ШТА СЕ ПРОМЕНИЛО? Зашто израелска војска одлаже најављени улазак у Газу?

ŠTA SE PROMENILO? Zašto izraelska vojska odlaže najavljeni ulazak u Gazu?

17 oktobra 2023

Prošlog četvrtka je sve delovalo kristalno jasno – invazija Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Gazu će početi u petak, ili subotu. Palestincima je dat rok do petka u podne da se evakuišu sa severa, a vazdušne snage su već utrle put sa nekoliko dana iscrpljujućeg bombardovanja.

Nova sedmica je počela i invazija ne samo da nije pokrenuta, već deluje sve manje izvesno, piše „Džeruzalem post“ uz opasku da postoji i mogućnost da je u toku psihološki rat Izraela protiv Hamasa.Šta se promenilo?

Čini se da su brojni faktori izazvali odlaganje, ali izvori „Džeruzalem posta“ kažu da je jedan faktor bio sve veća zabrinutost da Hezbolah čeka trenutak da većina kopnenih snaga IDF bude u Gazi da otvori pun front na severu.

U ovom narativu, činjenica da se Hezbolah nije angažovao na početku rata u subotu ujutro i da je svoje napade na Izrael držao na prilično niskom nivou nije dokaz da će se držati po strani, već je deo razrađenog plana da se namami IDF u lažni osećaj sigurnosti, slično onome što je Hamas izveo na jugu.

Ovo neće sprečiti IDF da izvrše invaziju na Gazu, ali je možda izazvalo odlaganje da se bolje razmotre namere Hezbolaha, kao i da se dodatno ojačaju snage na severu u slučaju najgoreg, navodi „Džeruzalem post“.

U IDF-u i na političkom nivou takođe jača svest da izraelske snage nisu uradile ništa slično decenijama i da bi nespremno uletanje u Gazu zarad što bržeg zadovoljavanja žeđi za odmazdom šire populacije, što bi moglo biti velika greška.

List podseća na haotični Drugi libanski rat i „simbolične“ invazije na Gazu 2008. i 2014. i navodi da IDF ne bi trebalo da budu preterano uverene u svoj talenat za izvođenje velikih operacija invazije na kopnu.

Strategija protiv Hamasa

Iako je postizanje strateškog „iznenađenja“ nemoguće s obzirom da je Hamas započeo ovaj rat, IDF verovatno ipak žele da postignu barem taktičko iznenađenje, što zahteva planiranje.

Brojni drugi faktori odlaganja invazije mogli bi da budu pritisak SAD da se izbegnu civilne žrtve, zabrinutost oko izraelskih talaca u Gazi i davanje više vremena Palestincima da se evakuišu.

Još jedan faktor je reakcija SAD i sveta. Trenutno, Izrael oseća ogromnu podršku i smatra da ima više vremena da se pripremi za suočavanje sa Hamasom.Jedno pitanje koje se postavlja u ovom momentu jeste da li najviši IDF i civilni lideri pogrešno procenjuju trenutak?

Prema Hamasovim podacima, do sada je u Gazi ubijeno nekoliko hiljada Palestinaca, dok su mnogi ranjeni. U prethodnoj izraelskoj invaziji 2014. godine, kada je ubijeno 2.000 Palestinaca, najmanje polovina su bili civili uprkos pokušajima IDF da izbegnu civilne žrtve.

Kada se ti brojevi povećaju, što će verovatno biti kada invazija počne, pojaviće se snažan pritisak SAD i sveta da se zaustavi. Takođe, navodi „Džeruzalem post“ pozivajući se na svoje izvore, još niko nije odlučio šta će biti sa Gazom nakon što IDF navodno sruše Hamasovu vlast.

Ovaj i svi drugi gore navedeni faktori su naterali visoke izraelske zvaničnike da se razbacuju superlativima za ono što će učiniti Hamasu… iako suštinski nisu uradili mnogo toga u proteklih nedelju dana.

Tek nakon rata znaće se da li je ovo dodatno vreme potrošeno mudro na izradu pametnijeg i efikasnijeg plana za invaziju i „post-invaziju“, ili će se na odlaganje gledati kao na gubitak dragocenih dana da se „promeni stvarnost u Gazi“, zaključuje „Džeruzalem post“.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad5 says:

    nije lako ući u tu urbanu zonu to je "staljingrad" bez obzira što palestinci nemaju ozbiljnu art.ili avione i tenkove izrael će imati velike gubitke ako dodje do ogorčenih borbi prsa u prsa,a samo tako može da se napreduje kroz te ruševine..hamas se sigurno pipremio,ima peš.protivoklopne sisteme koji mogu da budu izuzetno efikasni u toj situaciju imaju kaćuše koje su isto tako izuzetno efikasne na kratkim distancama u urbanim zonama,imaju minobacače koji su isto jako efikasni u urbanim borbama,i,verovatno i nešto portabl PvO oružja koje OPET ISTO može da se pokaže jako efikasno protiv izraelske avijacije,jer u borbenoj situaciji avioni će morati nisko da lete kada pružaju podršku trupama i tad ih je moguće oboriti i lanserima sa ramena...sve zavisi koliko hamas ima OBUČENIH boraca i koliko će oni uporni da budu...uopšte nije naivno za izrael ovo što rade i zato oni i podižu toliki broj trupa da zasite teren velikom nadmoći 5:1 ili čak 10:1...ali ako hamas ima mnogo ljudi pod oružjem ne 2000-3000 nego 20-30.000 to će biti jako teško izraelskoj armiji čak i sa 150.000 trupa koje su oni spremili za upad u gazu...takodje je pitanje koliko je hezbolah skoncentrisao trupa a on je mnogo bolje naoružan od hamasa...izrael čeka da stugnu ameički nosači jer bez njih oni ovu operaciju ne moguda izvedu brzo i efikasno...eto to se čeka...sad će izgleda da pošalju i dvojnika bajdena u telaviv i to je jako sumnjivo...nikad američke predsednike nisu slali u direktne ratne zone ...mislim da deepstate želi a konačno upokoji bajdena,proeni etiketu pred izbore jer ga u americi MRZE mnogi a to se nije desilo dosad nijedno predsedniku tamo da imka MRŽNJU protiv sebe ne politko neslaganje i ljutnju nego baš otvorenu mržnju mnogih gradjana...takodje eliminacija bajdne pripovetek bi im dala određšene ruke da uvedu ratno stanje. jer "ubili su im predsednika zli teroristi iranci i rusi" bez rusa ovo neće sigurno proći tamo u propagandi...i daje im blanko ček da objave rat kome god hoće na svetu samo ako je "umešan" u ubistvo "herojskog predsedinka bajdena"...ako dojave hezbolahu gde će biti dvojnik i ako ga ne stave u bunker dvojnik je MRTAV siguro...jer hezbolah ima taktičke rakete srednjeg dometa..neka iranska varijanta SKAD -2 projektila koji nose 800-1000 kg bojevu glavu i takva raketa ruši CEO KVART a ne jedan hotel...ako ništa mogu da upotrebe i desetak projektila sa istom metom..jedna će da prodje jer će ih izraelci pustititi,i likvidiraće dvojnika i svitu...sve ovo smrdi na dodatnu veliku podvalu pre nego što se otvore vrata pakla tamo...ovo je samo uvertira jer prosto je NEVEROVATNO da oni šalju predsednika direktno na nišan a nema nikakve političke ni potrebe ni koristi od toga...

  2. michael pan says:

    Prpa, prpa judama.

  3. persida says:

    Dobro kazes, nova namestaljka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *