ШТА СЕ ТО ДАНАС ДЕСИЛО У БРИСЕЛУ?

ŠTA SE TO DANAS DESILO U BRISELU?

23 maja 2023

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj potvrdio je da se nastavljaju pritisci Zapada da se Srbija pridruži antiruskim sankcijama i prekine bliske odnose s Moskvom kako bi napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Borelj je održao sastanak sa ministarstvima zemalja Zapadnog Balkana na kome se razgovaralo i o „ruskom uticaju, kojim se pokušava da se kandidati za EU skrenu s puta“.On je naveo da podržava „hrabar i strateški izbor jednog broja država“ koje su u potpunosti pristupile spoljnoj politici EU i uvele sankcije Rusiji.

„Takođe smo ukazali i onima koji su još nisu u potpunosti uskladili svoju politiku sa politikom EU ili to uopšte nisu učinili, a posebno Srbiji, da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa procesom pristupanja EU i da šteti nacionalnim interesima“, rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu, a prenele su „RIA Novosti“.

On je poručio i da je brza i potpuna primena svih sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine jedini put ka normalizaciji odnosa.

„Tenzije i obostrane provokacije moraju da se prekinu. Nedostatak konstruktivnosti mora da se ispravi. Biti član EU znači da ste sposobni da sarađujete i delujete kao dobri susedi, da prevazilazite teškoće iz prošlosti“, rekao je Borelj.

Dačić: Nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je posle sastanka sa šefovima diplomatija EU i Zapadnog Balkana, da tokom tog susreta nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju.

On je dodao da su predstavnici privremenih prištinskih institucija i danas pokazali ekstremističko ponašanje, dodajući da je takvo njihovo ponašanje već postalo dosledno.

„Govorili su o tome da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što deluje, zaista, nestvarno“, rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Podsetio je da je pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i da ne može da razume da se i posle toliko vremena čuju ekstremističke izjave iz Prištine, a da se ne govori o tome zašto nisu formirali Zajednicu srpskih opština.

„Ono što može da nas raduje je da nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju, naprotiv, mislim da su svi ljudi mogli da vide kako izgleda ekstremistička politika koju Priština sprovodi“, rekao je Dačić.

Naveo je da je bilo reči o usklađivanju spoljne politike Srbije sa politikom EU, dodajući da im je poručio da treba da budu korektni prema Srbiji.On je istakao da Srbija nije vrednosno neutralna po pitanju kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, navodeći da je to pokazala glasanjem za različite rezolucije.

Ministar je objasnio i da se Srbija nije pridružila sankcijama jer ne veruje u ispravnost takvih mera, a takođe rukovodeći se svojim interesima jer je, kako je podsetio, u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Dačić je poručio i da Srbija neće biti mesto odakle će se kršiti sankcije.

On je istakao da je prijatno iznenađen zbog toga što su gotovo svi ministri iz EU pozitivno govorili o potrebi da zemlje Zapadnog Balkana što pre, sa konkretnim rokovima, postanu punopravne članice EU.

Dačić je, međutim, precizirao da se o konkretnim rokovima ipak nije govorilo.

(RT Balkan)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad5 says:

  štap i šargarepa...stara priča..sad će nas napasti kurtijevi mafijaši iz nato baze..oni štap ..mi haubicom tako se razgovara sa njima i BAŠ to će se i desiti..šargarepu će da im nabijemo u dupe...Surovo su popušili u srpskoj priči..nemam pojma što su toliko povileneli oko kosova kada je i njima jasno da nema ništa od toga..mora da je to neka vrsta lokalnog političkog ludila tamo postalo...a evropski put traje predugo,toliko dugo da ga ni nema što je na kraju priče ispala naša srećna okolnost.Jer dok naše "dobri i pouzdane" komšije budu goreli od ruskih nuklearnih udara mi kao "remetilački faktor"..nećemo goreti:)baš tako jednostavno je sva ta "visoka diplomatija" i "ekspertska" mudrolija postalo.Što se šiptara tiče njih če mi da zakovrnemo jer rusi neće bacati nuk.bobme na nas,smešno koliko je ovo postalo sve jednostavno...sad ide rasplet situacije i to do koske..ali prvo kinžali kao uvod..samo gledajte i slušajte..ovi svi oko nas su najebali...

  • Velika Metla says:

   milorad5, zapadnim satanistima, predvođenim satanističkom amerikom, je stalo do srbske južne pokrajine Kosovo i Metohija SAMO zato jer dobijaju ogromne pare od droge koja se transportuje preko baze Bondstil. Sve druge koristi od narko kartela " kosove" su samo propratne " pojave".

 2. zolja says:

  a jel koferce bilo tema ili ga ceka? ili kako je od najjace partije napravio surogat brabonjak.

 3. Beli Orao says:

  Ovo staro zjapalo ne treba uopšte slušati, borelj je kao i bajdan star i izlpeo !

 4. Smrdevit Posavski says:

  Matora EUropska gologuzerska pijandura.

 5. Gagi says:

  Vrlo interesantno i krajnje cinicno. Da bi nas primili u njihov ljudozderski klub, moramo da se odreknemo sami sebe. Naravno, na to nas zdusno navode njihovi ovdasnji ljudozderski eksponenti od cijeg urlanja i dernjave smo vec izgubili sluh. Isti ti nam napadaju vrh Spske vere i duhovnosti jer necemo da ugostimo njihovog Papka da bi oni bili srecni i zadovoljni u okupiranoj nam Srbiji. Takodje je interesantno, svaka kurta i murta se kune da je ovo NJEGOVA drzava. Lazni naslednici nam razvalise zasluge Srpskih predaka koji su izginuli za svoje pokoljenje. Danas ovom zemljom Srbijom orgijaju naslednici onih koji su brutalno i na najgnusniji nacin ubijali vlasnike i prave naslednike ove drzave. I TO je moguce u zemlji poremecenog duha i uma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *