ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА?! Руска православна црква прекинула све везе са…

ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Ruska pravoslavna crkva prekinula sve veze sa…

27 decembra 2019

Ruska pravoslavna crkva (RPC) prekinula je sve veze sa aleksandrijskim patrijarhom Teodorom, koji je nedavno priznao nekanonsku „pravoslavnu crkvu Ukrajine“.

Kako se navodi u saopštenju Svetog sinoda, RPC neće više spominjati ime patrijarha aleksandrijskog Teodora u službama, ali neće prekidati euharističke veze sa arhijerejima Aleksandrijske patrijaršije koji nisu priznali „novu crkvu Ukrajine“, preneo je Sputnjik.Sinod je skrenuo pažnju na to da odluka patrijarha Teodora da prizna ukrajinske raskolnike protivreči njegovim „brojnim izjavama podrške kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i njenom poglavaru, mitropolitu Kijevskom i cele Ukrajine Onufriju“.

U saopštenju se ističe da „odluka o priznavanju raskolničke strukture u Ukrajini nije doneta na zasedanju Svetog sinoda Aleksandrijske patrijaršije, koje je održano od 7. do 9. oktobra, jer arhijereji nisu glasali i u skladu sa tim nema saborni karakter, već je tu odluku poglavar Aleksandrijske crkve doneo samostalno“.

Parohije u Africi, koje su formirane na inicijativu Ruske pravoslavne crkve (RPC), neće više biti pod jurisdikcijom Aleksandrijske patrijaršije, dodaje se u saopštenju Svetog sinoda RPC.

Pored toga, Sinod je promenio status parohije Ruske pravoslavne crkve u Kairu. Odlučeno je i da se predstavništvo patrijarha Moskovskog i cele Rusije koje se nalazi pri patrijarhu aleksandrijskom preformira u parohiju Ruske pravoslavne crkve u Kairu, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Moskovska patrijaršija se nada da će Aleksandrijska crkva revidirati odluku svog patrijarha Teodora o priznanju raskolničke „pravoslavne crkve Ukrajine“.

Aleksandrijska pravoslavna crkva je 8. novembra priznala Epifanija Dumenka kao poglavara „nove crkve Ukrajine“. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je s dubokim žaljenjem primila vest o priznavanju poglavara raskolničke strukture.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  I ovde ce bude kokanje. Plodovi pravoslavlja su tuzni, sa koje god strane gledali. Ne gubimo iz vida: samo najgori od pagana postali su hriscani.

 2. Za Srbiju says:

  Sve je ovo planirano u Vatikanu, kao i situacija u Crnoj Gori. Lucifer krenuo u konačni obračun sa Istočnom crkvom.

 3. Gagi says:

  Plodovi pravoslavlja su fantasticni, pitanje je samo iz koje vizure se posmatra. Unistavanje pravoslavlja je vekovima organizovano - znamo od koga, svim mogucim i nemogucim sredstvima. Da pravoslavlje nije jako bilo bi do sada unisteno. Zavladao bi sotona sa laznom stancovanom vrednoscu koju prihvataju najslabiji. Zivot zahteva zrtvu i muku, nikada nije bilo drugacije, mi i danas uzivamo zivotne plodove nasih mucenickih predaka iz I rata, II rat je bio prevara i bespotrebno zrtvovanje Srpskog naroda. Osim toga, ko jos nije shvatio, sam Isus se zrtvovao i pokazao nam STA je PRAVI put. Imali su Srbi sebe u nekim istorijskim periodima dok im agresivno nije ponudjeno "zlatno tele" zavijeno u oblandi nove ideologije - komunizma. To je bio "pravi zivot", egzistencija bez zrtvovanja. Siledjiski hipnotisan i anesteziran narod je uzivao u dobrom zivotu bez zrtvovanja za svoj zivot, a onda dodju majstori da to sve naplate. Danas je najgore vreme za Srpski narod od njegovog nastanka, drzava danas javno na svim medijima promovise nedolicnost, svrha je da nas unize i kompromituju, da se pokaze da nemamo dobra pokoljenja i da smo svi ljudski otpad. Auto - putevi se prave za neke druge koji ce nesto kasnije ovde da zavladaju. Najbolja smo sex turisticka destinacija, vec se zna u svetu da su nasa deca medju jeftinijama u savremenoj Europi. Jesu li to deca onih ratnika sa Kajmackalana. Sram vas bilo budaletine koji kritikujete nase Pravoslavlje i monahe koji brinu da se nasa zivotna sveca ne ugasi. Da li je problem i tolika mrznja prema svom narodu i veri ta hipnotisanost nezasluzenim dobrim zivotom.

 4. Pera says:

  JAKO BITNO ! Srbin nije ko se nije krstio u pravoslavnoj veri ! To smo dokazali vekovima naseg postojanja ! Samo pravoslavni Srbi su preostali ! Svi maloverni, bezdusni, ljigavi, koristoljubci su postali poturice, ustase, makedonci, metohijski siptari, vojvodjanski madjari i sad na nase oci djukcici, milovci, demoncici !

  • Pera says:

   Umalo zaboravih, komuniste, bezboznike ! Nazalost, kad saberemo svu ovu nasu otpadiju, nas pravovernih-pravoslavnih je manje od te gamadi ! Samo mi i Rusi imamo tu odpadiju da kad se odreknu prave vere, automatski se odricu i roda svoga, korena, a zna se da su tikve bez korena i nema im buducnosti !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *