ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Америка кренула да „лупа шамаре“ тзв. КОСОВУ – ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ?

ŠTA SE TO DEŠAVA? Amerika krenula da „lupa šamare“ tzv. KOSOVU – ŠTA JE SLEDEĆE?

1 juna 2023

Priština je u vidu prvih sankcija dobila prvu opomenu, ali time je načeta ideja o nedodirljivosti kosovske nezavisnosti. Kosovski Albanci su prekoračili granicu ne shvatajući da su Americi njeni globalni interesi važniji od interesa koje ima na Balkanu. Ameriku interesuje jedino potiskivanje Rusije, sve ostalo može da sačeka.

Ovako nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović komentariše odluku Vašingtona da uvede sankcije privremenim prištinskim institucijama. Prema njegovim rečima, došlo je do razilaženja interesa Vašingtona, kao globalne sile i takozvanog Kosova. U ovom trenutku, Vašingtonu ne odgovara razbuktavanje balkanskog konflikta, što onim što čini Aljbin Kurti uporno radi.Potiskivanje Rusije je primarno, sve ostalo je na listi čekanja

Prema rečima Jovanovića, Americi je potrebno da se što pre oslobodi hipoteke na Balkanu, koja je posledica NATO agresije na Jugoslaviju iz 1999. jer ne može da istovremeno pretenduje da je zaštitnica međunarodnog prava i da bude prozivana da je to međunarodno pravo povredila pre dvadesetak godina.

„Oni hoće zbog toga da, pomoću dramatizacije problema Kosova, Srbiju uvedu u još komplikovaniji položaj i da je, uz pomoć razgovora koji se vode, nateraju da što pre prizna nezavisnost južne pokrajine. Kada i ako to Srbija prizna, Amerikanci bi imali čiste ruke. Sada, tu se razilaze ambicije Prištine i Amerike, jer Priština veruje u apsolutnu podršku Amerike. Ta podrška jeste apsolutna za takozvanu nezavisnost, ali Amerika ima i druge geopolitičke interese“, navodi Jovanović.

Ti interesi su značajniji i tu se nalaze počeci razilaska interesa takozvanog Kosova i SAD. Americi u ovom trenutku ne odgovara da izbije sukob na Balkanu, jer bi to odvuklo pažnju sa Ukrajine. Njen interes je dalje potiskivanje Rusije, sve drugo je na listi čekanja, dodaje Jovanović.

Prva opomena ne znači da će biti i jedina

Kako naš sagovornik kaže, uvođenje ovih sankcija ne znači da će one biti i jedine, a sve zavisi od toga koliko će američki interesi u odnosu na Rusiju u vezi sa Ukrajinom biti oštećeni daljim potezima Prištine. Posle prve, može da sledi i druga i treća opomena.

„Može čak da sledi i revizija američkog stava o neophodnosti da takozvano Kosovo ostane nezavisno i da se taj stav spusti na nivo da može da bude država, ali ne nezavisna, nego u okviru Srbije. To bi mogao da bude logičan kraj ako bi zaoštravanje između Vašingtona i Prištine bilo nastavljeno i ako Albanci ne bi vodili računa da su američki interesi u svetu viši i značajniji od američkih interesa na Balkanu“, tvrdi Jovanović.

Jovanović ovakav razvoj događaja naziva hipotetičkim, ali i dodaje da je ovim prvim sankcijama načeta ideja o nedodirljivosti kosovske nezavisnosti jer se po prvi put dovodi u pitanje odgovornost Prištine.

Sukob interesa između Prištine i Vašingtona može da bude privremen, ali može i da se pretvori u trajan sukob i postane značajniji od onoga što u ovom trenutku predstavlja, kaže Jovanović.

Interes Albanaca je da na KiM nema Srba

Od prištinskog režima mogu da se očekuju i novi zahtevi prema Srbima, jer kosovskim Albancima jedino odgovara KiM bez Srba. Ovo rasističko rešenje ne zabrinjava mnogo Zapad, ističe Jovanović; veći mu je problem što bi tako nešto moglo da dovede do pomeranja pažnje međunarodne zajednice sa Ukrajine na Balkan, što oni u ovom trenutku ne žele.

„Interes Albanaca je da Srbe što više ljute i teraju na radikalne akcije, što Prištini treba da pomogne da, uz pomoć međunarodne zajednice, ubrza njihovo iseljavanje sa Kosova i Metohije. Tu su se Albanci malo preračunali, jer to u ovom trenutku nije u interesu Zapada. I taj lokalni, separatistički interes Albanaca je potpuno neprihvatljiv u ovom trenutku za Zapad“, smatra Jovanović.

Odgovarajući na pitanje radi li se o političkom udaru na Aljbina Kurtija sa ciljem da ga Vašington smeni, Jovanović napominje da su svi prištinski vladari do sada bili instrumenti američke politike na Balkanu.

„Kada neko od njih prekorači tu granicu i pomisli da je važan i da može da natera SAD da učini nešto što nema u planu, pojavljuje se sukob interesa i Vašington može da deluje da se taj političar ukloni. Amerika je već delovala da Kurti bude uklonjen. To znači da ako žele, oni to mogu da učine. Na kraju, krajeva, oni imaju sve te političare u džepu, jer ta nekakva nezavisnost je proizvod Amerike“, komentariše Jovanović.

Poneko od albanskih političara zaboravi se i pomisli da je kreator situacije, a nije. Sve na KiM je američka kreacija – protivpravna, protiv interesa Srba i Srbije. To je neumoljiva činjenica koju ništa ne može da izmeni, zaključuje Jovanović.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Beli Orao says:

  Iskusan čovjek ! Ove vlasti bi trebale da više slušaju njega i njemu slične !

 2. persida says:

  Samo budala moze da veruje da je Amerika udarila Arbanasima samar. Samar je udaren Srbima, ali oni to ne vide. Zato ih i predvodi Vucic, Domanovicev " Vodja".

 3. rade says:

  Mozda zele da spasu sta se spasiti moze,pokusati zavrsiti pitanje Kosmeta i Metohije.Znaju da ce Rusija uskoro osloboditi Odesu i deltu Dunava,a zatim ce moci Srbiji prebaciti oruzje i sve sto im je potrebno.U tom slucaju ce skupstina Srbije zatraziti vojnu pomoc Rusije i onda ce amerikanci pobjeci sa Kosmeta kao sto su iz Sirije.Nadam se da ce Rusija u buducnosti postaviti nuklearno oruzje u Srbiju,to bi bila najveca osveta za Nato sve sto su im uradili.

 4. Velika Metla says:

  Ne zanosite se, narode, izjavama američkih satanista. SVE LAŽU. Zašto je onda KFOR postavio bodljikavu žicu SVUDA, i zašto ne dozvoljava radnicima srbske nacionalnosti da uđu u opštinu na svoja radna mesta ? Ovo šta KFOR radi je samo potvrda da američki satanisti, generalno zapadni, ne govore istinu kad kažu da osuđuju šiptare.

 5. fra Penetricio Degenero says:

  Kakve samare lupa??? Šta konkretno,kakve sankcije su kauboji dali sipcima??? Pa siptari su odradili održavanje tenzija kao zagrevanje ored rat kako bi mogli Rusiji pokazati da mogu napraviti rat na balkanu ako oni u ukrajini nastave lomiti tog kaubojskog saveznika. Pa onda oni poruce-mi ćemo slomiti vašeg saveznika na balkanu. Nema tu nikakve neopisive potrebe za njih "da operu ruke", isto je losa procena da "ne žele rat na balkanu da ne skrenu paznju sa ukrajine". Ne,pa da naprave rat na balkanu oni bi UPRAVO skrenuli pažnju EU i mobilizovali ih za rat.

 6. Petrovgrad says:

  Ameri će sada Šiptare podaviti kao mačiće u Ibar, zatim će nam ispostaviti ceh. To može da bude da se učlanimo u NATO i da bez problema Ameri krenu na Moskvu. Dobili su sve zemlje u okruženju, amo im je Srbija kamen u cipeli koji ih žulja.

 7. milorad5 says:

  alo bre kurti nije iz istog KLANA,,do sasd su sardjivali sad će se pokolju zbog zlata i srebra na kosovu...kurtijevoj ekipi je trebalo da pripadne pravo na ekspolataciju..vašingtonska kamarila je dobila procenat da izvede radove na terenu..saad je kurtijeva centrala odlučila da ovi nisu dradili posao i izbacuju ih iz igre..tako jasno..tako prosto..šta će sledeće da uradi amerika..što se mene tiče mož da baci A bombu na šiptare..jer sad su šiptari urtijevi tj.EU (čitaj nemačka) igrači a ne američki podizvodjači radova:)...hm baš me zanima kako će da im satrapi iz vašingtona pokušati da urazume briselske puslice...i dobij usvoj procenat plus keš koji je u zaostatku:)..biće smešno a šipci..brate pa oni sad više ne znaju de je levo..ovi u prištini će da mole da ih primimi u lazu lazarevića..paj sad komendiju kad nas obe reketaške ekipe pozovu "da uvodimo red na kosovu":):):)...zato jeedi ama skiknuo da srpska vojska na "granici" kosova nije ni za K...malo nam ladno oko guze:)..koja j sve to mafija...isti su ko rama i ovi iz vašingtona i ovi iz beograda i brisela...to nije loe za nas da imamo isukusnu mafiju..brate kakav neprijatelj takva i ekipa:)...mrzim mafije ali dok imaju svrhu mogu da dišu..što se mene tiče:)...neki put nije crno sve što je crno..i obratno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *