ШТА СЕ ОВДЕ УСТВАРИ ДЕШАВА? Зашто Русија тако убрзано ПОТАПА америчку империју?

ШТА СЕ ОВДЕ УСТВАРИ ДЕШАВА? Зашто Русија тако убрзано ПОТАПА америчку империју?

20 јуна 2019

Према речим гувернерке Централне банке Русије, банке из неколико земаља планирају да учествују у руској мрежи за трансфер новца, која служи као алтернатива СWИФТ систему.

“Наша мрежа је отворена за спољне партнере који желе да се прикључе. Овај посао је већ у току и банке из неколико земаља су спремне да се прикључе” рекла је Елвира Набиулина на првој студентској конференцији ЕУ – Русија, која се одржава у Москви.Москва је почела са радом на сопственом платном сервису који је назван СПФС (Систем за пренос финансијских порука) а који је развијен усред претњи да Русија може бити искључена из СWИФТ-а.

Гувернерка Централне банке Русије каже да руска алтернативна мрежа има исте стандарде као и СWИФТ. Погодно је за оне који се придруже јер не морају да мењају своје интерне механизме. Штавише, не само банке већ и велика предузећа могу директно да се прикључе, што су нека већ и учинила.

У међувремену, СПФС се већ користи у Русији, где 18 одсто новчаних трансакција пролази кроз овај систем. Банке стога могу да бирају који систем желе да користе и “брзо се пребаце” у случају било каквог ризика, каже Набиулина.Раније ове године, руска Централна банка објавила је да је алтернатива СWИФТ систему у земљи остварила значајан напредак јер је већ у складу са међународним стандардима и страни играчи се могу интегрисати у њега. У априлу, регулатор је саопштио да је потписао споразуме са два нерезидента и разговарао са још пет. Улазак у мрежу омогућава страним играчима да заобиђу западне санкције, омогућавајући им да сарађују са руским компанијама погођеним санкцијама.

На домаћем нивоу се, око 500 учесника, укључујући велике руске финансијске институције и компаније, већ придружило СПФС мрежи.

(логицно.цом)

KOMENTARI8 коментара

 1. persida says:

  Nabiulina je najveci bankarski olos i ona Putina vrti oko malog prsta. Sve sto radi ta zena je protiv Rusije.

  • Željko says:

   Putinovi glavni savjetnici su: Anton Vajn Estonac, Elvira Nabiulina Tatarka, Šojgu pripadnik nekog naroda iz Sibira, šef Gazproma Nijemac Miler, Franc Klincevič, skoro svi tranzicijski milijarderi pripadnici izabranog naroda, kćerka od nominalno drugog čovjeka Rusije živi na liniji "veliki brat"-UK a unuka Lavrova niti ni poznaje ruski jezik, mogu još nabrajati, sve u svemu rezime susjedi OPET igrate na pogrešnu kartu! BTW Djevojačko prezime Putinove majke je Šalomova, dakle pripadnica izabranog naroda!

   • Srboljub says:

    Razlika između nas Srba i vas je da nam pripadnost drugim narodima ne smeta, tako da ovo što navodite za Ruse ne vidimo kao opasnost po njih. Naprotiv, snaga je u sposobnosti da integrišete druge.

 2. Zoran says:

  A naslov trebalo da glasi: Rusija zuri da je ne iskljuce sa Svifta. Kao onaj vic u doba SSSR-a, takav je naslov: Prenosi ruski radio da je u trkama predsdniak drzava, SSSR zauzeo odlicno trece mesto. A ne kaze da se trkali predsednici samo 3 drzave.

  • deda says:

   Интересантно. Оцо би било пожељно чути на неком међународном финансијском, а и полиричком форуму. Мислим да је ово помало скучен простор за таква сазнања. ????

 3. Velika Metla says:

  Не потапа њих Русија,него Господ Бог,као што је и сваку претходну империју уништио,или је свео на минимум сваке врсте. Правда јесте спора,али је достижна,и ништа,и нико,је не може зауставити.

 4. persida says:

  Milioni nestalih od te pravde imaju malo vajde. Pozivanje na kosmicke zakone uvek je indirektno pravdanje zla.

 5. Istina oslobađa says:

  Štampani Dolari ne vrede i brzo će doći nova svetska kriza. Ako se EU ne okrene Rusi i Kini, uskoro i €uro ima da gubi vrednost. Setimo se inflacije u SFRJ, tako će doći vreme kada će i €uro polako da udari inflacija, doći će vreme da za 100€ neće moći kilo hleba da kupe... okreće se kolo sreće, Evropi je krajnje vreme da prihvati put svile sa Rusijom i Kinom inače težko Evropi sa Američkim ambicijama ima da je upropaste kao što su upropastili sopstvenu Ameriku...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u