Šta se sprema u Vukovaru?

Šta se sprema u Vukovaru?

20 новембра 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Jao si ga nama i ovoj zemlji kad svi normalni, mirni ljudi već tjednima strepe kakav će se skandal dogoditi na današnjoj komemoraciji u Vukovaru.

Najobičnija je sramota da legalno izabrani hrvatski državni vrh, na čelu s predsjednikom Josipovićem i premijerom Milanovićem, još danas ujutro nije mogao znati hoće li ih skupina militanata u ratnim odorama izgurati iz kolone kao i prošli put. Hoće li organizirati da im se skandiraju najgore uvrede i prijetnje. Prepriječiti im put? Gađati kamenjem i trulim jajima njih i delegaciju diplomata iz EU, Nato saveza i cijeloga svijeta?

I hoće li se, u toj gunguli, nekome tko se ne osjeća dobro raspasti živci pa će ispaliti metak.

Teško je reći je li gore da se, nipodaštavanjem zakonitih i legitimnih predstavnika vlasti, gazi po državi za koju su vukovarske žrtve pale, ili je gore to što se žrtve i obitelji žrtava danima drže u nervozi oko toga hoće li im se ove godine dozvoliti da žaluju u miru. Jer tko može biti siguran da politikanti koji parazitiraju na ratu nisu opet odlučili prisvojiti Vukovar i odigrati novi igrokaz o svojoj verziji hrvatstva i domoljublja.

Stvari su doista još jutros bile krajnje neizvijesne premda je HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava pokušao stvoriti dojam da drži konce u rukama mudrujući kako uopće »nije važno tko će gdje stajati«.

Pa jasno da to nije bitno.

Ali itekako je bitno to što se danima i tjednima javnost priprema na najgore scenarije izjavama i gestama koje neodoljivo podsjećaju na rekvizitarij kakve vojne hunte.

Skupina ratnih vojnih invalida već tjednima stoluje u nastambi u Savskoj ulici u Zagrebu, prima goste u audijenciju, odlazi u misije podrške i ponaša se kao paralelna vlast, a šef opozicije Karamarko izigrava nevinašce koje s time nema nikakve veze.

Njihov vođa Josip Klemm, poduzetnik čija zaštitarska firma osigurava predizborni skup HDZ-a, nekidan u kamere prijeteći poručuje kako branitelji pod njegovim vodstvom, da hoće, mogu časkom zauzeti ne samo Matićevo ministarsvo, nego i Sabor, i Vladu.

U petak kninska gradonačelnica Josipa Rimac na skupu HDZ-a daruje zastavu sa kninske tvrđave kao da joj je ćaćina Kolindi Grabar Kitarović. Neka je, kaže, »nosi sa sobom na Pantovčak kao simbol naše HDZ-ove hrvatske pobjede«.

Dok polovicom lica umiruje javnost oko današnjeg događaja, gradonačelnik Penava drugom polovicom povlađuje vukovarskom stožeru i njegovom predsjedniku Tomislavu Josiću, odakle u posljednji čas stiže proglas kako se oni ne namjeravaju miješati s »petom kolonom«. Šef Penavinog Savjeta za branitelje Josić, obznanjuje, dakle, Penavi u brk da njegova skupina neće krenuti u mimohod iz kruga bolnice, gdje je uvijek bila polazišna točka, jer će tamo biti državni vrh.

Zvuči jako poznato, zar ne?

Ovogodišnji Dan sjećanja na žrtve Vukovara opet dočekujemo u atmosferi ciljano izazvanih tenzija i nasilničkog vokabulara tako da se apsolutno nitko neće iznenaditi ako danas budemo imali reprizu 18. studenoga 2013.

No, svatko onaj tko misli da ga se ne tiče sve ovo što se događa, ili onaj tko likuje na pomisao da bi Josipović i Milanović mogli opet u Vukovaru dobiti po glavi, morao bi svakako još jednom dobro promisliti. Jer, ako se ovoj fašizaciji društva pusti na volju i ako joj se ne kaže »ne«, vrag će na kraju dotapkati pred svačija vrata.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Zapadnjak says:

    Zanimljivo gospođo Modrić,a ja sam mislio da je mnogima od nas vrag odavno dotapkao na vrata,zar mislite da nekima od nas vrag treba još i da razvali vrata i uđe u naše domove. E pa ako tako mislite,ili priželjkujete,najkompetentnija adresa za dogovor sa vragom je adresa izvjesnog josića,on vam je danas alfa i omega sirove sile koja sebe naziva"braniteljska populacija"i ako nitko drugi ne napravi ozbiljan i krvavi pakt sa vragom,napravit će čovjek koji je nacionalnoj manjini zaprijetio ako ne budu dobri da će i ovdje biti nekakva "salauka".Pozdrav gđo Modrić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u