ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА?! Kод ОПОРАВЉЕНИХ од короне у крви откривено нешто што је СЛЕДИЛО ЛЕKАРЕ!

ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Kod OPORAVLJENIH od korone u krvi otkriveno nešto što je SLEDILO LEKARE!

19 aprila 2020

Južna Koreja beleži sve veći broj osoba oporavljenih od Kovida-19 kod kojih se virus ponovno javlja. To sada iznovaa zabrinjava naučnike i zdravstvene radnike u zemlji koja je bila među najuspešnijima u svetu po ‘izravnavanju krive’.

Do ovoga petka korejske zdravstvene vlasti identifikovale su 163 pacijenta koji su nakon potpunog oporavka ponovno bili pozitivni na koronavirus. Broj se više nego udvostručio za otprilike nedelju dana, u poređenju sa 74 slučaja 9. aprila. Ti pacijenti predstavljaju za sada 2 odsto od 7.829 pacijenata koliko ih je sveukupno zabeleženo u državi.Kako bi razotkrili razloge ponovne pojave bolesti, južnokorejske zdravstvene vlasti sprovode čitav niz testova i sagledavaju različita scenarija.

Svetska zdravstvena organizacija rekla je prošle nedelje da istražuje to pitanje. Iako će potpunija analiza potrajati najmanje nekoliko nedelja, rani nalazi sugerišu da postoji više razloga. Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) sada razmatra scenarija koji bi mogli da stoje iza ovog fenomena.

Kao najverovatniji navode situaciju da uopšte nije došlo do reinficiranja, već samo do reaktivacije preostalih čestica virusa u organizmu zaražene osobe. Ako pacijent nije razvio dovoljan imunitet ili ako mu je nakon oporavka imuni sistem oslabio, čestice virusa koje prethodno na testiranju nisu mogle biti detektovane bi dobile svojevrstan zamah pa bi test opet bio pozitivan. Postoji i mogućnost da koronavirus ima sposobnost mirovanja pre reaktivacije.

Druga mogućnost je da se prilikom testiranja prikupe mrtve čestice virusa koje više nisu zarazne ili prenosive, ali je test – pozitivan. Generalni direktor KCDC-a Jeong Eun-kyeong rekao je u petak da čestice virusa prikupljene iz organizama šestoro pacijenata nisu bile u stanju da se repliciraju u izolaciji, što znači da su ili mrtvi ili premali.

Od petka najmanje 61 pacijent ima razvijene simptome, ali one blage. Neki pacijenti imaju u sebi žive viruse koji ih čine bolesnima. Prema šefu KCDC-a živi virus je takođe prenosiv, ali do sada nije zabeleženo sekundarno prenošenje kod ponovno zaraženih pacijenata.

Jeong je u petak rekao da se slučajevi ponovne zaraze otkriju u proseku 13,5 dana nakon oporavka. Najduži prijavljeni interval je iznosio 35 dana.

KCDC je takođe spomenuo greške u testiranju ili prikupljanju uzoraka kao potencijalne uzroke ove pojave. Budući da nema konačnih odgovora, vlasti za sada savetuju oporavljenim pacijentima da ostanu kod kuće dodatne dve nedelje i da nadziru simptome.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad2 says:

  da to je ono gadno kod ovog virusa ako je tako, jednom kada ga dobijete uvek možete da se ponovo razbolite od njega a to zavisi od čovekovog imunog sistema. Ako je ovo tačno korona virus je mnogo mnogo opasna stvar jer u kombinaciji sa sezonskim gripom on može pola stanovništva preko zime da pošalje u krevet ili u grob,samo je pitanje stanja imuniteta kod pojedinac tu presudno, i zato su ove mere karantina.Jedini način da nemamo epidemiju PONOVO i to JAČU i opasniju nego sada, je da se FIZIČKI prekine lanac prenošenja i posle toga će dugo morati da se pazi na granice.Ništa još nije sigurno povodom ovog virusa i ne zna se tačno njegov domet i opasnost od njega.

  • Slobodanka says:

   Treba vremena da se utvrdi pouzdaniji način praćenja bolesti. Znaće se odgovor i na ovo pitanje ponovne zaraze. Recimo svi koji su preležali ovu infekciju mogu da budu testirani da se vidi prisutvo antitela u njihovom organizmu. Rusija je napravila test pomoću kojeg je moguće utvrditi da li u ljudskom organizmu postoje antitela na virus korona, u toku su klinička ispitivanja ovog testa. Taj test će moći da ustanovi da li je osoba izlečena od virusa korona, utvrdiće prisustvo antitela u organizmu i njihovu koncentraciju. Na osnovu tih rezultata moguće će biti i izdvajanje antitela iz ljudskog organizma koji bi se mogli koristiti u lečenju drugih obolelih.

 2. Corona legale says:

  Posle običnog gripa, naše babe su znale da je najopasnije ako se gripa vrati. O tome se vodilo više računa nakon preležane gripe, nego o samoj gripi za vreme udara na pacijenta. Kada dobiješ gripu, onda se lečiš sedam dana sa lekovima, ili nedelj dana bez lekova. I događalo se da se gripa vrati. ŠTA JE TU NOVO ILI NEPOZNATO??? Novo ime, naravno i nove vakcine, lekovi i medijsko politički poslovi. Neko je svim narodima sveta izbrisao istinu o gripu i ni jedan čovek se više ne seća prehlade koja je tako normalna tokom promena leta u zimu i obrnuto. Kada su ljudi toliko glupavo podložni svemu što političari, farmaceuti, lekari i mediji serviraju svakodnevno, zaslužuju da se ukenjavaju od straha. A to se svuda i događa. Corona sve više "smrdi". Oprostite na slikovitim opisima.

 3. Gardista says:

  A gde su Skali i Molder?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *