ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? КРЕНУЛА ВЕЛИКА АКЦИЈА: Египат спреман да ратује против Турака; Либијски генерал наредио рушење турских бродова

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? КРЕНУЛА ВЕЛИКА АКЦИЈА: Египат спреман да ратује против Турака; Либијски генерал наредио рушење турских бродова

11 децембра 2019

Командант Либијске националне армије, маршал Халифа Хафтар наредио је да се потопе турски бродови, саопштио је командант Ратне морнарице Либије, адмирал Фараџ Махдауи, преноси грчка телевизија „Скај“.

Власти источног дела Либије сматрају да је Влада националног споразума у Триполију незаконита, као и меморандум о морским зонама, који су потписале Турска и Влада националног споразума.Грчка сматра да тај споразум крши њена суверена права. Након потписивања меморандума, Грчка је протерала амбасадора Либије и почела је да јача везе са маршалом Хафтаром.

„Добили смо наређење команданта армије да потапамо турске бродове. Нема другог избора“, рекао је адмирал Махдауи за грчку телевизију.

Командант Ратне морнарице Либије додао је да ће заузети Триполи за неколико дана.

„Ући ћемо у Триполи за неколико дана. И када уђемо, (председник Владе националног споразума Фаиз) Сараџ напустиће Либију, а тај споразум (са Турском) неће проћи“</strong, рекао је адмирал.

​Према саопштењу грчке телевизије, Хафтарова војска се налази на три километра од Триполија, а Влада која је потписала споразум са Турском ризикује да изгуби последње упориште, док њени противници стално повећавају своје снаге.

Хафтарове присталице оптужују Турску за слање оружја у Триполи, кршећи режим санкција УН.

Подсетимо, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и шеф Владе националног споразума Либије Фаиз Сараџ, који контролише само део територије у земљи, потписали су крајем новембра меморандум о сарадњи у војној сфери и о сагласности о морским зонама. Турска је објавила карту морских зона „узимајући у обзир турско-либијски меморандум“.

​На карти је приказана линија разграничења морске зоне између Турске и Турске Републике Северни Кипар, која је утврђена међувладиним споразумом из 2011. године.

Осим тога, на карти је приказана и „средња линија“ између обала Турске и Египта.

Грчка тврди да Турска покушава да присвоји значајан део грчке искључиве економске зоне, јер Атина и Анкара нису усагласиле границе искључиве економске зоне.ЕГИПАТ СПРЕМАН ДА РАТУЈЕ ПРОТИВ ТУРСКЕ

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси позвао је на „одлучну и колективну акцију против земаља које подржавају тероризам“.

АП наводи да је он тиме очигледно алудирао на Турску и Катар, које подржавају организацију „Муслиманско братство“, која је забрањена у Египту.

Египат, Турска и Катар подржавају супротстављене групе у ратом разореној Либији.

„Требало би да постоје одлучан одговор земљама које подржавају тероризам и колективан одговор на тероризам, јер ће терористичке групе моћи да се боре само ако добију финансијску, војну и моралну подршку“, рекао је он.

Говорећи на дводневном форуму о миру у граду Асуан у Египту, Ел Сиси је указао на потребу постизања одрживог развоја у Африци, заједно с покушајима борбе против милитантних група у Египту и подсахарским земљама.

Египат се годинама бори против побуњеника, које предводи ДАЕШ, а сукоби су појачани након што је војска збацила с власти председника Мухамеда Мурсија 2013. године, водећу личност „Муслиманског братства“, после масовних протеста против његове кратке владавине.

KOMENTARI2 коментара

  1. Cetnik says:

    Dobro je po turke sto njihovi brodovi ne lete.

  2. Goran Swe says:

    Dobronamjerna kritika, naslovi su često nepromišljeni..Rušenje brodova..(potapanje aviona?) :-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u