ШТА СЕ ОВДЕ УСТВАРИ ДЕШАВА? Зашто Русија тако убрзано ПОТАПА америчку империју?

ŠTA SE OVDE USTVARI DEŠAVA? Zašto Rusija tako ubrzano POTAPA američku imperiju?

20 juna 2019

Prema rečim guvernerke Centralne banke Rusije, banke iz nekoliko zemalja planiraju da učestvuju u ruskoj mreži za transfer novca, koja služi kao alternativa SWIFT sistemu.

“Naša mreža je otvorena za spoljne partnere koji žele da se priključe. Ovaj posao je već u toku i banke iz nekoliko zemalja su spremne da se priključe” rekla je Elvira Nabiulina na prvoj studentskoj konferenciji EU – Rusija, koja se održava u Moskvi.Moskva je počela sa radom na sopstvenom platnom servisu koji je nazvan SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka) a koji je razvijen usred pretnji da Rusija može biti isključena iz SWIFT-a.

Guvernerka Centralne banke Rusije kaže da ruska alternativna mreža ima iste standarde kao i SWIFT. Pogodno je za one koji se pridruže jer ne moraju da menjaju svoje interne mehanizme. Štaviše, ne samo banke već i velika preduzeća mogu direktno da se priključe, što su neka već i učinila.

U međuvremenu, SPFS se već koristi u Rusiji, gde 18 odsto novčanih transakcija prolazi kroz ovaj sistem. Banke stoga mogu da biraju koji sistem žele da koriste i “brzo se prebace” u slučaju bilo kakvog rizika, kaže Nabiulina.Ranije ove godine, ruska Centralna banka objavila je da je alternativa SWIFT sistemu u zemlji ostvarila značajan napredak jer je već u skladu sa međunarodnim standardima i strani igrači se mogu integrisati u njega. U aprilu, regulator je saopštio da je potpisao sporazume sa dva nerezidenta i razgovarao sa još pet. Ulazak u mrežu omogućava stranim igračima da zaobiđu zapadne sankcije, omogućavajući im da sarađuju sa ruskim kompanijama pogođenim sankcijama.

Na domaćem nivou se, oko 500 učesnika, uključujući velike ruske finansijske institucije i kompanije, već pridružilo SPFS mreži.

(logicno.com)

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Nabiulina je najveci bankarski olos i ona Putina vrti oko malog prsta. Sve sto radi ta zena je protiv Rusije.

  • Željko says:

   Putinovi glavni savjetnici su: Anton Vajn Estonac, Elvira Nabiulina Tatarka, Šojgu pripadnik nekog naroda iz Sibira, šef Gazproma Nijemac Miler, Franc Klincevič, skoro svi tranzicijski milijarderi pripadnici izabranog naroda, kćerka od nominalno drugog čovjeka Rusije živi na liniji "veliki brat"-UK a unuka Lavrova niti ni poznaje ruski jezik, mogu još nabrajati, sve u svemu rezime susjedi OPET igrate na pogrešnu kartu! BTW Djevojačko prezime Putinove majke je Šalomova, dakle pripadnica izabranog naroda!

   • Srboljub says:

    Razlika između nas Srba i vas je da nam pripadnost drugim narodima ne smeta, tako da ovo što navodite za Ruse ne vidimo kao opasnost po njih. Naprotiv, snaga je u sposobnosti da integrišete druge.

 2. Zoran says:

  A naslov trebalo da glasi: Rusija zuri da je ne iskljuce sa Svifta. Kao onaj vic u doba SSSR-a, takav je naslov: Prenosi ruski radio da je u trkama predsdniak drzava, SSSR zauzeo odlicno trece mesto. A ne kaze da se trkali predsednici samo 3 drzave.

  • deda says:

   Interesantno. Oco bi bilo poželjno čuti na nekom međunarodnom finansijskom, a i poliričkom forumu. Mislim da je ovo pomalo skučen prostor za takva saznanja. ????

 3. Velika Metla says:

  Ne potapa njih Rusija,nego Gospod Bog,kao što je i svaku prethodnu imperiju uništio,ili je sveo na minimum svake vrste. Pravda jeste spora,ali je dostižna,i ništa,i niko,je ne može zaustaviti.

 4. persida says:

  Milioni nestalih od te pravde imaju malo vajde. Pozivanje na kosmicke zakone uvek je indirektno pravdanje zla.

 5. Istina oslobađa says:

  Štampani Dolari ne vrede i brzo će doći nova svetska kriza. Ako se EU ne okrene Rusi i Kini, uskoro i €uro ima da gubi vrednost. Setimo se inflacije u SFRJ, tako će doći vreme kada će i €uro polako da udari inflacija, doći će vreme da za 100€ neće moći kilo hleba da kupe... okreće se kolo sreće, Evropi je krajnje vreme da prihvati put svile sa Rusijom i Kinom inače težko Evropi sa Američkim ambicijama ima da je upropaste kao što su upropastili sopstvenu Ameriku...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *