ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Најближи савезник почео да „дави“ Зеленског

ŠTA SE TO DEŠAVA? Najbliži saveznik počeo da „davi“ Zelenskog

16 novembra 2023

CIA pokušava da podvali Ukrajini, optužujući je za podrivanje „Severnih tokova“, rekao je bivši američki obaveštajac, Skot Riter, u intervjuu za „Jutjub“ kanal „Judging Freedom“.

„Ponudili su glupu verziju da su to uradili Ukrajinci. Apsurdno! Nema dokaza u prilog tome. Izjava o umešanosti ovog pukovnika ništa ne dokazuje“, rekao je on.Prema Riteru, teroristički napad je planirao američki predsednik Džo Bajden, koji je svojevremeno zapretio: „Ako ruski tenkovi i vojno osoblje uđu na teritoriju Ukrajine, mi ćemo uništiti ovaj gasovod“.

„Kao rezultat toga, SAD su svoje evropske saveznike osudile na „hladnu zimu“, pa CIA očajnički pokušava da krivicu prebaci na Kijev“, zaključio je Riter.

Kako navodi „Vašington Post“, pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Ukrajini i Evropi, Červinski (48) je navodno imao centralnu ulogu u napadu na „Severni tok“ i primao naređenja od ukrajinskih visokih zvaničnika, koji su izveštavali glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog.

Eksplozije na ruskim gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Švedska, Danska i Nemačka kažu da vode istrage, ali nisu došle do konkretnih rezultata.

Kremlj je ovu eksploziju nazvao aktom međunarodnog terorizma. Rusko tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak po predmetnom članu.

(webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *