Šta se to čudno dešava sa ruskim diplomatama?

Šta se to čudno dešava sa ruskim diplomatama?

18 oktobra 2013

moscow.0Najnoviji incident sa ruskim diplomatama u Holandiji dogodio se kada je 17. oktobra provaljeno u zgradu u kojoj žive diplomate iz ruske ambasade.

Provala se dogodila svega nekoliko sati pošto je holandski ministar inostranih poslova Frans Timermans izjavio da holandski kralj Vilem Aleksander neće odložiti svoju posetu Rusiji zbog napada na holandskog diplomatu u Moskvi u Hagu je provaljeno u stan ruskih diplomata.

„Uveče 17. oktobra, vraćajući se s posla zaposleni u ambasadi Rusije u Holandiji koji žive u zgradi koja se nalazi van teritorije ambasade, otkrili su tragove provale u jedan od stanova u kome živi radnik administrativno-tehničkog odeljenja ambasade, a koji je trenutno na odmoru“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Zaposleni u ambasadi su o provali obavestili holandsku policiju, a u saopštenju ruskog ministarstva se dodaje da očekuje podrobnu istragu od Holandije i otkrivanje počinioca.

Zgrada u kojoj je provaljeno u stan nalazi se pored ambasade Rusije, ali nema diplomatski status iako u njoj žive ruske diplomate, navodi agencija Interfaks saznanja iz holandske policije.

Holandski ministar inostranih poslova Frans Timermans je već izrazio žaljenje zbog ovog incidenta, piše holandski list „De Telegraf“, a prenose ruski mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije je takođe saopštilo da sarađuje sa policijom u istrazi kao i da su u kontaktu sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova.

Ovo je već treći incident sa ruskim i holandskim diplomatama za poslednje dve nedelje. Najpre je u Hagu priveden usred noći, zbog navodne prijave komšija da tuče decu, ministar savetnik ruske ambasade u Holandiji Dmitrij Borodin. Borodinovo privođenje ocenjeno je kao najgrublje kršenje Bečke konvencije pre svega u Rusiji, ali i u Holandiji.

Holandija se nakon nekoliko dana i zvanično izvinila, a Rusija zahteva da se strogo kazne policajci koji su priveli Borodina stavivši mu i lisice kao i da Borodin i njegova porodica dobiju kompenzaciju za nanošenje moralne i materijalne štete. Premijer Holandije Mark Rute rekao je u intervjuu holandskom listu „De Telegraf“ da policijac koji je priveo Borodina neće biti kažnjen.

Drugi rusko-holandski diplomatski incident dogodio se u Moskvi 15. oktobra kada je u svom stanu pretučen ministar savetnik holandske ambasade u Moskvi Ono Elderenbos. Napadači su doplomatu vezali, stan preturili, a na ogledalu karminom napisali „LGBT“ i nacrtali srce.

Zvanična Rusija izrazila je žaljenje zbog ovog incidenta i obećala podrobnu istragu.

U Holandiji su se nakon toga čuli pozivi da holandski kralj Vilem Aleksander ne treba da ide u posetu Moskvi koja je zakazana za početak novambra i kojom će se obeležiti kraj „Godine Rusija-Holandija“. Ministar spoljnih poslova Holandije rekao je da kralja ne treba uvlačiti u ove incidente i da će se poseta desiti kako je i planirana.

Pored ovih incidenata Rusija i Holandija su u sukobu i oko hapšenja i tretmana aktivista Grinpisa koji su pokušali da održe protest na naftnoj platformi „Prirazlomnaja“, a medju kojima je dvoje državljana Holandije. Takođe, ledolomac „Artik sanrajz“ plovio je pod holandskom zastavom i Holandija ima nameru da brod vrati, ako je potrebno i sudskim putem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *