ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? КРЕНУЛА ВЕЛИКА АКЦИЈА: Египат спреман да ратује против Турака; Либијски генерал наредио рушење турских бродова

ŠTA SE TO DEŠAVA? KRENULA VELIKA AKCIJA: Egipat spreman da ratuje protiv Turaka; Libijski general naredio rušenje turskih brodova

11 decembra 2019

Komandant Libijske nacionalne armije, maršal Halifa Haftar naredio je da se potope turski brodovi, saopštio je komandant Ratne mornarice Libije, admiral Faradž Mahdaui, prenosi grčka televizija „Skaj“.

Vlasti istočnog dela Libije smatraju da je Vlada nacionalnog sporazuma u Tripoliju nezakonita, kao i memorandum o morskim zonama, koji su potpisale Turska i Vlada nacionalnog sporazuma.Grčka smatra da taj sporazum krši njena suverena prava. Nakon potpisivanja memoranduma, Grčka je proterala ambasadora Libije i počela je da jača veze sa maršalom Haftarom.

„Dobili smo naređenje komandanta armije da potapamo turske brodove. Nema drugog izbora“, rekao je admiral Mahdaui za grčku televiziju.

Komandant Ratne mornarice Libije dodao je da će zauzeti Tripoli za nekoliko dana.

„Ući ćemo u Tripoli za nekoliko dana. I kada uđemo, (predsednik Vlade nacionalnog sporazuma Faiz) Saradž napustiće Libiju, a taj sporazum (sa Turskom) neće proći“</strong, rekao je admiral.

​Prema saopštenju grčke televizije, Haftarova vojska se nalazi na tri kilometra od Tripolija, a Vlada koja je potpisala sporazum sa Turskom rizikuje da izgubi poslednje uporište, dok njeni protivnici stalno povećavaju svoje snage.

Haftarove pristalice optužuju Tursku za slanje oružja u Tripoli, kršeći režim sankcija UN.

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i šef Vlade nacionalnog sporazuma Libije Faiz Saradž, koji kontroliše samo deo teritorije u zemlji, potpisali su krajem novembra memorandum o saradnji u vojnoj sferi i o saglasnosti o morskim zonama. Turska je objavila kartu morskih zona „uzimajući u obzir tursko-libijski memorandum“.

​Na karti je prikazana linija razgraničenja morske zone između Turske i Turske Republike Severni Kipar, koja je utvrđena međuvladinim sporazumom iz 2011. godine.

Osim toga, na karti je prikazana i „srednja linija“ između obala Turske i Egipta.

Grčka tvrdi da Turska pokušava da prisvoji značajan deo grčke isključive ekonomske zone, jer Atina i Ankara nisu usaglasile granice isključive ekonomske zone.EGIPAT SPREMAN DA RATUJE PROTIV TURSKE

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi pozvao je na „odlučnu i kolektivnu akciju protiv zemalja koje podržavaju terorizam“.

AP navodi da je on time očigledno aludirao na Tursku i Katar, koje podržavaju organizaciju „Muslimansko bratstvo“, koja je zabranjena u Egiptu.

Egipat, Turska i Katar podržavaju suprotstavljene grupe u ratom razorenoj Libiji.

„Trebalo bi da postoje odlučan odgovor zemljama koje podržavaju terorizam i kolektivan odgovor na terorizam, jer će terorističke grupe moći da se bore samo ako dobiju finansijsku, vojnu i moralnu podršku“, rekao je on.

Govoreći na dvodnevnom forumu o miru u gradu Asuan u Egiptu, El Sisi je ukazao na potrebu postizanja održivog razvoja u Africi, zajedno s pokušajima borbe protiv militantnih grupa u Egiptu i podsaharskim zemljama.

Egipat se godinama bori protiv pobunjenika, koje predvodi DAEŠ, a sukobi su pojačani nakon što je vojska zbacila s vlasti predsednika Muhameda Mursija 2013. godine, vodeću ličnost „Muslimanskog bratstva“, posle masovnih protesta protiv njegove kratke vladavine.

KOMENTARI2 komentara

  1. Cetnik says:

    Dobro je po turke sto njihovi brodovi ne lete.

  2. Goran Swe says:

    Dobronamjerna kritika, naslovi su često nepromišljeni..Rušenje brodova..(potapanje aviona?) :-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *