuje platu“, priča naš izvor.

Slučaj Snežane Miljanić

„Generalni konzul u Minhenu je, po zlu i finansijskim zloupotrebama, čuvena Snežana Miljanić, stari kadar SPO, bliska prijateljica Danice Drašković i Ivane Pejović“, priča naš izvor. Miljanićeva je u javnosti poznata kao polugola devojka sa omota CD-a Olivera Mandića.

Nepotizam

Mediji su ranije pisali da zaposlenje u MSP imaju unuk književnika Dobrice Ćosića, Nikola, zatim Danko Jovanović, sin nekadašnjeg ambasadora Srbije pri UN Vladislava Jovanovića, kao i Ratomir Milikić, sin Ljiljane Nedeljković, nekadašnje šefice kabineta Vojislava Koštunice, koji je zamenik ambasadora u Strazburu.

Ambasador u Budimpešti Rade Drobac zaposlio je sina u MSP, ambasador Dragan Županjevac, koji je poslednji ambasador Srbije u Atini, u MSP je našao posao za rođenog brata.

Dejan Šahović, nekadašnji ambasador u Njujorku, Ženevi i Budimpešti, u vreme ministra Vuka Jeremića zaposlio je u MSP svog brata Ivana Šahovića, iako nema diplomatskog iskustva.

Ivan Samardžić, sin Slobodana Samardžića (DSS) i nekadašnjeg ministra za KiM, primljen je u MSP u vreme dok je ministar bio Vuk Drašković. Nekoliko godina proveo je u ambasadi Srbije u Briselu, a sada je privremeni otpravnik poslova u Maroku.

U ambasadu u Beču otišla je nedavno i Sanja, ćerka Srđana Šajna, predsednika Romske partije. Ona radi kao ataše za kulturu i medije, a mediji su već pisali da je pre diplomatije držala ugostiteljski objekat.

Jelena Plakalović, ćerka bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, već dugo je u konzulatu u Njujorku, a Mrkić joj je produžio mandat.

„Zanimljivo je da je Jelena Živojinović, ćerka glumca Velimira – Bate Živojinovića, u ambasadi na Kubi već skoro 10 godina i da joj je u Mrkićevo vreme služba produžena iako to nije praksa“, pisao je ranije “Blic”.

Prema našim saznanjima, sve gorenavedene “diplomate” i dalje rade u MSP. Preko rodbinskih veza nedavno su zaposlenje u MSP našli i Nemanja Diković, sin načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, Olja Sretenović, ćerka glumice Jelice Sretenović, Gordana Aligrudić, supruga Miloša Aligrudića (DSS), Jelena Tanasković, ćerka Darka Tanaskovića ambasadora Srbije pri UNESKO.

Inače, Tanasković je penzioner i profesor arapskog jezika. Ima 67 godina i po Zakonu o radu nije mu dozvoljeno da radi. Osim toga, Tanasković nikada nije imao veze sa UNESKO, niti sa sistemom UN.

On ima oko 4.500 evra platu, plaćenu rezidenciju, dva vozača, pomoćnike, poslugu, dodatke za baštovane i kućne pomoćnice, reprezentaciju, itd.

U MSP još rade i Bogdana Koljević, ćerka Nikole Koljevića.

„Ona je vrlo politički aktivna i osnivač je nove stranke Nenada Popovića. Niko ne zna šta radi, jer ni ne dolazi na posao, mada “radi” u kabinetu ministra. Ovo je nespojivo sa statusom državnog službenika, ali plata se redovno prima“, priča izvor Teleprompter.rs

Novinar Boško Jakšić je zaposlio sina u MSP, kao i svi ostali, bez konkurs i na nepostojeće radno mesto.

Ćerka Svetka Kovača je zaposlena u vreme Jeremića bez konkursa i dalje je na službi u ambasadi u Parizu. Tamo je i kuma Vuka i Nataše Jeremić, Maja Raković koja je nezakonito zaposlena, nije polagala nijedan diplomatski ispit, nijedan jezik, niti je ranije radila u MSP, otkriva naš izvor.

Zoran Vujić, inženjer poljoprivrede je direktor za Evropsku uniju. Inače, on ima i špansko i čileansko državljanstvo. Bio je šef kabineta i pomoćnik ministra Jeremića. Ovaj agronom ima i zvanje ambasadora, iako je samo jednom bio na službi i to u Madridu, gde je vlasnik kafića, otkriva naš izvor blizak diplomatiji.

Defektolog Aca Jovanović je direktor Direkcije za konzularne poslove. On je policajac koji je uz rad u poznim godinama “završio” defektologiju, ubacio se u službu obezbeđenja MSP, a sada se prebacio u diplomatiju i ima zvanje ambasadora!

Goran Petrovic je v.d. šefa “bilaterale”, iako ne zna nijedan strani jezik i redovno se bruka pred stranim ambasadorima, priča naš izvor. “Osim toga, ne zna ni posao, nikad nije polagao nijedan diplomatski ispit, niti je ikada bio na službi. Bio je u Čedinom LDP-u, a sada je s Rasimom Ljajićem.”

Bez ispita i bez engleskog jezika u diplomatiju

Prema rečima našeg izvora, naše diplomate se redovno brukaju jer ne znaju da govore engleski jezik. Imajući u vidu to da ni sam ministar Dačić ne zna ni da bekne na engleskom, ne čudi podatak da je direktor Direkcije za Evropu, Slobodan Marinković, negde na početnom nivou engleskog jezika.

Dejan Marinković, koji je prošle godine nezakonito zaposlen bez konkursa, bez polaganja bilo kakvih ispita i jezika je čak i napredovao. Postao je glavni inspektor, odnosno, šef unutrašnje kontrole MSP! Ovaj otpadak DS kadra je radio za Đilasa u Narodnoj kancelariji bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Marinkovića je ilegalno u MSP primio niko drugi nego Ivan Mrkić. Prvo je radio po osnovu ugovora, pa je kasnije dobio stalno zaposlenje.

„Marinković je inače i kum prvog Mrkićevog šefa kabineta Petra Vica. On je karijerni diplomata, sada ambasador u Hagu i rođak/nećak svog strica Ratomira Vica, koji je takođe bio ambasador. On ga je i ubacio u MSP“, navodi naš izvor.

Kako saznajemo, Mrkić je prvo postavio novozaposlenog Marinkovića za šefa Disciplinske komisije MSP, “a onda poslednjeg radnog dana u MSP za glavnog inspektora, čime je razbesneo sve zaposlene jer je jasno da je to mesto predviđeno za iskusne ambasadore pred kraj karijere sa ogromnim iskustvom”, priča naš izvor.

„Mrkić je tog poslednjeg radnog dana zaposlio preko 50 ljudi i oni svi i dan danas najnormalnije rade. To su starlete, glumice, DIF-ovci, sportski menadžeri, arhitekte, građevinci“, nabraja naš izvor iz MSP.

Ambasadorka Srbije tužila državu Strazburu i traži odštetu

Izvor Teleprompter.rs otkriva da u Parizu imamo dva ambasadora, dva u Beču (Austrija i OEBS), tri u SAD (jedan u Vašingtonu i još dva pri misiji UN u Njujorku), čak pet u Briselu (tri u misiji EU, jednog u Belgiji i jednog za NATO).

Kako saznajemo, oni svi primaju ambasadorske plate od oko 4.500 evra.

„Jedan od ambasadora u Briselu, Ksenija Milivojević Milenković, je osoba iz klana G17, koja je tužila državu Srbiju u Strazburu i traži odštetu, a onda su je Tadić i Jeremić zaposlili, Mrkić sačuvao, Dačić unapredio i ona i dalje najnormalnije radi u Briselu. Ksenija Milivojevic Milenkovic je inače i ćerka karijernog diplomate Zorana Milivojevića“, otkriva naš izvor.

Smanjenje plata neće ni osetiti

Smanjivanje plata će biti minimalno u okviru MSP. Smanjenje će biti izvedeno na sličan način kao što ambasador u Engleskoj, Ognjen Pribićević, laže svoju ženu i sud za alimentaciju, o čemu je Teleprompter.rs još ranije pisao.

Pročitaj: Ambasador Srbije u Londonu tvrdi da mu je plata 600 evra zbog manje alimentacije

„Dakle, plate ambasadora će biti smanjene u zemlji, ali u inostranstvu minimalno, negde oko jedan odsto, jer će, kao Pribićević, prikazati da im plate nisu od tri do četiri hiljade evra, već kao da su u Srbiji, od 600 do 800 evra. Taj deo će biti umanjen za jedan odsto, tako da će u evrima to biti apsolutno zanemarljivo“, otkriva naš izvor.

Naš izvor još dodaje da Ivan Mrkić i dalje prima dve plate, od MSP i kod predsednika Nikolića kao njegov savetnik.

Poslanik Demokratske stranke, Borko Stefanović, i dalje prima dve plate, jednu od MSP, a drugu od Skupštine Srbije, iako u Agenciji za borbu protiv korupcije piše da prima samo skupštinsku plate, otkriva naš izvor iz diplomatije.

Stefanović je ove navode demantovao preko svog zvaničnog Tviter naloga.

Željko Jović, koji je nedavno nezakonito zaposlen, prebačen je u kancelariju Marka Đurića, čiji je lični prijatelj, ali i dalje ima i radno mesto u MSP sa zvanjem ambasadora! Takođe prima dve plate.

Naš izvor još dodaje da je sin atentatora na Borisa Tadića i Mrkićev šef kabineta, Vladimir Marić, imenovam za ambasadora u Indiji, iako nije profesionalni diplomata i nije legalno zaposlen. U MSP ga je ubacila Roksanda Ninčić i ne zna se da li je nostrifikovao diplomu.

Njegov prijatelj, Marko Blagojević, obični šofer koji je radio kao specijalni savetnik ministra Mrkića, ima zvanje ambasadora i prima ambasadorsku platu, otkriva naš izvor blizak diplomatiji.

Zaključak

Dragi građani, ovo su ljudi koji predstavljaju državu Srbiju u svetu – šoferi, starlete, kriminalci, manekeni, glumci, neškolovani, neobrazovani… Kakva nam je država, takvi su nam i predstavnici.

Mi plaćamo njihov lagodan “luksuzni” život u svetu, dok mi štedimo i stežemo kaiš za “bolje sutra”.

Naš predsednik Vlade se hvali kako je Srbija poštovana svugde u svetu od kako je on preuzeo premijersku fotelju. Međutim, imajući u vidu to koliko razvijene zemlje ulažu u ugled svojih ambasadora i predstavnika, veoma je teško za poverovati da je Srbija cenjena na osnovu manekenki, starleta i ostalih prostitutki.

(Teleprompter)

KOMENTARI4 komentara

 1. dragan says:

  UZAS

 2. dragan says:

  koliko se secam i gospodin mrkic je bio sps kadar,draskovic bio u milosevicevoj vladi na mestu gde je sada dacic ako se nevaram gde god da je mutno gospodin dacic je nezaobilazan barem po aferama koje citam po novinama

 3. Djuric Milos Trstenik says:

  Kakvi su nam predstavnici u svetu jos je dobro i da smo zivi.Ama bre smanjuj i njima platu 20 % pa ako im se ne isplati neka se vracaju u zemlju(tesko da ce se ko vratiti).Ima ko ce da ide i za te manje pare i privilegije da nas predstavlja u svetu,a mozda i bolje od njih.

 4. Rade Bukarar says:

  ako je i 20 posto ovo tacno da bude sramota za drzavu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *